Nový film Dušana Kleina mladí nesežerou

Irena Hejdová Irena Hejdová
12. 12. 2007 16:30
Svatba na bitevním poli bude první premiérou roku

Praha - Na rok 2008 je ohlášena rekordní třicítka českých premiér. A snad není nebezpečně symbolické, že dosud nejnabitější filmový rok zahájí 10. ledna lidová komedie Svatba na bitevním poli. Režisér Dušan Klein přešel od Básníků až k senné a kameňákové tradici Zdeňka Trošky.

Autorkou předlohy k moravskému spektáklu je scénáristka Pojišťovny štěstí Eva Papoušková. I Klein v posledních letech zakotvil u seriálové tvorby, i když k režii novácké Ulice už se prý vrátit nehodlá: "Namlsal jsem se na filmu."

Kolektivním hrdinou Svatby na bitevním poli jsou rázovití obyvatelé jedné moravské vísky, mezi nimiž vyniká starosta a zároveň šéf místní Jednoty Bolek Polívka. Jeho oblíbenou kratochvílí je převlékání se do kostýmu Napoleona a velení skupině podobně naladěných sousedů, zatímco manželky a dcery jen němě přihlížejí, co to ti chlapi zase blázní.

"Muži si pořád na něco hrají a rádi si hrají, my ženy jim to musíme dopřát," vyznává se Zlata Adamovská, manželka hlavního hrdiny. Ten má být v roli Napoleona vystřídán a na  truc proto uspořádá akci, která má od oficiální bitvy pozornost odlákat - velkolepou svatbu pro navrátilce ze světa, sousedova synka, který se do rodné vísky přijel oženit s romantickou Francouzkou.

Ve filmu si zahrála sestava herců známých spíše z obrazovky či ze stránek bulváru: Jitka Čvančarová i Miroslav Šimůnek, roli krásné Francouzky dostala miss Jana Doleželová. Nechybí Marek Vašut i pár zkušených herců typu Josefa Somra, Jiřího Pechy nebo Jana Budaře.

Film se natáčel tři týdny v červenci a srpnu v moravských vískách. Autoři nezastírají, že jim jde zejména o divácký úspěch. "Kompromisy děláte skoro vždycky. Přece jenom je to soukromý film, jsou do něj vloženy nemalé prostředky a neustále je tu tlak diváckosti. To v sobě člověk má a někdy se stane, že to může být problém," přiznává Klein.

Svatba na bitevním poli
Svatba na bitevním poli | Foto: Falcon

"Ten film je dělaný hlavně pro moravského diváka," rozsekává to zpěvák Jožka Šmukař, který na filmu participoval.

Testovacím projekcím film podroben nebyl. "Zatím byly jen dvě projekce pro kinaře v Českých Budějovicích - byli nadšeni, v Plzni o něco chladnější. Úplně mladí lidé nám to moc nežerou, starší si to pochvalují," předvídá Šmídmajer cílovou skupinu filmu.

I Klein předvídá, že film má šanci zaujmout specifické publikum. "Novináři jsou diváci v uvozovkách, protože jsou zkušenější a neustále očekávají, jaký průšvih zase uvidí," odkázal muž s dýmkou na nedávné taškařice Crash Road a Poslední plavky.

Svatba na bitevním poli
Svatba na bitevním poli | Foto: Falcon

Svatba na bitevním poli stejně jako Poslední plavky dává velký prostor product placementu, v záběrech s Janem Budařem je zpravidla přítomno i logo firmy na střešní tašky, v místní hospodě se ubryndává od pípy pivo z moravského pivovaru a Polívka se honosí krabicemi s lékem proti kocovině.

"Vím, že vy novináři product placement nemáte rádi, ale až ho teď začnou být plné televizní pořady, tak nám ještě budete blahořečit," říká producent Miroslav Šmídmajer.

Premiéru plánuje Svatba na 10. ledna. "Ještě předtím proběhne premiéra v Brně a v Hustopečích, kde jsme natáčeli," říká Šmídmajer, který s Kleinem chystá další projekty, třeba komediální pohádku o králi, který dostane v roce 1905 kameru a začne natáčet první grotesky.

 

Právě se děje

Další zprávy