Spectre se vrací. Zničí svět ve čtyřiadvacáté bondovce?

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 4. 12. 2014 17:37
Nejnovější dobrodružství agenta 007 Jamese Bonda začne vznikat v pondělí 8. prosince. Premiéra je naplánovaná na 25. října 2015.
Daniel Craig zůstává Jamesem Bondem.
Daniel Craig zůstává Jamesem Bondem. | Foto: Reuters

Londýn - Nový film o agentu 007 Jamesi Bondovi se bude jmenovat Spectre, což lze přeložit jako přízrak nebo duch. Lokacemi natáčení, které začne v pondělí, budou například Řím, Mexiko, rakouské Alpy či Maroko. Premiéra bude v Británii 25. října 2015. Oznámil to ve čtvrtek v poledne režisér této již 24. bondovky Sam Mendes.

Po boku Daniela Craiga, jenž v posledních letech ztvárňuje hlavního hrdinu, se vrátí Ralph Fiennes (M), Ben Whishaw (Q), Rory Kinnear (Tanner) a Naomi Harris (Monneypenny). Posilami budou Christoph Waltz, který si zahraje postavu jménen Oberhauser, byť se předpokládalo, že si zahraje Bondova odvěkého nepřítele Ernesta Stavra Blofelda.

Spectre je zkratkou "Special Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion", což bylo jméno pro mezinárodní zločinecký syndikát, jehož hlavou byl právě Blofeld. Organizace se objevila v bondovkách z 60. let (Dr. No, Thunderball) a byla předmětem právních sporů s konkurenčním filmem. Konflikt byl vyřešen až nedávno, a to po několika letech. K čemu přesně název odkazuje, tvůrci zatím nesdělili.

Bond bude jezdit v autě Aston Martin DB10
Bond bude jezdit v autě Aston Martin DB10 | Foto: BBC

Zaměstnance MI5 bude hrát Andrew Scott, který na sebe naposledy upozornil v úloze padoucha Jamese Moriartyho v britském televizním seriálu Sherlock. Novými "bondgirls" jsou Léa Seydoux známá například z francouzského filmu Život Adele oceněného v Cannes a Monica Bellucci, která naposledy hrála v dramatu Zázraky, který se promítal na karlovarském festivalu. Roli získal také Dave Bautista ze Strážců Galaxie, který si zahraje postavu jménem Pan Hinx. Menší roli získala i zpěvačka Rihanna.

Lea Seydoux, Daniel Craig a Monica Bellucci.
Lea Seydoux, Daniel Craig a Monica Bellucci. | Foto: Reuters

Tvůrci také odhalili nové auto, ve kterém bude Bond jezdit. Agent 007 se bude prohánět v Aston Martinu DB10. Výrobce s tvůrci bondovek spolupracuje již od filmu Goldfinger z roku 1964

Režie se Mendes ujal, přestože po premiéře předcházející bondovky Skyfall z roku 2012 prohlásil, že nebude natáčet další, protože mu jeden Bond stačí. Studiu se ho ale nakonec podařilo přesvědčit. Také pro scénář získalo Johna Logana, který byl při tvorbě předchozí veleúspěšné bondovky.

Podoba nových dobrodružství neohroženého agenta však zůstává zastřena tajemstvím. "Ani moc nevím, četl jsem scénář až dnes ráno. A v každém případě vám nic neřeknu, budete si muset počkat," řekl Daniel Craig.

Skyfall natočený v londýnském filmovém studiu Pinewood se stal dosud komerčně nejúspěšnějším filmem o agentovi 007. Dosáhl celosvětových tržeb více než 1,1 miliardy dolarů (24,7 miliardy korun).

Po natočení Skyfall Craig kývl na to, že bude účinkovat v dalších dvou bondovkách. Skyfall byla třetí snímkem o Bondovi s Craigem v hlavní roli po snímcích Casino Royale a Quantum of Solace. Jeho pátá a pravděpodobně poslední bondovka by měla jít do kin v roce 2018.

 

Právě se děje

Další zprávy