Zdeněk Svěrák zase vrací lahve. Ale je kreslený

Irena Hejdová Irena Hejdová
6. 12. 2007 13:40
V Praze se už natáčí první pohádka třetího Fimfára
Fimfárum 3: O kloboučku s pérkem sojčím - animátor David Súkup s loutkou Honzy
Fimfárum 3: O kloboučku s pérkem sojčím - animátor David Súkup s loutkou Honzy | Foto: Aktuálně.cz

Praha - V žižkovském ateliéru v předvečer mikulášského večera vzniká první pohádka z chystaného třetího dílu animované skládačky Fimfárum. S podtitulem Do třetice všeho dobrého by měl film "o třech pohádkách" přijít do kin v roce 2009.

První z nich natáčí Vlasta Pospíšilová, která se podílela i na přechozích dvou filmech, jež zaznamenaly úspěchy u diváků i na festivalech. Producentem celé série je Martin Vandas, koproducentem Česká televize.

Pohádka Vlasty Pospíšilové nese název O kloboučku s pérkem sojčím aneb Král měl tři syny. V ateliéru na ní pracuje pod jejím vedením mladý animátor David Súkup s kameramanem Hubertem Hesounem, výtvarníkem dekorací je Petr Poš.

Lehce senilní král má tři syny. Ten, který mu z lesa přinese jeho ztracený klobouček s pérkem sojčím, se stane nástupcem. Princové Rychlomil, Siloslav a Honza se vydávají na cestu - Rychlomil stylově ve formuli, Siloslav na svém oblíbeném buldozeru.

Honza zatím sbírá šrot a při recyklaci lahví ho v okénku čeká povědomá, i když kreslená tvář s plnovousem: "Vy ho nepoznáváte? To je přece Zdeněk Svěrák, zase vykupuje lahve," říká Súkup v narážce na letošní kinohit.

Ve scénách s loutkami rozestavěnými na pracovním stole lze odhalovat i další nečekané detaily - třeba realisticky vyvedenou pěnu na pivním půllitru, který stojí před loutkou Honzy. "To je pěna na holení Femina. Ale product placement tam nemáme," směje se Súkup.

Fimfárum 3: O kloboučku s pérkem sojčím - Rychlomil a Siloslav
Fimfárum 3: O kloboučku s pérkem sojčím - Rychlomil a Siloslav | Foto: Aktuálně.cz

Film se nenatáčí na kameru, jednotlivé sekvence se snímají digitálním fotoaparátem. "První Fimfárum se točilo na film, druhé už vznikalo na digitální foťák a my v tom pokračujem. Je to rychlejší, levnější, akčnější a výsledek si můžete hned zkontrolovat. A dnešní foťáky mají tak vysoké rozlišení, že to ani nepoznáte," vypočítává Súkup výhody nové techniky.

Jednu vteřinu filmu tvoří 25 okének, tedy v tomto případě 25 fotografií. Takže se nic nemění na tom, že animátoři tráví v ateliéru celé dny. "Jsme tu od slunka do slunka," říká Súkup, zatímco mezi cvaknutími spouště upravuje loutky a jen mírně mění jejich pozice.

Paralelně v ateliérech vznikají hned dvě scény, za zástěnou další animátorka Lenka Křížová upravuje vlající šálu Honzovi jedoucímu na mopedu mezi poli.

Fimfárum 3: O kloboučku s pérkem sojčím - animátorka upravuje loutku Honzy
Fimfárum 3: O kloboučku s pérkem sojčím - animátorka upravuje loutku Honzy | Foto: Aktuálně.cz

Pod pracovním hrubým sestřihem části filmu už v některých pasážích zní známý hlas Jana Wericha. Ve Fimfáru 2 některé pasáže musel "domluvit" Ota Jirák, tentokrát na něj nejspíš nedojde.

Právě vystudovaný animátor Súkup - jehož studentské snímky Světlo a Mechanika prorazily až na festival v Cannes -  bude režisérem druhé, méně známé pohádky. Jmenuje se Rozum a štěstí a měla by se začít natáčet na jaře. Pohádky tentokrát vzniknou postupně, jedna po druhé.

Jeho příspěvek Fimfáru 3 by měl být nejdelší, počítá se s čtyřicetiminutovou stopáží. Výtvarníkem Rozumu a štěstí bude Jan Balej, autor filmu Jedné noci v jednom městě.

Natáčení bude podle Súkupa trvat osm měsíců, až na sklonku příštího roku tak přijde na řadu třetí pohádka Jak na Šumavě vyhynuli obři - její režisér zatím není znám.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy