Loutkový horor zve na strašidelný Žižkov

Irena Hejdová Irena Hejdová
24. 1. 2007 10:00
Praha - Product placement byl u nás doposud doménou hraných filmů. Animovaný snímek Jedné noci v jednom městě to mění. Uvnitř: TRAILER
Jedné noci v jednom městě: Jan Balej a loutky
Jedné noci v jednom městě: Jan Balej a loutky | Foto: Aktuálně.cz

V tom hlavním je ale snímek "zpátečnický" - snaží se navázat na "staré zlaté časy" české animace. Natáčel se několik let s klasickými loutkami, z nichž některé měly až pětasedmdesát centimetrů. "Digitální technologie jsme použili jen v titulcích," dušují se tvůrci.

Podle scénáře Ivana Arsenjeva snímek natočil Jan Balej, jeden z tvůrců loňského animovaného filmu Fimfárum 2, se kterým také jede na prestižní Berlinale. I Jedné noci v jednom městě je snímek povídkový; na první český regulérní celovečerní animovaný titul tedy samostatné Česko čeká.

"Celovečerní animovaný film je běh na dlouhou trať," říká Balej. "Je to hodně závislé i na dobrém námětu, který člověka u té látky udrží třeba po dobu čtyř let," dodává.

Film byl natočen v koprodukci společnosti Maur film s Hafan filmem, kde vzniká i řada Večerníčků. Vznikl s podporou Státního fondu kinematografie a soukromých subjektů; obešel se bez vstupu televizí.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

Zato má primát v product placementu - i když ne tak úplně. Ve filmu se sice vyskytuje logo bezplatného deníku, producent Martin Vandas ovšem vysvětluje: "Honza Balej použil tyhle noviny pro hru velkých loutek, protože je nemusel zmenšovat. Vzniklo to před čtyřmi lety zcela nezamýšleně." Deník byl podel Vandase osloven až dodatečně.

Povídky propojuje temné ladění, černý humor i přízračná atmosféra pražské čtvrti typu Žižkova. "Já se na Žižkově narodil," vysvětluje Balej. Filmaři se prý nesnažili ztvárnit konkrétní místa či ulice, i když inspiraci úplně nepopírají.

Povídky vznikaly postupně, až následně tvůrce napadlo spojit je do jednoho celku. "Zvažovali jsme i variantu dotáčky, ale takhle je to stylově čistší," říká režisér.

Jedné noci v jednom městě
Jedné noci v jednom městě | Foto: Aktuálně.cz

Filmem bez dialogů bloudí obskurní postavičky s rozšklebenými obličeji, najde se mezi nimi svérázný exhibicionista, majitel domácího krematoria a odpudivé stařeny, opilci i cirkus, v němž se předvádí mrtvý hmyz.

Děti by z tohoto byly asi v rozpacích. "Ten film je cílený jako animovaný snímek pro dospělé," říká také Jan Bradáč z distribuční společnosti Falcon s tím, že "čistě klubová cesta by mu uškodila."

Snímek jde od 25. ledna do kin v osmnácti kopiích a bude k vidění ve všech typech kin.

 

Právě se děje

Další zprávy