Živě z Karlových Varů: Křišťálový glóbus získal po 15 letech český film. Vyhrál Křižáček

Živě
Cenu mezinárodní filmové kritiky dostal izraelsko-americký snímek Drobné si nechte o lidech s autistickou poruchou, cenu ekumenické poroty film Cukrář o "postupné cestě k přijetí a hledání lásky."
Kdo letos vyhraje?
Kdo letos vyhraje? | Foto: Lukáš Bíba
Živě
Aktualizovat reportáž
20:25

Festival končí a s ním končí i naše podrobné zpravodajství. U dalšího filmového on-linu z Varů se těšíme na viděnou 29. 6. - 7. 7. 2018. Děkujeme za pozornost a filmům třikrát ZDAR! 

20:20

Přehled oceněných snímků 52. ročníku MFF Karlovy Vary: 

Křišťálový glóbus za nejlepší film: Křižáček (režie Václav Kadrnka)

Zvláštní cena: Chlapi nepláčou (režie Alen Drljevic)
Nejlepší režie: 
Peter Bebjak (Čára)
Nejlepší herecké výkony:
 Jowita Budniková a Eliane Umuhireová (Ptáci zpívají v Kigali), Alexander Yatsenko (Arytmie)
Nejlepší debut: 
Rachel Israelová (Drobné si nechte)
Nejlepší debutující herečka: Voica Olteanová (Breaking News) 
Na východ od Západu: 
Jak Víťa Česnek vezl Ljochu Vrtáka do důchoďáku
Dokument: 
Spousta dětí, opice a zámek (Gustav Salmerón)
Divácká cena: 
Wind River (Taylor Sheridan, cenu si převzal i herec Jeremy Renner)

19:50

Křišťálový glóbus za nejlepší film získal Křižáček. Je to poprvé po 15 letech, kdy hlavní ocenění obdržel český film. Tehdy uspěl Zelenkův Rok ďábla. 

18:15

Za rok ahoj! Na červeném koberci se s festivalem loučí prezident Jiří Bartoška, ale také herečka Tatiana Pauhofová, režisér Václav Vorlíček či herec Jeremy Renner. Před několika minutami začal závěrečný ceremoniál ve Velkém sále. 

Foto: ČTK
17:30

Již za půl hodiny vyvrcholí 52. Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech slavnostním ceremoniálem ve Velkém sále.

16:42

Porota provozovatelů kina Europa Cinemas Label ocenila celovečerní hraný debut Alena Drljeviče Chlapi nepláčou, který byl natočen v koprodukci Bosny a Hercegoviny, Slovinska, Chorvatska a Německa. Snímek o setkání skupiny bývalých bojovníků z balkánských válek v opuštěném hotelu zaujal mimo jiné tím, že aniž by sám soudil, zobrazuje různé pohledy postav, které ztvárnili vynikající herci.

16:40

Ekumenická porota ocenila izraelsko-německý snímek Cukrář režiséra Ofira Raula Graizera. Porota u něj ocenila, jak zprostředkovává pohled na nejdůležitější z lidských hodnot, která dokáže překonat všechny předsudky, a to lásku.

16:37

Federace filmových kritiků z Evropy a Středomoří FEDEORA ocenila rumunský film Marita režiséra Cristi Iftimeho. Celovečerní debut Marita zaujal evropské kritiky zobrazením rodiny, která si i přes rozvod rodičů dokáže po letech užít a oslavit společné setkání, které jim dodá nový elán do života. FEDEORA udělila i jednu zvláštní cenu, a to filmu Modré ticho režiséra Bülenta Öztürka, který vznikl v turecko-belgické koprodukci.

16:35

Cenu Mezinárodní federace filmových kritiků FIPRESCI získal americký film Drobné si nechte. V celovečerním filmu se režisérka Rachel Israelová nechala inspirovat zkušenostmi představitelů hlavních rolí ze života lidí s autistickou poruchou. Podle poroty jde ale o jeden z nejhumornějších scénářů, s jakým se setkala.

