Perníkový masakr to nebude, říká Troška o nové pohádce

Irena Hejdová Irena Hejdová
19. 7. 2007 14:00
Režisér začíná točit Nejkrásnější hádanku

Praha - Po třídílné kameňákové sérii se Zdeněk Troška vrací do svého oblíbeného hájemství - do pohádkového světa. Už příští týden se jeho štáb přesune do jižních Čech, kde začne natáčet pohádku Nejkrásnější hádanka. Do kin by měla přijít v únoru 2008.

Vypráví o Matějovi, který pracuje u lakomého sedláka a miluje jeho dceru Majdalenku. Pak ho ale chrapoun vyžene a Matěj se musí utkat s princeznou Rozmarýnou a s loupežníkem Madlafousem, než bude moci dostat ruku své vyvolené.

"Řada pohádek je složitá na výrobu, řada zase na celovečerní film nevydá," vysvětluje Troška, proč nakonec spojil dvě Drdovy pohádky v jednu. "Sbírám pohádkové knížky, mám jich asi tři stovky - kdyby to záleželo jen na mně, tak dělám pohádky až do smrti," přiznalo věčné dítě české kinematografie.

Ústřední dvojici ztvární Jan Dolanský a Taťána Krchovová z plzeňského divadélka Pluto, odkud Troška pobral i další herce. "Divadélko vede Pavel Kikinčuk, tedy Šimon Plánička ze série Slunce, seno. Ten si ve filmu zahraje proradného hofmistra," dodává Troška. Zápornou postavu dvorní dámy ztvární Taťána Medvecká.

Dolanský trénuje jízdu na koni, Miroslav Táborský prý už také pilně trénuje, ve filmu mu totiž připadla "akční" role loupežníka Madlafouse. "Už se moc těším, pohádky mám rád, proto jsem se stal hercem, abych mohl hrát v pohádkách."

Troška přesto slibuje laskavý film. "Když jsme v roce 1986 natočili Jasněnku, museli jsme z ní hodně scén vystříhat kvůli jejich drsnosti, aby na nich děti neomdlévaly," připomíná Troška svou nejslavnější pohádku.

V Nejkrásnější hádance chce jít ale opačnou cestou. "Dneska jsou děti jiné, koukají na americké krváky, zvířátka se tam spolu mlátí. I proto chceme jít jinou cestou, nechci točit žádný masakr v Perníkové chaloupce, ale laskavý film. Takže ten film bude asi spíš pro rodiče a prarodiče - takový film pro pamětníky," plánuje Troška.

I proto bude natáčet klasicky a s minimálním využitím triků. "Nejsou tam žádné nadpřirozené bytosti, občas tam jen vkopírujeme měsíc či hvězdičku a umažeme kus elektrického vedení, kterými je česká krajina tak zaplevelená, že se tu pohádky ani točit nedají," rozčiluje se ctitel bukolického světa.

S problémy se potýkal i při hledání lokací. "Původně jsme chtěli natáčet na Chodsku, abych mladým ukázal tu krásu chodského folkloru," vysvětluje Troška. "Tam se to ale natočit nedá - najdete tam sice krásné chodské roubenky, ale před nimi stojí obvykle betonový sloup, za nimi barák s břizolitem."

Slunce seno erotika
Slunce seno erotika | Foto: Filmové studio Barrandov

Natáčet se tak bude až do konce září převážně v Troškových rodných jižních Čechách, na Vodňansku a Českobudějovicku. Filmaři obsadí i romantické hrady Sychrov a Kostomlaty či labyrint u České lípy.

Film vzniká s rozpočtem 34 milionů korun ve výhradní produkci Barrandov studia. To se v poslední době koprodukčně podílelo například na filmech Maharal - záhada talismanu či Želary; spolu s Novou koprodukovalo i Menzelova Anglického krále.

Právě na Troškově nové pohádce se znovu Barrandov Studio a Nova scházejí. "Jeho filmy u nás dělají taková čísla sledovanosti, jaká se nedaří ani těm hollywoodským," poodhaluje ředitel Novy Petr Dvořák účel spolupráce.  Do vysílání by mohla být pohádka nasazena o vánocích 2009.

Kameňák 3
Kameňák 3 | Foto: Aktuálně.cz

Zdeněk Troška má na kontě několik veleúspěšných pohádek;  v první desítce nejnavštěvovanějších obsadil hned čtyři pozice. Diváci je milují, kritici méně. Stejně jako jeho další filmy: série Slunce, seno a Kameňák nebo romantický propadák Andělská tvář.

Troška přesto doufá, že se vrátí i k "vážné" tvorbě a nepřestává věřit, že se mu podaří natočit i příběh Čachtické paní, který jako Bathory právě dokončuje jeho konkurent Jakubisko.

Jeho stylizovaná výpravnost si našla příznivce i v operních domech, odkud dostává čím dál častěji zakázky na režii.

 

Právě se děje

Další zprávy