Bondopedie: Najděte svět agenta 007, krále rvaček i ložnic

Kultura Tomáš Kunc Kultura, Tomáš Kunc, Radomír D. Kokeš
4. 12. 2014 16:09
Akční scény, krásné ženy, rychlá auta, padouchové, technické vychytávky. Projděte se světem filmů o Jamesovi Bondovi.

Grafika - Akční scény, krásné ženy, rychlá auta, exotické prostředí, technické vychytávky, známé hlášky a suchý humor - nic z toho nesmí chybět ve filmech s Jamesem Bondem. A i když král bitek i ložnic v posledních dílech poněkud přitvrdil, svět před padouchy zachraňuje stále s přehledem a elegancí.

První agent s povolením zabíjet se na plátně objevil před dvaapadesáti lety, 5. října 1962, na premiéře první z bondovek s názvem Dr. No v režii Terence Younga.

Čtyřiadvacáté dobrodružství agenta 007 se bude jmenovat Spectre (Přízrak).

Počtvrté nebude chybět modrooký blonďák ostře řezané tváře Daniel Craig. Je šestým představitelem Bonda a zpočátku neměl na růžích ustláno. Do postavy vnesl tento Brit více drsnosti, humor a důvtip mu však podle některých kritiků chyběl. Nakonec ale Craig přesvědčil, Casino Royale (2006), v němž se jako agent objevil poprvé, vydělalo víc než jakýkoli jiný díl této série.

Duchovním otcem Bonda je britský spisovatel, novinář a námořní důstojník Ian Fleming (1908 - 1964), který při vymýšlení příběhů čerpal i z vlastních zkušeností ze špionážní služby. O agentovi napsal dvanáct románů a dvě knihy povídek. Po Flemingovi pak v psaní příběhů pokračovali další autoři - Kingsley Amis, John Pearson, John Gardner, Raymond Benson, Jeffery Deaver a Sebastian Faulks.

Foto: Aktuálně.cz

Corvorado - Live and let Die

Poprvé se v roli agenta 007 objevil Roger Moore. Ve filmu se objeví starý londýnský dvoupodlažní autobus, dva policejní vozy Chevrolet Nova nebo Cadillac Fleetwood, který ze zpětného zrcátka střílí šipky s jedem. K vidění je také Chevrolet Corvette maskovaný pod karosářskými díly Cadillacu Eldorado, čímž vznikl vůz Corvorado. Výraznou roli ve filmu sehrály i rychlé motorové čluny.

Foto: Aktuálně.cz

AMC Matador - The Man with the Golden Gun

Bondův americký vůz AMC Matador tu předvedl odvážnější kousky než kdykoli před tím. Vynikal mezi nimi především skok přes řeku, který nebyl dílem triku. Na přípravu tohoto skoku byl poprvé využit počítač. Dalším vozem, který si liboval v provozu ve vzduchu, byl opět AMC, tentokrát typu Hornet. Ten posloužil jako základ pro skutečný „autoletoun“.

Foto: Aktuálně.cz

Lotus Esprit - The Spy Who Loved Me

Na londýnském autosalonu v roce 1975 poprvé zazářil Lotus Esprit, jenž se zalíbil producentu bondovek Broccolimu. Automobilka Lotus po možnosti prezentace sáhla bez dlouhého přemýšlení. Jedno z největších aut v bondovkách vybavil Q nejen arzenálem zbraním, ale i systémem proměny v ponorku – včetně torpéd a střel voda - vzduch.

Foto: Aktuálně.cz

Lotus Esprit Turbo - For your eyes only

V páté Moorově roli agenta 007 používal James Bond především dva vozy: Lotus Esprit Turbo, který uměl zrychlit za 15 vteřin na 241 km/h, a zdánlivě nepatřičně i Citroën 2CV; to když byl jeho bílý Lotus zničen autodestrukcí. U slavné kachny pochopitelně nevyužívá Bond při hončce rychlosti, ale manévrovacích schopností a odolnosti. I tak měl ale vůz jiný motor a vytužený podvozek.

 

Právě se děje

Další zprávy