16:30

Kritici a provozovatelé kin ocenili dnes na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary začínající režiséry za jejich celovečerní hrané debuty.

15:45

V domě České televize probíhá beseda k filmu Víta Karase Přání k mání. S novým vánočním příběhem diváky seznámí režisér, herci a producent.

14:36

V soutěži dokumentárních filmů se představil celovečerní debut španělského režiséra Gustavo Salmeróna Spousta dětí, opice a zámek. Fascinující a humorný portrét vlastní rodiny v čele s excentrickou matkou začal Salmerón natáčet už v roce 2002 a trvalo mu celých patnáct let, než ho dokončil. V rozhovoru přibližuje povahu své matky a vypráví, jak jeho rodina na film reagovala.

14:30

Dokumentárního filmu Víta Klusáka Svět podle Daliborka si všiml dokonce i americký týdeník Variety, který zveřejnil jeho recenzi zde.

 

11:58

Pozvánka na festivalové ozvěny…

11:17

Na diváckou cenu má dnes největší naději příběh netradičního milostného trojúhelníku berlínského cukráře, jeruzalémské kavárnice a jejího manžela. Natočil ho izraelský režisér Ofir Raul Graizer a po projekci v soutěži ve Velkém sále Thermalu se dočkal mnohaminutového potlesku vestoje.

Podle ankety zaujímá druhé místo jen těsně celovečerní dokument Olgy Sommerové mapující život legendární operní pěvkyně Soni Červené, která na jevištích pěti kontinentů ztvárnila stovku rolí.

11:04

K dnešnímu ránu překonal karlovarský festival svou loňskou bilanci. Zatím se tu akreditovalo 13 588 lidí a bylo prodáno 137 499 vstupenek. 

10:37

Poslední den festivalu ale není jen o předávání cen. Po celý den se nadále promítá ve většině kinosálů.

Ve 22:30 v Letním kině uvede režisér Václav Vorlíček svou komedii Dívka na koštěti. Kultovní americký film z roku 1980 Modrá laguna poběží na plátně od 18:30 v Malém sále. Suverénní režijní debut úspěšného scenáristy Taylora Sheridana Wind River, kde si zahrál hlavní roli Jeremy Renner, se promítá od 19:00 v Národním domě. V nově remasterované verzi ve 3D poběží od 23:59 v Malém sále Terminátor 2: Den zúčtování. Od půlnoci ve Velkém sále budou diváci moci zhlédnout akční film Baby Driver o mladém a nesmírně nadaném řidiči, který dělá šoféra kriminálníkům při vloupačkách.

7:26

V 15:00 hodin budou předány ceny nestatutárních porot.

Skončí tak mezinárodní přehlídka, která od 30. června uvedla ve zhruba pěti stovkách projekcí na 170 celovečerních snímků včetně dokumentů.

Některá filmová představení se uskuteční ještě během neděle - podle organizátorů má jít o oceněné snímky. Promítnuty budou ve Velkém sále hotelu Thermal, a to od 10:00, 13:00 a 16:00.

6:55

Festival v Karlových Varech dnes vyvrcholí předáním cen.

Americký herec a hudebník Jeremy Renner převezme Cenu prezidenta festivalu. Ocenění za přínos českému filmu dostane režisér Václav Vorlíček, který před půlnocí uvede v Letním kině svou úspěšnou komedii z roku 1971 Dívka na koštěti.

 

00:40

Vítěze letošnío 52. ročníku filmového festivalu se dozvíme v sobotu večer. V neděli pak ve Varech budou vítězné snímky k vidění. Vyrazit se na ně dá i se sobotními akreditacemi. 

00:05

Zdravíme z úplně prázdného press centra, kam z vedlejšího sálu doznívají projekce Večerníčků.

