Občan Havel odhaluje soukromí i silná slova

Irena Hejdová Irena Hejdová
6. 12. 2007 14:00
Jaký je unikátní dokument o exprezidentovi?
Občan Havel
Občan Havel | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Bill Clinton hraje v Redutě na saxofon, Dáša Veškrnová říká na radnici Prahy 3 svatební Ano a Václav Klaus uhýbá před rukou Václava Havla, která mu smetává ze saka smítko - to všechno a mnohem víc je k vidění v celovečerním dokumentu Občan Havel, který má šanci stát se filmovou událostí nejen začátku roku 2008.

Film začal dokumentarista Pavel Koutecký natáčet v roce 1992 krátce předtím, než se Havel stal prvním prezidentem samostatné České republiky. Skončil s posledním Havlovým dnem ve funkci.

S kamerou mu byl nablízku po celá dvě jeho prezidentská období, na zahraničních cestách a zejména v okamžicích soukromých - při neformálních poradách se spolupracovníky, při přípravě na jednání.

Koutecký se díky přátelství s Havlem často s kamerou dostal tam, kam nikdo jiný neměl šanci proniknout a sám Havel to podporoval. "Když točil Pavel Koutecký, úplně jsme přestali vnímat, že nás někdo zaznamenává," vzpomíná dlouholetý Havlův tajemník Vladimír Hanzel.

Po tragické Kouteckého smrti na jaře 2006 film dokončil jeho kolega Míra Janek se střihačkou Toničkou Jankovou. Společně se probrali sedmdesáti hodinami materiálu a sestavili z  nejzajímavějších momentů film, který 31. ledna vstoupí do kin.

Občan Havel
Občan Havel | Foto: Aktuálně.cz

Výběr nebyl snadný: "U každého jiného filmu lze pracovat pouze s vybraným množstvím nejlepších scén a záběrů. Tady to nebylo možné, protože se nám skoro každá scéna zdála zajímavá či důležitá," říká Janek. "Žádný světový politik si zřejmě ještě nepustil filmaře tak blízko k tělu," dodává.

Film, ve kterém se mihnou Jacques Chirac nebo Rolling Stones, zaznamenává vzestupy i tragické okamžiky Havlova života - jeho prezidentské kandidatury, okamžiky bolesti po smrti první manželky Olgy i vážný zdravotní stav vrcholící nemocničním pobytem. Zkouší si tu saka, kravaty i proslovy, přesně analyzuje svou roli a postavení.

Prostupuje ho i téma Havlovy popularity - v záběrech z ulice ho lidé zvou na pivo, dávají mu jmelí a vyjadřují podporu. Zblízka tu mohou diváci poznat i další politiky jako Miloše Zemana či Václava Klause; při jeho charakterizaci si Havel ve filmu rozhodně nebere servítky.

Občan Havel je portrétem i tragikomickým svědectvím o prvních deseti letech české svobody. Skrze Havlovu osobnost tu ožívá dobová atmosféra i dobové naděje a zklamání.

S přesnou dávkou humoru a empatie předkládá dokument i nadčasový příběh politika, jehož osud už dávno překročil české hranice. I to může být spolu s nespornými kvalitami důvod, proč má výraznou šanci zabodovat i v zahraničí.

Občan Havel
Občan Havel | Foto: Aktuálně.cz

"Pro někoho budou atraktivní 'bulvární' záběry prezidenta se spuštěnými kalhotami či neslušná slova jím vyřčená, pro jiné je tu zajímavá možnost sledovat myšlenkové postupy Václava Havla. Další zaujme jeho smysl pro humor nebo až neskutečné puntičkářství," říká Hanzel.

Hlavním partnerem filmu je Nova; pro televizní uvedení se podle producentky Jarmily Polákové počítá se sérií čtyř televizních filmů.

Film vstoupí do kin ve 12 kopiích; mezinárodní premiéru si možná odbyde na Berlinale. "O mezinárodní premiéře v rámci Berlinale jednáme," dodává koproducent Pavel Strnad za společnost Negativ.

Pro zahraniční publikum by to byla šance vidět Havlovu osobnost sesazenou z oblak idealismu na pevnou zem, ale hlavně poznat dávné spory "o pravdu a lásku" - které se možná znovu rozhoří u nás. Třeba hned v diskusi pod tímhle článkem.

 

Právě se děje

Další zprávy