Bondopedie: Najděte svět agenta 007, krále rvaček i ložnic

Kultura Tomáš Kunc Kultura, Tomáš Kunc, Radomír D. Kokeš
4. 12. 2014 16:09
Akční scény, krásné ženy, rychlá auta, padouchové, technické vychytávky. Projděte se světem filmů o Jamesovi Bondovi.

Grafika - Akční scény, krásné ženy, rychlá auta, exotické prostředí, technické vychytávky, známé hlášky a suchý humor - nic z toho nesmí chybět ve filmech s Jamesem Bondem. A i když král bitek i ložnic v posledních dílech poněkud přitvrdil, svět před padouchy zachraňuje stále s přehledem a elegancí.

První agent s povolením zabíjet se na plátně objevil před dvaapadesáti lety, 5. října 1962, na premiéře první z bondovek s názvem Dr. No v režii Terence Younga.

Čtyřiadvacáté dobrodružství agenta 007 se bude jmenovat Spectre (Přízrak).

Počtvrté nebude chybět modrooký blonďák ostře řezané tváře Daniel Craig. Je šestým představitelem Bonda a zpočátku neměl na růžích ustláno. Do postavy vnesl tento Brit více drsnosti, humor a důvtip mu však podle některých kritiků chyběl. Nakonec ale Craig přesvědčil, Casino Royale (2006), v němž se jako agent objevil poprvé, vydělalo víc než jakýkoli jiný díl této série.

Duchovním otcem Bonda je britský spisovatel, novinář a námořní důstojník Ian Fleming (1908 - 1964), který při vymýšlení příběhů čerpal i z vlastních zkušeností ze špionážní služby. O agentovi napsal dvanáct románů a dvě knihy povídek. Po Flemingovi pak v psaní příběhů pokračovali další autoři - Kingsley Amis, John Pearson, John Gardner, Raymond Benson, Jeffery Deaver a Sebastian Faulks.

Foto: Aktuálně.cz

Mercedes Benz - Octopussy

Poprvé se tu ve větší míře objevují auta německé výroby. Nejprve je tu Černý sedan Mercedes – Benz typu 250 SE, v němž Bond uniká pronásledovatelům s děravými pneumatikami po železničních kolejích. Později se agent 007 objeví za volantem Alfy Romeo GTV v ulicích Berlína.

Foto: Aktuálně.cz

Ford - A View to a Kill

Modrý americký sedan Ford LTD lze krátce spatřit, když James Bond opouští San Francisco. Jiný ford modelu 1985, za jehož volant usedl agent CIA Chuck Lee, byl terénní model Bronco. Rolls-Royce Silver Cloud II z roku 1962 řídil Bondův spojenec Sir Godfrey Tibbet. Dále se zde setkáme se stříbrným Chevroletem Corvette, který opět Bondovi zachrání kůži. Při stíhací jízdě Paříží sedí Bond za volantem taxíku Renault 11, který nejprve přijde o střechu a později i o celou svoji zadní část. Bond usedl i za volant amerického hasičského vozu American LaFrance

Foto: Aktuálně.cz

Aston Martin DBS V8 - The living daylights

S příchodem Timothy Daltona se do hry vrací vozy Aston Martin. Filmaři používali dvě kupé řady DBS V8 Vantage a zprvu i jeho otevřenou verzi Volante. Část příběhu se odehrává na sněhu, Bondův vůz byl proto opatřen raketovým pohonem, výsuvnými hřeby na pneumatikách i zařízením pro prořezávání se ledem. Nechyběly ani rakety, výsuvné lyže pro korekci směru jízdy nebo displej promítající na čelní sklo míření zbraní.

Foto: Aktuálně.cz

License to kill

Na začátku filmu řídí Bond Lincoln Mark VII LSC. Během děje se dostává do konfliktu s mafiánem Sanchezem, který jezdí stříbrným vozem Maserati Biturbo. Sanchezův pomocník Perez zasáhne raketou odpálenou ze svého Jeepu CJ-7 cisternu Kenworth W500B.

 

Právě se děje

Další zprávy