Před chvíli viděly stovky lidí před Thermalem projekci dvou nových newyorských dílů Kanceláře Blaník, které si utahovaly z prezidenta Zemana, a na konci si někteří z přítomných po vzoru vizuálu festivalu dali před obličej podobizny Žížaly či Tondy Blaníka. 

Foto: Economia
16:55

TOP 4 filmy z festivalu podle tří filmových kritiků a jednoho filmového režiséra. 

16:40

S pivem v ruce. Hollywoodský herec Jeremy Renner se před chvílí v Karlových Varech rozprávěl s pivem a oběma rukama v ortéze. Vysvětlil, proč nechodí do kina a s výjimkou superhrdinských Avengers nesleduje filmy, v nichž sám účinkoval.

Ze spolupráce na oscarovém filmu Smrt číhá všude, kde ztvárnil seržanta elitní americké jednotky deaktivující nastražené bomby, Rennerovi zůstalo jedno téma. Herec navštívil Afghánistán, kde ve městech Kábulu, Bámijánu a Bagrámu upozorňoval na práci jednotek OSN deaktivujících miny.

"Je skvělé vidět výsledky takové práce. Zachraňuje dětské životy, obživu farmářů. Určitě budu s OSN i nadále spolupracovat," řekl herec v Karlových Varech. Více si přečtěte v článku na ihned.cz.

16:15

Jejich nejlepší hodina a půl je skvělý snímek na pozadí válečného Londýna v roce 1940. Je to oslava filmu jako média a také připomínka, že život je příliš krátký na to, aby člověk vyčkával. Prostě následujme svá srdce. 

16:00

Umíme česky! Delegace bláznivé ruské roadmovie Jak Víťa Česnek vezl Ljochu Vrtáka do důchoďáku v čele s režisérem Alexanderem Hantem hovořila v Lázních III česky. Ve čteném proslovu pana režiséra zaznělo, že děláme "fakt hustý" festival. 

Teď už se ale vše schyluje ke zdravici herce Jeremyho Rennera. Tomu bude červený koberec patřit v 17:00. 

14:13

Mladý filmový fanoušek čeká na projekci (nebo možná na rodiče, až přijdou z promítání). Fotografie z dnešní atmosféry ve Varech najdete zde, velkou fotogalerii od našich fotografů chystáme na odpoledne.

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
13:55

Kdo se už těší na víkend, přikládáme video z jednoho z mnoha večírků ve Varech. Tento nese název "10th anniversary of Aeroport".

Party v Karlových Varech: 10th anniversary of Aeroport

13:15

A ještě jeden Václav Vorlíček, tentokrát v rozhovoru pro Festivalový deník, který je hlavně o komediálním žánru ve filmu. "Komedie potřebuje nápad. Díky němu vytvoříte možnosti pro situace, které pak během příběhu v humoru gradují, pokaždé o stupínek výš. To u publika budí zájem o to, jak to všechno dopadne. Pro komedii je ideální, když skončí v absurditě - to už divák zbystří, očekává, že přijde fór, a rád se rozchechtá. Ale i tenhle fór je třeba rozdělit, říkám tomu wander gag. Určitá situace se stupňuje až do nemožnosti, až ta pointa bouchne a diváci čůrají pod židli." 

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
12:55

A hlasování filmových kritiků se už blíží do finále.

12:10

A trochu té statistiky při pátku…

K páteční 9:15 je na MFF KV akreditovaných 13.432 účastníků, z toho:
Festival Pass: 11290
filmových tvůrců: 394
filmových profesionálů: 1124
novinářů: 624

Prodáno bylo 132.428 ​vstupenek, proběhlo 396 projekcí. 

11:45

Jak se na karlovarský festival dívají zahraniční kritici? Podle časopisu Variety má ve světě zvuk jako přední událost zaměřená na novou kinematografii střední a východní Evropy. Ale také je to pro ně vítaný odpočinek od snobství a přehnané důležitosti Cannes. Přečtěte si článek Tomáše Stejskala na webu Hospodářských novin, který si o Varech povídal s recenzenty prestižního amerického filmového periodika Variety.

