Filmaři tlačí politiky ke zdi

ČTK, kul
24. 5. 2006 17:05
Praha - Český stánek na festivalu v Cannes byl v 17 hodin uzavřen. Filmaři protestují, že neprošla novela zákona o fondu kinematografie. Uvnitř: VIDEO

Stáhla se vlajka, uzavřel se propagační stánek a zmizely transparenty propagující českou kinematografii. Na protest proti vetu prezidenta Václava Klause k novele zákona na podporu kinematografie, které sněmovna v úterý nedokázala přehlasovat. "Další protestní akce budou následovat," říká mluvčí Asociace producentů v audiovizi Pavlína Fechterová.

"Logickým krokem by mělo být, že budeme pro kinematografii žádat finance na příštích pět let ze státního rozpočtu," doplňuje předseda APA Pavel Strnad. O dalším postupu se podle něj ještě musí filmaři domluvit.

Dolní komora o zákoně hlasovala letos už dvakrát a vždy nakonec uspěla. V úterý se však rozhodlo, že se rozpočet fondu pro podporu nových českých filmů nezvýší.

Prezidentské veto k zákonu o Státním fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie sněmovna nepřehlasovala kvůli tomu, že v sále chyběli na úplně poslední hlasování volebního období poslanci. Z vládní ČSSD, která zákon podporovala, nebyla na místech před oním hlasováním celá třetina (24) politiků.

Z klubů KSČM i KDU-ČSL, které zákon také podpořily, chybělo po čtyřech poslancích, US-DEU neměla v lavicích hned pět politiků. Na zbourání veta přitom chybělo 6 hlasů.

Prezident se kvůli zákonu dostal do sporu s některými filmaři. Klausovi se mimo jiné nelíbilo, že podnikání ve filmovém průmyslu, který pokládá za standardní odvětví obchodu, má být financováno z veřejných zdrojů. Za neobhajitelné považuje i to, že stát by podporoval podnikatele ve filmovém průmyslu, a nikoli například českou hudbu, výtvarné umění, architekturu, literaturu, divadlo anebo sport.

Novela se nelíbila televizím ani provozovatelům kin, jimž by z nového zákona plynuly povinnosti odvádět peníze do fondu. Vstupné do kina a poplatky ve videopůjčovnách by podle nich kvůli tomu mohly podražit.

Ministr kultury Vítězslav Jandák se ve sněmovně před hlasováním odmítl Klausovými argumenty zabývat, což kritizovali opoziční poslanci. Jandák ale výzvu k debatě utnul. "Rozhodněte se, zda ho přijmete, nebo nepřijmete, mně už je to po pěti měsících jedno."

To se nelíbilo ani řediteli České filmové a televizní akademie Petru Vachlerovi. "Myslím, že po všech jednáních a slibech českou kinematografii tímto postojem zklamal a vědomě hodil do odpadkového koše," uvedl ve svém stanovisku.

"Možná je hra o zničení české kinematografie ještě daleko složitější, nabízí se celá řada konspiračních teorií a spekulací, ale ty jsou pro zdravý rozum ještě méně pochopitelné než výsledek samotného hlasování," konstatuje Vachler.

 

Právě se děje

Další zprávy