2008: do kin zamíří nevídaných 32 českých filmů

Irena Hejdová Irena Hejdová
2. 1. 2008 11:22
Nové snímky natočí Sláma, Zelenka i Michálek
Venkovský učitel
Venkovský učitel | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zatímco v roce 2006 ovládly česká kina teenagerské komedie, rok 2007 přinesl jejich rafinovanější varianty: od Vorlova grafiťáckého Gymplu až po snad nejlepší snímek roku, debutové Pusinky Karin Babinské.

O roku 2008 lze zatím říct, že filmů bude hodně. Snad jich nebude pro diváky, které vrátil do kin Anglický král a Vratné lahve, příliš.

Filmaři využili štědré stomilionové dotace do Fondu kinematografie i peníze od plynárenského gigantu a točili jako o život.  Výsledkem je oproti obvyklé dvacítce zatím avizovaných dvaatřicet filmů, které příští rok vstoupí do kin.

Jednou z  událostí roku by mohl být Venkovský učitel Bohdana Slámy, autora filmů Divoké včely či Štěstí. Znovu v hlavní roli s Pavlem Liškou, tentokrát v roli učitele, který na venkov utíká před svými milostnými problémy - aby tu našel nové, zosobněné mimo jiné Zuzanu Bydžovskou.

O rodičích a dětech: David Novotný a Josef Somr
O rodičích a dětech: David Novotný a Josef Somr | Foto: Deník

Hodně si lze slibovat i od Zelenkovy originální adaptace Karamazových či od Michálkovy adaptace Haklova románu O rodičích a dětech.

Jiné filmy už dopředu vyvolávají spíše pochybnosti; podobné, jako letos přinesly Poslední plavky, Kvaska nebo Crash Road. Třeba návrat Dušana Kleina k filmové režii ve Svatbě na bitevním poli nebo další opus tvůrce Pánské jízdy - Vy nám taky, šéfe.

Jiří Vejdělek letos do kin uvedl hned dva filmy, Roming a Václava. V roce 2008 to čeká Jana Hřebejka, který po letošním Medvídkovi chystá šabachovskou komedii U mě dobrý a vieweghovskou adaptaci Nestyda (dříve Opravdová láska).

Zdeněk Troška vyřeší pohádkovou Nejkrásnější hádanku, Filip Renč zabrousí do žánru akčního filmu se snímkem Na vlastní nebezpečí, Milan Šteindler bude hledat duchy jako O život.

Bratři Karamazovi
Bratři Karamazovi | Foto: Mateusz Skalski

Juraj Jakubisko nabídne dlouho odkládané krvavé menu v Bathory, Michaela Pavlátová příběh z noční Prahy Děti noci. A zatímco F. A. Brabec se s Matějem Stropnickým proháněl českými hvozdy za Máchovým Májem, Václav Marhoul honil vojáky pouští ve válečném Tobruku. A vydařená pelcovská adaptace A bude hůř vstoupí z letních amfiteátrů a hospod do běžných kin.

Letos vzniklo hned osm debutů a ani rok 2008 na ně nebude chudý. Do kin se chystá vinařská komedie Bobule, František je děvkař s Josefem Poláškem nebo Taková normální rodinka.

Animovanou tvorbu po letošním loutkovém hororu Jedné noci v jednom městě zastoupí "první český 3D film" Kozí příběh - o kterém už autoři mluví přes pět let.

Masivní nájezd žen režisérek na kina (kromě jmenovaných Tajnosti a Bestiář) bude následovat Terezka Marie Procházkové.

Do kin se chystají i nové dokumenty. Po letošní Marcele, Ztracené dovolené a Míru s tuleni přijde mimo jiné očekávaný časosběrný dokument o Václavu Havlovi, Jan Saudek či hiphopová Česká rapublika.

 

Právě se děje

Další zprávy