Josef Polášek si sundal plavky a teď je sukničkář

Jitka Gráfová
1. 8. 2007 13:19
Vzniká filmový šanson František je děvkař
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Osmadvacetiletý režisér Jan Prušinovský začal natáčet svůj debut s názvem František je děvkař.  Hlavní roli napsal "přímo na tělo i duši" Josefa Poláška, který ztvární postavu nenapravitelného sukničkáře.

"František Soukenický, povoláním psychiatr, si vždycky vybíral ženy, které za to stály. Přesněji řečeno - ony si vybíraly jeho," říká o své  postavě sám Polášek, který právě ddokončil n natáčení komedii Poslední plavky, kde je nerozlučným partnerem hlavího hrdiny postavy v podání Petra Čtvrtníčka. "Všechny je miloval, ale některé se mezi sebou bohužel kryly. Není tedy divu, že jednoho dne přišel o lékařský diplom, střechu nad hlavou a vlastní ženu."

"Česká filmová historie má bohatou tradici ve snímcích o děvkařích a hochštaplerech. Kristiánem počínaje a třeba Faunovým pozdním odpolednem konče. Tak proč v tom nepokračovat?" dodává Jan Prušinovský, autor námětu, scénáře a režisér. Filmu dal podtitul "filmový šanson" a slogan Když už nemáte koho podvádět, zbývá podvádět snad jen sám sebe.

Foto: Produkce filmu

V dalších rolích se představí Ela Lehotská, Martin Pechlát, Zdena Hadrbolcová, Petra Nesvačilová, Leoš Noha, Marika Procházková, Arnošt Goldflam, Petr Čtvrtníček nebo Barbara Trojanová. Hudbu složí Petr Hapka.

Prušinovský v současné době dokončuje obor scenáristiky a dramaturgie na pražské FAMU, několikrát byl oceněn za svůj studentský snímek Nejlepší je pěnivá (Fresh Film Fest, Premiers Plans Festival D´Angers nebo Vienna Short Film Fest) právě při jeho natáčení s epotkal s Poláškem. Spolupracoval na scénáři komedie Rafťáci, pracoval jako asistent režie na novém filmu Jana Hřebejka Medvídek.

Státní fond pro podporu a rozvoj české kinematografie podpořil Prušinovského debut více než pěti miliony; partnerem filmu je Nova a distribuční firmou je společnost Bioscop.

Ela Lehotská, Josef Polášek, Petr Bednář a Jan Prušinovský
Ela Lehotská, Josef Polášek, Petr Bednář a Jan Prušinovský | Foto: Aktuálně.cz

Natáčení filmu potrvá do 13. září a štáb vystřídá ještě několik lokací v Praze Holešovice, Strašnice nebo Podolí.  Premiéra filmu, který půjde do kin v 25 kopiích, je plánována na 6. března 2008.

Není to zdaleka jediný domácí snímek, který právě vzniká. Letního počasí  využívá debutující režisér a autor scénáře Martin Dolenský, který s frontmanem kapely Chinaski v roli gynekologa natáčí komedii Chyťte doktora.    Režisér F. A. Brabec se pustil do natáčení další české literární klasiky - Máchova Máje.

Režisér Dušan Klein natáčí s Bolkem Polívkou natáčí na jižní Moravě novou komedie s Bolkem Polívkou Svatba na bitevním poli. A režisér a scénárista Václav Marhoul připravuje herce na válečné drama Tobruk.

Filmoví válečníci strávili týden na vojenské výcvikové základně ve Vyškově. Druhá část výcviku je čeká v Tunisu, kde se začne film začátkem září natáčet.

 

Právě se děje

Další zprávy