Čeští filmaři hráli v roce 2007 hlavně na jistotu

Irena Hejdová Irena Hejdová
17. 12. 2007 14:29
Domácí filmy přilákaly diváky, ale i sumce a paví péra
Foto: Biograf Jan Svěrák - Jiří Hanzl

Praha - Devatenáct českých filmů vstoupilo v roce 2007 do kin. Z pohledu návštěvnosti to byl velmi silný rok, který podržely řemeslně dobré, ale jinak standardní snímky. A to byl až na výjimky i strop kvalitativní. 

Nostalgický Anglický král premiérovaný už na sklonku roku 2006 přitáhl české diváky zpět do kin, pak ofenzíva pokračovala pod velením osvědčených tvůrců střední generace:  Jana Svěráka s Vratnými lahvemi, Jana Hřebejka s Medvídkem a Tomáše Vorla s Gymplem.

Vratným lahvím vynesl masivní zájem publika více než 100 milionů korun. Menzel překonal hranici 800 tisíc diváků, Hřebejk s Vorlem mají každý více než 400 tisíc diváků. Kina letos především díky nim už v září překonala hranici miliardových tržeb.

Medvídek: Klára Issová a Ivan Trojan
Medvídek: Klára Issová a Ivan Trojan | Foto: Falcon

Neuškodil jim ani vzmáhající se trend umísťování nelegálních kopií filmů na web, který postihl i největší hity - Vratné lahve, Medvídka a Gympl.

Z pohledu kvality rok 2007 tak příznivý nebyl. Na plátna kin se vrátila i prostoduchost jako vystřižená z 90. let: činil se tu sumec Lojza s Petrem Čtvrtníčkem v Posledních plavkách, Agáta Hanychová v Crash Road, Lucka Vondráčková v muzikálu Kvaska a Marek Vašut s pavím pérem v mondénním Bestiáři.

Přesto se urodilo několik počinů, které snad přežijí novoroční ohňostroj. Na prvním místě Pusinky - debut Karin Babinské, který kiny profrčel stejně nenápadně jako loňská ceněná Sedláčkova Pravidla lži.

Pusinky
Pusinky | Foto: HCE

To vydařená filmová adaptace Pelcova románu A bude hůř dala preventivně před kiny rovnou přednost hospodám.

Hned šest filmů je dílem režisérek, krom zmíněných se po pěti letech vrátila Alice Nellis s Tajnostmi a  Ivou Bittovou v hlavní roli.

Zástupcem nastupující generace je i Jiří Vejdělek, který po loňských veleúspěšných Účastnících zájezdu letos přišel hned se dvěma filmy: ale roadmovie Roming ani drama Václav už tak jednoznačné hodnocení nemají. 

Do kin vstoupily tři dokumenty: Marcela Heleny Třeštíkové, Ztracená dovolená Lucie Králové a Mír s tuleni.

Michal Malátný a Táňa Vilhelmová hrají hlavní role v právě natáčené komedii Chyťte doktora.
Michal Malátný a Táňa Vilhelmová hrají hlavní role v právě natáčené komedii Chyťte doktora. | Foto: Ondřej Besperát

Hned osm letošních filmů byly debuty - z nich krom Pusinek zaslouží zmínku i čistý pokus o žánrový film, komedie Chyťte doktora. Jeden debut byl animovaný (Jedné noci v jednom městě Jana Baleje)  jeden ve vymírajícím žánru dětského filmu Maharal: tajemství talismanu.

A příští rok? Filmaři využili stomilionové dotace do Fondu kinematografie a točili jako o život.  Výsledkem je oproti obvyklým dvaceti filmům ročně víc než třicítka filmů, která v roce 2008 vstoupí do kin.

Jednou z událostí by mohl být Venkovský učitel Bohdana Slámy, autora filmů Divoké včely či Štěstí, znovu v hlavní roli s Pavlem Liškou. Hodně si lze slibovat i od Zelenkových Karamazových nebo Michálkovy adaptace O rodičích a dětech.

Josef Polášek hraje úsporně
Josef Polášek hraje úsporně | Foto: Ludvík Hradilek

Jan Hřebejk chystá šabachovskou komedii U mě dobrý a vieweghovskou adaptaci Nestyda (dříve Opravdová láska). Zdeněk Troška vyřeší pohádkovou Nejkrásnější hádanku, Filip Renč zabrousí do akčního žánru se snímkem Na vlastní nebezpečí, Milan Šteindler bude hledat duchy jako O život.

Juraj Jakubisko nabídne odkládané krvavé menu Bathory, Michaela Pavlátová příběh z noční Prahy Děti noci. A zatímco F. A. Brabec se s Matějem Stropnickým proháněl českými hvozdy za Máchovým Májem, Václav Marhoul honil vojáky pouští ve válečném Tobruku.

Do kin se znovu chystají i debuty: vinařská komedie Bobule, František je děvkař s Josefem Poláškem či Taková normální rodinka. Animovanou tvorbu zastoupí "první český 3D film" Kozí příběh, o kterém autoři vyprávějí už několik let, natáčí se i Fimfárum 3.

Dokumentární tvorba přinese mimo jiné časosběrný dokument o Václavu Havlovi nebo hiphopovou Českou rapubliku.

První premiérou roku bude Kleinova Svatba na bitevním poli. Doufejme, že to nebude symbolický začátek.

 

Právě se děje

Další zprávy