Jan Hřebejk se v novém filmu vrátí do Pelíšků

Jitka Gráfová
15. 8. 2007 13:30
Padla první klapka nové komedie U mě dobrý
Foto: 2media

Praha - Devět let po Pelíšcích se filmový štáb v čele s Janem Hřebejkem vrátil do Košíř. Jen o pár bloků dál, kde vznikly scény jako "maršál  Malinovskij" nebo knedlíko-noková rodinná hádka, natáčí Hřebejk laskavou komedii U mě dobrý.

Jan Hřebejk spolu se scenáristou Petrem Jarchovským a producentem Ondřejem Trojanem slibuje, že film s bude návratem ke komedii právě ve stylu Pelíšků, už jen proto, že se ve filmu objeví Bolek Polívka. Spolu s ním si zahrají například Jiří Schmitzer, Petr Forman nebo Lenka Vlasáková.

Autorem předlohy je opět Petr Šabach, který s Hřebejkem spolupracuje již řadu let. "Film bude blízký našim předchozím komediím. Zároveň si však myslím, že by mohl pamětníkům připomenout Rozmarné léto nebo Slavnosti sněženek," míní Jan Hřebejk.

Foto: Martin Boubín

Pohoda Rozmarného léta u řeky by měla na diváky dýchat díky tomu, že většina děje se odehrává u Vltavy na Libeňském ostrově, kam se štáb přesune za týden. 

"Stvořili jsme svět, jaký je nám blízký: zahrádkářskou kolonii kdesi u vody s jejími obyvateli. Dějově bude film zapadat do začátku 90. let," popisuje námět filmu režisér.

Bolek Polívka ztvární roli vysloužilého varietního kouzelníka Mrklase, Jiří Schmitzer Tondu, který točí v provizorní hospůdce pivo, Miroslav Vladyka koktavého smolaře Káju. V chlapech se ale více než kdy jindy probudí klukovská duše žíznící po dobrodružství.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Ženských postav je tentokrát míň, ale objeví se tam dvě herečky. S Lenkou Vlasákovou jsem spolupracoval v pražském divadle Na Jezerce a Simonu Babčákovou jsem chtěl už dlouhá léta obsadit, teď bude hrát Kájovu partnerku," říká režisér.

Čtěte také: Medvídek z Břevnova šmíroval Hřebejkovy přátele

Nezanedbatelnou roli v příběhu zastává hudba. "Na tržišti ve Vysočanech jsem narazil na Rusy, kteří prodávají ruské filmy na DVD a ruskou hudbu. Z jejich auta se linula písnička z přelomu 80. a 90. let, jejich osobní výběr diskotékové hudby mě okamžitě zaujal. Už tedy mám jednu ruskou písničku, kterou tam určitě použijeme."

Podle knížek Petra Šabacha napsali Jan Hřebejk s Petrem Jarchovským už tři filmy. Původně uvažovali dokonce i o komediálním seriálu.

S Petrem Šabachem se seznámili koncem osmdesátých let, kdy vyšla knížka Jak potopit Austrálii. "V těch povídkách byly všechny ctnosti pozdějších Šabachových věcí - humor, poezie. Od Šakalích let přes Pelíšky k Pupendu jsme se poetice Petra Šabacha vlastně přibližovali. Teď jsme vybrali jednu z povídek a obohatili jsme ji o motivy z dalších tří," uzavírá Jan Hřebejk.

Zatímco bude Jan Hřebejk běhat po filmařském place, začátkem září vstupuje do kin jeho nový film Medvídek, který vypráví o proplétajících se osudech několika manželských dvojic, které se spolu přátelí. Galerista Jirka, doktor Roman a diplomat Ivan jsou kamarádi už od školy. Dnes je jim kolem pětatřiceti a jejich přátelství přetrvává navzdory tomu, že se pohybují v naprosto odlišných prostředích. Všichni jsou ženatí a všichni před svými ženami Vandou, Annou a Johankou skrývají malá tajemství.

 

Právě se děje

Další zprávy