Nejlepší fotka je z politického zákulisí

kul, ČTK
9. 10. 2006 12:30
Praha - Hlavní cenu Czech Press Foto - Křišťálové oko - získal snímek Jak dál?
Vítězným snímkem letošního Czech Press Photo se stal snímek Jak dál? fotografa AFP Michala Čížka
Vítězným snímkem letošního Czech Press Photo se stal snímek Jak dál? fotografa AFP Michala Čížka | Foto: ČTK/Repro, Michal Čížek

Fotograf Michal Čížek z agentury AFP na ní zachytil poradu vrcholných politiků po volbách.

"Vítězná fotografie je obsahově i formálně symbolem složité povolební situace na české politické scéně i ve společnosti. Je pohledem pod povrch oficialit. Obsahuje napětí, emoce a klade otázky," vysvětlila svůj verdikt mezinárodní porota, která Čížkovu fotografii vybrala z 3110 soutěžních.

"Jsem rád, že ta situace vznikla. Nabídla se mi k tomu, abych mohl vyjádřit situaci, která v České republice nastala, protože fotografové se jinak dostávali jen k oficiálním vyjednáváním," řekl Čížek. Nejasnou budoucnost na snímku představují i pouhé siluety účastníků jednání, z profilu jsou rozpoznatelní jen pozdější premiér Mirek Topolánek a pražský primátor Pavel Bém.

Jana Noseková-Žantovská: Přežili peklo
Jana Noseková-Žantovská: Přežili peklo | Foto: Aktuálně.cz

Do dvanáctého ročníků Czech Press Foto se přihlásilo 229 fotografů a své vítěze našly i další soutěžní kategorie: autorem nejlepší aktuality je Petr Josek z Reuters za sérii Válka Izraele proti Hisballáhu, Joe Klamar z AFP obsadil prvenství jak mezi reportážními snímky (Papež Benedikt XVI. v Polsku), tak i mezi sportovními fotografiemi (Zimní olympijské hry).

V kategorii Každodenní život porotu zaujala práce Jana Zatorského (Týden, Instinkt, Nedělní svět) na cyklu Žijeme s vlakem a nejlepší portréty pořídila volná fotografka Jana Noseková-Žantovská, když snímala izraelské Čechy a Slováky, kteří přežili holokaust.

Podívejte se na vítězné snímky na stránkách Czech Press Foto ZDE

Čtěte více o cyklu Jany Nosekové-Žantovské Jak vypadají oči, které prošly peklem

Držitel hlavní ceny kromě Křišťálového oka dostane i odměnu 120 000 korun, vítěz soutěžní kategorie 20 000 korun. Předání cen a otevření výstavy se na Staroměstské radnici bude konat 16. listopadu.

 

Právě se děje

Další zprávy