10:10

Problémy s nájezdem festivalových návštěvníků řeší také karlovarští strážníci. Podle aktuální policejní svodky museli už řešit přes 500 dopravních přestupků, které se týkaly především špatného parkování. Strážníci podle svého velitele Marcela Vlasáka odtáhli 25 aut a nasadili 47 botiček. U zbytku nechali "jen" lísteček za stěračem. Filmovým fanouškům doporučujeme nezajíždět autem až na kolonádu.

9:50

Organizátoři prozradili, co čeká diváky seriálu Kancelář Blaník ve dvou nových epizodách s názvem Zeman, Trump & Comp. "Antonín Blaník si vzal dovolenou a vyrazil do New Yorku na svůj tradiční "shoes trip". Ale dlouhé prsty českých politiků na něj dosáhnou i tam. Nakoupí si Tonda boty? A navštíví Miloš konečně Trumpa?"

Foto: Stream.cz/Kancelář Blaník
7:45

Režisér Karel Janák dnes na festivalu uvede svůj nový film Důvěrný nepřítel. Jedná se o snímek, jež se má žánrově pohybovat na pomezí sci-fi a milostného thrilleru. Tvůrci společně s herci Vojtěchem Dykem, Pavlem Rímským a Gabrielou Marcinkovou film představí v karlovarském domě České televize. Oficiální premiéra je naplánována na začátek příštího roku.

Hlavním hrdinou příběhu je programátor u nadnárodní firmy Andrej, který se zabývá vývojem takzvaného inteligentního domu znamenajícího revoluci v bydlení. Dům je ovládaný pouhým hlasem, má obyvatelům zajišťovat luxus i stoprocentní bezpečnost. Andrej je pověřen dokončením projektu. Spolu s čerstvou manželkou, ambiciózní sochařkou Zuzanou, se nastěhují do funkčního prototypu, luxusního domu ze skla a kamene uprostřed nádherné přírody. To, co se ze začátku jevilo jako pohádka, se však pomalu ale jistě mění v noční můru.

6:20

Předposledním dnem pokračuje dnes 52. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. S novináři se setká americký herec a hudebník Jeremy Renner, který v sobotu převezme od Jiřího Bartošky Cenu prezidenta festivalu. Dnes odpoledne tu představí svůj snímek Wind River, který získal v Cannes v soutěži Un Certain Regard Cenu za režii.

V poledne budou svou činnost a vývoj filmového trhu bilancovat členové Asociace producentů v audiovizi.

Po velkém úspěchu premiéry karlovarského dílu kultovního seriálu Kancelář Blaník před dvěma lety se slavný lobbista Tonda Blaník a jeho parta na festival vrátí. Dnes před půlnocí budou na velkoplošné obrazovce před hotelem Thermal premiérově uvedeny speciální díly této série. Půjde o epizody nazvané Zeman, Trump & Comp. I a Zeman, Trump & Comp. II.

21:40

Jeremy Renner je už pár hodin ve Varech a na nástěnce, kde se "kupčí se vstupenkami", se zvedla poptávka po beznadějně vyprodaném filmu Wind River, který herec uvede. Diváci nabízejí až 200 korun za lístek, přitom běžně stojí 80.

18:41

Dnes bylo ve Varech slunečno, což přispělo k pohodové festivalové atmosféře.

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
18:14

Režisér Václav Vorlíček ve čtvrtek v podvečer osobně uvedl v karlovarském Městském divadle více než 50 let starou komedii Kdo chce zabít Jesii?. Vorlíček na letošním 52. mezinárodním filmovém festivalu obdrží cenu za umělecký přínos české kinematografii. Zaplněné divadlo ho odměnilo za jeho práci několikaminutovým potleskem ve stoje. Před pozváním prezidenta festivalu Jiřího Bartošky na pódium se na plátně představily v krátkém sestřihu Vorlíčkovy filmy. "Na plátně proběhl pěkný kousek mého života. A musím přiznat, že při práci na všech těch filmech jsem se výborně bavil," řekl Vorlíček.

