Na světě je miliarda Číňanů. Jak najít šest z nich?

Irena Hejdová Irena Hejdová
14. 10. 2007 0:00
Do kin vstupuje první česká dokumentární detektivka
103 minut z ukradeného kufru
103 minut z ukradeného kufru | Foto: MFDF Jihlava

Recenze - Krátce před startem 11. ročníku dokumentárního festivalu v Jihlavě se do distribuce dostává Ztracená dovolená. Premiéru si loni odbyla právě tady, ještě pod názvem 103 minut z ukradeného kufru. 

Režisérka Lucie Králová za ni mezitím získala cenu na festivalu v Karlových Varech, zkrátila film na minut čtyřiaosmdesát a posílila detektivní rozměr za pomoci hudby i sugestivních mezititulků.

Podstata ale zůstala stejná: Vtipným a dostačně nosným impulsem se stalo pátrání po stopách kufru s negativy, který našel jistý Láďa ve Švédsku v roce 2001. Vyvolal z nich 756 fotografií, jež zachycují cestu skupinky čínských funkcionářů po Evropě.

O dva roky později se po jejich stopách vydává dokumentaristka, a přitom nevtíravě pokládá otázky, jak v praxi funguje propojený svět. Zkouší nejrůznější způsoby, jak najít autory a hrdiny snímků.

O radu žádá sinology, kriminalisty, v Česku žijící Asiaty, soukromého detektiva i profesionálního fotografa. Pak vyrazí na pět tisíc kilometrů dlouhou cestu Evropou, na které objevuje místa, kde Číňané pózovali, a konfrontuje je s fotografiemi; zaznamenává také sebe i štáb.

Pátrání je ale pořád neúspěšné. Kolegové dokumentaristé Vít Klusák a Filip Remunda vyrazí do Hongkongu, stopy Králové vedou do Heidelbergu. Ale nalezení Číňanů je pořád v nedohlednu, i když si detektivní jednotka ke spolupráci přizve obskurní postavičky kartářů a vykladače Knihy proměn.

Přestříhání a zejména zkrácení dodalo dokumentu spád a sevřenost. Autorka do něj méně vstupuje komentářem, což spolu s napínavým dějem posiluje dojem, že jde opravdu spíš o detektivku, která jen tak mimochodem pátrá i po podstatě turismu ve stále se zmenšujícím světě.

103 minut z ukradeného kufru
103 minut z ukradeného kufru | Foto: MFDF Jihlava

Rozuzlení se nesluší prozrazovat. Krásný příběh dostane krásný konec, říká pateticky reportér čínského televizního pořadu v závěru, který působí až nepravděpodobně happyendově a zvrhne se do trochu laciné satiry o čínském komunismu.

Ten film moc pravdivě nepůsobí, ale nic jsme si nevymysleli, dušuje se režisérka, která se sveřepě vydává všanc lehce iracionálnímu snažení - předat oněm šesti neznámým Číňanům fotografie z jejich evropského pobytu.

103 minut z ukradeného kufru
103 minut z ukradeného kufru | Foto: Aktuálně.cz

Lehce fantasmagoricky ostatně působí celý film plný bizarních i vtipných scén - podobných té, v níž se v Česku žijící Asiaté nad fotografiemi Číňanů dohadují, jaké národnosti jsou ti lidé na snímcích.

Hravá metoda nicméně v podtextu nabízí odpovědi i na otázky, jestli jsou si v globalizovaném světě protkaném  komunikačními kabely opravdu lidé blíž - a najít několik z nich je vlastně maličkost, nebo je to spíš naopak.

Ztracená dovolená, ČR 2007. scénář a režie Lucie Králová. Kamera Tomáš Staněk, Braňo Pažitka, střih Jakub Hejna. 84 minut, distribuce AČFK.

 

Právě se děje

Další zprávy