Pavel Liška se zamiluje u extraordinérního rybníka

Irena Hejdová Irena Hejdová
14. 6. 2007 0:00
Bohdan Sláma natáčí Venkovského učitele
Pavel Liška hraje v novém Slámově filmu učitele přírodopisu Petra Doležala.
Pavel Liška hraje v novém Slámově filmu učitele přírodopisu Petra Doležala. | Foto: Ondřej Besperát

Reportáž - V jižních Čechách padla první klapka nového filmu Bohdana Slámy. Venkovský učitel završuje jeho trilogii o hledání lásky.

Tentokrát Sláma vypráví  příběh muže, který přichází na vesnici učit i trochu utéct od nevyřešených problémů. Poznává tady statkářku Marii a jejího syna. Ale zatímco ona se zamiluje do něj, učitel se v netradičním milostném trojúhelníku zahledí do onoho pubertálního syna.

Předchozí Slámovy filmy Divoké včely a Štěstí zaznamenaly v zahraničí velké úspěchy, mimo jiné si odvezly ceny z festivalů v San Sebastianu a Rotterdamu.

I proto se teď Venkovský učitel natáčí s  velkorysejším rozpočtem v česko-německo-francouzské koprodukci. Právě do německých a francouzských kin půjde film nadabovaný v tamních jazycích.

 "Je to citové drama, ale snad tam bude i humor. I když komedie to není. Vypráví o hledání lásky - někdo ji najde hned, někdo se v tom plácá. Ale to hledání provází každou lidskou bytost," říká o novém filmu Sláma.

Štáb přivedl do kraje, kde bydlí. Většinu lokací má tak za humny - včetně mirotické školy, kde ve středu padla první klapka. Filmaři natočili příchod učitele do školy, v dalších dnech se přesunou k nedalekému rybníku Pančár, kde kvůli natáčení vyrostly dva domy.

Ještě před měsícem tu byla jen tráva, teď na břehu stojí autenticky vyhlížející statek, ve kterém bude bydlet představitelka statkářky Zuzana Bydžovská se synem, kterého ztvární neherec Ladislav Šedivý.

Zahradníci sází plevel mezi dlažbu cesty. Na břehu rybníka Pančár postavili filmaři dekoraci venkovského statku. Ze sádry a dřeva.
Zahradníci sází plevel mezi dlažbu cesty. Na břehu rybníka Pančár postavili filmaři dekoraci venkovského statku. Ze sádry a dřeva. | Foto: Ondřej Besperát

Přes natažené elektrické vedení je to jen dekorace, která se po natáčení zase rozebere.  "My jsme Bohdanovi říkali, že najdeme jiný rybník, ale on říkal, že tenhle je nejhezčí. Tak tu teď máme ateliér u rybníka," říká producent Pavel Strnad. "Ten rybník je na české poměry extraordinérní," vyznává se Sláma.

Před statkem ještě brigádníci vysazují plevel a kopřivy, ve statku odpočívá pár z nich zmožených vedrem. Producenti Petr Oukropec a Strnad se zatím venku fotografují s kravami.

V Miroticích se zatím připravuje scéna ve školní třídě. Sláma na poslední chvíli upravoval scénář, Pavel Liška možná proto míří ještě mezi stromy za školou. "Musím se učit text." Tam už si odříkává repliky i představitel ředitele Miloš Černoušek.

Liška se objevil v obou předcházejících Slámových filmech. "Jeho postava je ale tentokrát lidsky o kus dál než předtím," říká Sláma. "Už není tak naivní, vyrovnává se sama se sebou, formuluje si životní stanoviska."

Režisér Bohdan Sláma v tvůrčím osamění za katedrou.
Režisér Bohdan Sláma v tvůrčím osamění za katedrou. | Foto: Ondřej Besperát

Liškova postava učí biologii, proto se po place pohybuje odborný poradce, botanik Jiří Sádlo. Zasvěcuje štáb do tajů svého oboru, kolem okouní řada mirotických dětí, které loví autogramy.

Na lokacích v jižních Čechách se bude točit do července, v září se dotáčí v německých ateliérech a v Praze. Tam bydlí rodiče hlavního hrdiny - "balkonový včelař" Miroslav Krobot a učitelka přezdívaná Madam Curie v podání Zuzany Kronerové.

Slámův předchozí film Štěstí si před 14 dny odbyl premiéru v Polsku, celkem se distribuoval už v 25 zemích. "Od Kolji tu nebyl film s tak širokou zahraniční distribucí," říká Strnad. Což předpokládá, že Venkovskému učiteli se bude dařit podobně.

 

Právě se děje

Další zprávy