Čapkovu cenu dostal Jiří Stránský

ČTK, kul
24. 1. 2006 19:50
Praha - Dlouholetý předseda českého centra Mezinárodního PEN klubu, spisovatel, publicista a scenárista Jiří Stránský, dostal Cenu Karla Čapka pro rok 2006.

Cenu uděluje český PEN klub od roku 1994. Stránský stál v jeho čele 14 let, nedávno oznámil, že letos už nechce na předsedu kandidovat.

Komise autorů a literárních teoretiků ocenění Stránskému udělila "za úsilí o zachování historické paměti, za vytrvalé prosazování a obranu demokratických hodnot i za čapkovský apel na osobní svědomí". Letos komisi tvořili Václav Daněk, Josef Hrubý, Petr Kovařík, Pavel Šrut a předseda Jan Lukeš.

Tradici oceňování založily v roce 1994 České centrum Mezinárodního PEN klubu a Společnost přátel českého PEN klubu. Od té doby se uděluje každý sudý rok za prozaické, dramatické nebo esejistické dílo českého autora, případně za dílo celoživotní.

Svoboda vyjadřování

"Patřím ke generaci, kterou Karel Čapek od mládí provázel. když po válce ono osvobozování dostalo tu podivnou faleš, byl pro mě autorem, díky němuž jsem se v těch situacích dokázal orientovat. Obdivuju jeho novinařinu, eseje. Jeho názory nepovažuju rozhodně za nijak archaické," řekl v souvislosti s cenou Lidovým novinám.

Poprvé se laureáty ceny stali výjimečně zahraniční autoři Günter Grass a Philip Roth. Dalšími nositeli jsou Arnošt Lustig, Jiří Kratochvil, Josef Topol, Ludvík Vaculík a Ladislav Smoček. Ocenění je spojeno s odměnou 150 tisíc korun.

Souběžně s Cenou Karla Čapka byla od roku 1996 udělována Cena PEN klubu za celoživotní dílo. Za rok 1996 ji obdržel Adolf Branald, za rok 1998 Jan Vladislav, za rok 2000 Jiří Krupička. Od té doby cena udělena nebyla.

Mezinárodní PEN klub vznikl v roce 1921. Dnes má 136 center ve 125 zemích, která sdružují 16 tisíc tvůrců. Cílem jejich snažení je zejména svoboda vyjadřování, svoboda slova a svobodný život člověka.

Český PEN založil v roce 1925 Karel Čapek, dnes má kolem dvou set členů, kteří pracují ve výborech, například výboru pro vězněné spisovatele. Ten spolu s výbory dalších center zveřejňuje případy utiskování autorů a žádá jejich vlády o osvobození. Český výbor se stará o pronásledované tvůrce zejména z Běloruska, Číny a Kuby, donedávna také z Ukrajiny.

 

Právě se děje

Další zprávy