Depresivní Issová i uhrovitý Mádl hlásí dotočeno

Jitka Gráfová
13. 12. 2007 10:57
Děti noci: Nula byla totální průser a stovka veselost
"Je to role outsidera, jehož hlavní motivací je neztratit jedinou osobu, kterou v životě má rád," říká Jiří Mádl o své roli kamaráda Ubra. "Tentokrát mám mastné vlasy, uhrovitou pleť a velmi neslušivé brýle," dodává.
"Je to role outsidera, jehož hlavní motivací je neztratit jedinou osobu, kterou v životě má rád," říká Jiří Mádl o své roli kamaráda Ubra. "Tentokrát mám mastné vlasy, uhrovitou pleť a velmi neslušivé brýle," dodává. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Na obouchané schránce v opuštěném domě je stále jméno Pavlátová, kolem Martha Issová a Jiří Mádl vynášejí krabice od banánů a stěhují se pryč. "No to je dost," neodpustí si výtku k uhrovitému Mádlovi v ošklivých brýlích herec David Novotný. 

Jedna z posledních scén nového českého filmu Děti noci. Úplně poslední klapka padla ve středu. Režisérka Michala Pavlátová se štábem má za sebou dvouměsíční natáčení, které se z větší části jak název napovídá - událo převážně v noci.

Odehrává se v centru současné Prahy, v okolí Holešovic, Florence a Karlína, kde Ofka pracuje jako prodavačka v nonstopu.  Přežívá ve světě, který se jí zdá nevlídný a plný nenaplněných vztahů, sama ztratila kluka, kterého jí přebrala nejlepší kamarádka.

"Žije ve zvláštním spiklenectví s lidmi, kteří jsou stejně jako ona vzhůru, když ostatní spí. Jediný, kdo na ni zbyl, je věrný kamarád Ubr v podání Jiřího Mádla, který je do Ofky zamilovaný," říká režisérka

Ofka přežívá ve světě, který se jí zdá nevlídný a plný nenaplněných vztahů. Žije ve zvláštním spiklenectví s lidmi, kteří jsou stejně jako ona vzhůru, když ostatní spí. Hraje ji Martha Issová.
Ofka přežívá ve světě, který se jí zdá nevlídný a plný nenaplněných vztahů. Žije ve zvláštním spiklenectví s lidmi, kteří jsou stejně jako ona vzhůru, když ostatní spí. Hraje ji Martha Issová. | Foto: Ondřej Besperát

Hlavní hrdinka je výtvarně nadaná, ale svých schopností nevyužívá. Ofčiny kresby vytváří pro film režisérka; inspirací se staly kresby scenáristky Ireny Hejdové, která za scénář získala Českého lva za nerealizovaný scénář.

Film se natáčel přímo v bytě, kde Pavlátová dříve bydlela."Ten návrat byl strašně zvláštní,  myslela jsem si, že to bude jednodušší, někdy tady na mě přijdou bolestný chvilky, " vzpomíná režisérka.

Natáčení si ale pochvaluje. "Bylo příjemné a  hlavně zajímavé i tím, že tam hraje hodně postav, takže každý den se objevovali noví a noví herci" míní animátorka a režisérka. " Je pravda, že tenhle film jsem odpočítávala odzadu: už jen dvacet dní, už jen deset dní - a byla smutná, že už to končí."

Už od začátku bylo prý jasné, že hlavní roli si zahraje Martha Issová. "Strašný, bylo to strašný, nic horšího jsem v životě nezažila, režisérka byla tak nepříjemná ženská, i s natáčením s Jirkou Mádlem byla strašná otrava, je strašný suchar, " vtipkuje do řad kolegů Issová.

Je její to první spolupráce s Pavlátovou, ale jako kamarádky se znají dlouho. "Já jdu na to přes kamarádstvím: já točím buď s Alicí Nellis, která je moje kamarádka, nebo s Michaelou, která je taky moje kamarádka - znali jsme se dlouho a dobře, ale je to nový pohled," říká herečka.


Režisérka Michaela Pavlátová je známá především jako výtvarnice a animátorka. V roce 2003 natočila film Nevěrné hry, který byl oceněn na filmovém festivalu v San Sebastiánu.
Režisérka Michaela Pavlátová je známá především jako výtvarnice a animátorka. V roce 2003 natočila film Nevěrné hry, který byl oceněn na filmovém festivalu v San Sebastiánu. | Foto: Ondřej Besperát

Během natáčení ji čekalo pár drsných chvilek: "Když bylo mínus deset a já jsem si tvářila, že je září a měla jsem na sobě tenkou mikinu a punčochy, tak to byla chvíle, kdy jsem zapochybovala, proč jsem tu roli vzala."

Na Ofce ji lákala "detailní" studie - celý film je podle herečky jakýsi dokumentární vhled do duše jednoho člověka.

"Ofka řeší absolutní propad, prožívá blbý období, já se v tom s ní neztotožňuju," popisuje herečka. "Bylo těžký zůstávat v pocitu, kdy ona je na stále dně, a najít nuance, aby to nebyl pořád stejný pochod."

Proto si s režisérkou určily stupnici. "To pak vypadalo, že jsme se dorozumívaly i čísly. Michala říkala třeba třicet čtyři nebo čtyřicet osm -  a já věděla. Nula byla totální průser, stovka veselost."

Filmovou maminku Ofky hraje její skutečná matka Lenka Termerová (uprostřed). Vpravo stojí filmový otec, vlevo ve dveřích stěhovák.
Filmovou maminku Ofky hraje její skutečná matka Lenka Termerová (uprostřed). Vpravo stojí filmový otec, vlevo ve dveřích stěhovák. | Foto: Ondřej Besperát

Překvapeny budou fanynky Jiřího Mádla, kterému maskéři změnili vizáž. "Tentokrát mám mastné vlasy, uhrovitou pleť a velmi neslušivé brýle," upřesňuje.

V dalších rolích se objeví Jan Dolanský, David Novotný, Kristýna Nováková, Jana Hubinská nebo Igor Chmela. Do role Ofčiny matky tvůrci obsadili Lenku Termerovou skutečnou matku Marthy Issové.

Za kamerou stál Martin Štrba.  Do kin uvede film společnost Bontonfilm v září 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy