2007: Bude nalezena další Cimrmanova hra

ČTK, jš
20. 12. 2006 9:00
Praha - Divadlo Járy Cimrmana se chystá na rekonstrukci patnáctého divadelního textu českého génia na svém jevišti. Hra se bude jmenovat České nebe.

"Setkali jsme se už šestkrát a z každého našeho sezení vznikne necelá stránka textu. Dopsali jsme pátou, celkem jich je zapotřebí třicet," říká Zdeněk Svěrák, vedle Ladislava Smoljaka hlavní postava oblíbené pražské scény. Nový kus s podtitulem Cimrmanův dramatický kšaft bude mít premiéru v říjnu 2007, kdy divadlo oslaví 40 let existence.

Cimrmanologové mohou ale začít slavit už teď: Právě 23. prosince 1966 se posluchači rozhlasového pořadu Nealkoholická vinárna U pavouka poprvé dozvěděli o Cimrmanově géniu. Zprvu nezávazná mystifikace Zdeňka Svěráka, Jiřího Šebánka a Karla Velebného od té doby přesáhla rámec recese.

Jára Cimrman, který byl favoritem v televizním hlasování o největšího Čecha jasným favoritem, je tu s námi už čtyřicet let a možná ještě déle: Cimrmanova pozůstalost byla při neopatrně manipulaci s bednou nalezenou na půdě chalupy v Jizerských horách zničena, takže dodnes není jisté, jestli se génius narodil ve Vídni v roce 1856,1864,1868 nebo 1882.

Ví se ale, že studoval českou i německou školu zároveň a že ho rodiče vychovávali jako dívku, protože měl donosit oblečení po starší sestře Luise, což jeho vývoj v budoucnu nepoznamenalo. Cimrman je mimo jiné vynálezcem jogurtu, projektantem Panamského průplavu, autor teorie externismu, objevitel akustické konstanty nebo kriminalistické metody velkého kabátu.

Na většinu z jeho přínosů lidstvu se ale zapomnělo, nebo Cimrman s nimi přišel až jako druhý v řadě. Díky pamětním deskám je známo spousta míst, kde Cimrman zaručeně nebyl, ale například v Bruselu, jak dokládá otisk jeho nohy, který byl v říjnu odhalen, na začátku minulého století pobýval.

Foto: Aktuálně.cz

A díky Ladislavu Smoljakovi i víme, kým se tvůrci při stvoření Járy Cimrmana inspirovali: Českým vandrovníkem Aloisem Bérem, knížetem české naivní poezie Václavem Svobodou Plumlovským, východočeským vynálezcem Jakubem Hronem Metánovským i polárníkem Eskymo Welzlem.

Podle Smoljáka má "objev" každé nové Cimrmanovy hry, jako je České nebe, svá úskalí. Píše se půl roku, stejně dlouho se na ni autoři připravují. "Možná, že nová hra nebude tak dobrá, protože Cimrman ke stáru psal i hlouposti. Takže když to bude ten případ, neuvedeme ji, abychom mu neublížili," dodává.

První premiérou Divadla Járy Cimrmana, čistě mužského souboru, byla hříčka Akt ze 4. října 1967. V tu dobu se také ustálila forma pseudovědecké přednášky a následné rekonstrukce a demonstrace nalezeného textu. K Aktu dodnes přibylo dalších třináct her, z nichž jsou všechny na repertoáru a například Hospoda na mýtince a Vyšetřování ztráty třídní knihy měly už přes tisíc repríz.

 

Právě se děje

Další zprávy