Hvězdy se spojily, Hřebejk natočí Viewegha

Irena Hejdová Irena Hejdová
10. 10. 2007 11:34
Film Opravdová láska se začne točit už v prosinci
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Na obzoru se rýsuje atraktivní spojení nejčtenějšího českého spisovatele s nejdiváčtějším českým režisérem. Na přelomu února a března Jan Hřebejk dotočil Medvídka, před pár dny mariášovou komedii U mě dobrý, se kterou teď míří do střižny. A hned v prosinci se zas posadí na režisérskou židli a vrhne do práce potřetí - se scénářem Michala Viewegha v ruce začne natáčet film Opravdová láska.

Medvídek má po pěti týdnech v kinech na kontě 36 milionů korun. Film U mě dobrý má premiéru plánovanou na 15. květen, Opravdovou lásku by diváci měli dostat už 9. října. Příští rok tak Hřebejka čeká další rekord: letos natočil nebo načal hned tři filmy, příští rok dva z nich uvede do kin.

Osmý film svádí Hřebejka poprvé dohromady s novým autorem předlohy. Doposud Hřebejk spolupracoval výhradně se scénáristou Petrem Jarchovským, který často vycházel z předloh Petra Šabacha. Nový film bude adaptací románu Michala Viewegha, scénář napíše sám autor.

Novinkou je i zázemí: Hřebejk poprvé nenatáčí v produkci Ondřeje Trojana, ale firmy In film/Infinity. Ta stojí za loňskou, komerčně velmi úspěšnou, adaptací Vieweghovy knihy Účastníci zájezdu, které se režijně ujal Jiří Vejdělek. S ním firma spolupracovala i na filmu Roming.

Předlohou filmu je kniha Povídky o manželství a sexu. Vyšla v roce 1999 jako sbírka jedenadvaceti povídek volně propojených lehce autobiografickou ústřední postavou hrdiny Oscara. "Scénář píše Michal Viewegh podle připomínek Jana Hřebejka," potvrzuje producent filmu Rudolf Biermann.

Foto: Aktuálně.cz

Původně uvažoval o povídkovém snímku, ve kterém by povídky natočili různí režiséři. Nakonec se ale krátké útvary propojí do jednoho příběhu."Z knihy nicméně hodně vychází," dodává Biermann. Důvod producentských i scenáristických záměn je prostý: sám spisovatel vyslovil přání, aby se Hřebejk režie snímku ujal.

"Měl velký zájem o jednu z původních povídek, i proto Viewegh vyslovil přání oslovit právě jeho," říká Biermann. Na úspěch Účastníků zájezdu chce podle něho navázat i nová vieweghovská adaptace: "Ne, že chceme, ale navážeme."

V prosinci Hřebejka čekají předtáčky, hlavní část natáčení proběhne v lednu a únoru. V současné době se dolaďuje obsazení, producent ale zatím nechce zveřejnit, kdo ztvární proutníka Oscara a jeho ženské protějšky. "Herci ještě nemají podepsané smlouvy. Ale to obsazení bude atraktivní," slibuje, což asi není překvapením.

Účastníci zájezdu: Jolana a potápěč. Film přilákal už půl miliónu diváků.
Účastníci zájezdu: Jolana a potápěč. Film přilákal už půl miliónu diváků. | Foto: Falcon

Podle Vieweghových knih už byly natočeny snímky Báječná léta pod psa, Výchova dívek v Čechách, Román pro ženy a právě Účastníci zájezdu. Rozpočet filmu se bude pohybovat mezi 25 a 30 miliony korun jako u standardního českého filmu.

S jeho pátou adaptací se možná na obzoru rýsuje nejen úspěch, ale i další kritický skandál. Viewegha a Hřebejka nespojuje jen předpona nej-. Oba čelí výtkám, že přes nesporný talent jen hladivě surfují po povrchu a zaměňují rozkrývání problémů za úspěch.

A oba na to reagují se stejnou podrážděností. Viewegh svým kritikům dokonce z velké části "věnoval" předposlední knihu, stylizovaně životopisný Deník.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy