Jak Pražáci hledají na Moravě lásku. A Bobule

Irena Hejdová Irena Hejdová
14. 8. 2007 16:00
V české odpovědi na Bokovku si zahraje Kryštof Hádek
Václav Postránecký je milovníkem vína i Moravy. Do živých bobulí hroznového vína se proto zakousl s chutí.
Václav Postránecký je milovníkem vína i Moravy. Do živých bobulí hroznového vína se proto zakousl s chutí. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Za necelý týden začne Tomáš Bařina natáčet film Bobule. Debutující režisér má na svém kontě ceněný studentský snímek Nelásky či známou reklamu Bobika. Nyní se vydává na prosluněné moravské vinice.

Tam totiž míří dvojice pražských podvodníčků, jejichž příběh je inspirován postavou falešného poslaneckého asistenta Lukáše Kohouta. Honza s Jirkou před policií uprchnou na Moravu a krom úkrytu tu Honza najde i lásku a bude se muset poprat s vinobraním.

"Je to kompaktní příběh kluka, který se vrací do svého dětství, aby našel sám sebe," charakterizuje film Bařina. Ústřední dvojici "sympatických podvodníčků" ztvární Kryštof Hádek a Lukáš Langmajer, talentovaný mladší bratr herce Jiřího.

Tvůrci nového filmu Bobule představili své záměry na altánku Gröbeho vily, který je obklopen malou vinicí.
Tvůrci nového filmu Bobule představili své záměry na altánku Gröbeho vily, který je obklopen malou vinicí. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Hádkovu moravskou oběť touhy si zahraje Barbora Seidlová, moravské vinaře pak Václav Postránecký a Tomáš Matonoha. "Je to moje první role, kde si nemusím dávat pozor na svůj moravský akcent a můžu mluvit, jak mi zobák narost," říká Tomáš Matonoha.

I rodilý Pražan Postránecký se na Moravu těší. "Jsem Čech na moravský způsob, na Moravu jsme přišel v 17 letech a naučil jsem se tam všechno, co má chlap umět. A pít jsem se tam naučil tak dobře, že jsem ve všech divadlech byl referentem pro družbu i se sovětskými umělci," zavtipkoval Postránecký.

Postavu Hádkova dědečka ztvární Lubomír Lipský, dále se ve filmu v roli vinaře/chemika Kozderky objeví Miroslav Táborský, Bořivoj Navrátil či Lucie Benešová.

Herci z filmu Bobule (zleva) - Kryštof Hádek, Tomáš Matonoha, Václav Postránecký a Lukáš Langmajer.
Herci z filmu Bobule (zleva) - Kryštof Hádek, Tomáš Matonoha, Václav Postránecký a Lukáš Langmajer. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Bařina se při práci na scénáři inspiroval svým "tvůrčím pobytem" v moravských sklípcích, i když ve sklípku byl podle svých slov poprvé až před rokem. "Ale nasbírali jsme tam hodně materiálu, strávil jsem tam hodně času," usmívá se potutelně.

Natáčet se bude v oblasti Pálavy, od konce srpna do půlky září. "Abychom stihli vinobraní," vysvětluje Bařina. Natáčet se bude v tradičních vinařských oblastech kolem Znojma a Mikulova. "Jsou to fotogenická místa, po dlouhé době se na filmové plátno vrací Morava," říká producent filmu Adam Dvořák.

Bobule se ostatně prohlašují za první český film o víně a převádějí do českých reálií motivy z filmů, jako jsou Bokovka nebo ještě lépe Dobrý ročník.

Film Bobule vzniká s rozpočtem 23 milionů korun. Finančně snímek podpořil i vinařský fond a také majitel brněnské vinotéky, která prý k filmu chystá i speciální řadu vína. Na světě už je plakát s ženským klínem zaplaveným hrozny. Premiéra snímku je plánována na 27. března 2008.

 

 

Právě se děje

Další zprávy