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
17:45

Do Karlových Varů přijel americký herec a hudebník Jeremy Renner. Na závěr mezinárodního filmového festivalu převezme Cenu prezidenta festivalu. Do karlovarského Grandhotelu Pupp Renner dorazil krátce po 17:00. Držitel dvou oscarových nominací (Město, Smrt čeká všude) představí na karlovarském festivalu svůj nejnovější snímek Wind River, který získal v Cannes v soutěži Un Certain Regard Cenu za režii. Herec s pestrou škálou své filmografie hrál například ve snímku Smrt čeká všude, byl hvězdou akční série Avengers, filmu Captain America a dvou pokračování Mission Impossible.

17:23

Nejlepším kouskem karlovarského festivalu je podle Kamila Fily italský film Ciambra o dospívajícím cikánském chlapci v Kalábrii, který se snaží vyrovnat svému bratrovi a tátovi a do rodinného rozpočtu přispívá prodejem kradených věcí. Film ukazuje zoufalost hlavního hrdiny, zároveň ale působí výchovným dojmem. Více se dozvíte ve videu natočeném na selfie tyčku.

16:32

V Karlových Varech vzbudil nadšení film Baby Driver o řidiči, který jezdí, aby splatil dluh u mafiánského bosse. "Jiný takhle rychlý, zábavný, přitom plynule a přehledně sestříhaný snímek na festivalu letos k vidění nebyl. Kevin Spacey a Jon Hamm, tváře seriálů House of Cards a Mad Men, se vyblbli v řádně nadsazených rolích gangsterů a zabijáků," píše ve své recenzi pro ihned.cz Tomáš Stejskal.

16:20

Opět jedna atmosféra z Varů, tentokrát slavné osobnosti v podání kolegyň z magazínu Žena.cz.

16:09

Festivalový videokanál přináší rozhovor s Ofirem Raulem Graizerem. Tvůrce snímku Cukrář, který se promítá na festivalu naposledy v pátek, se rozpovídal o inspiraci, pečení i symbolice svých filmů.

Rozhovor s režisérem Ofirem Raulem Graizerem

3:28
Tvůrce snímku Cukrář, který se promítá na festivalu naposledy v pátek, se rozpovídal o inspiraci, pečení i symbolice svých filmů.
15:28

Že není občas jednoduché se dostat do sálu na promítání a každý návštěvník musí za každých okolností čekat v nekonečných frontách, ukazuje snímek našeho fotografa Lukáše Bíby.

Foto: Lukáš Bíba
15:01

Hlavní soutěž karlovarského festivalu uvedla v mezinárodní premiéře neobvyklou romantickou komedii Drobné si nechte. Snímek americké režisérky Rachel Israelové vypráví o dvojici, která se potká během sezení terapeutické skupiny pro lidi postižené autismem. Ve svém celovečerním debutu konfrontuje takzvaně normální společnost s oběma skutečně postiženými hrdiny, kteří diváky rozesmějí i dojmou. Film byl nedávno úspěšně uveden také na prestižním newyorském festivalu Tribeca.

"Inspiroval mě představitel hlavní role Brandon Polansky, s nímž se dlouho znám. Má poruchu autistického spektra, film je ovlivněn jeho potížemi najít a udržet si lásku," uvedla režisérka na setkání s novináři. Další představitele našla v autistické komunitě na Manhattanu, kde hlavní hrdina nalezl svou přítelkyni.

14:38

A takhle veselo může být někdy ve velkém sále hotelu Thermal těsně před promítáním.

14:32

A že to není s těmi davy ve Varech vždy jednoduché, ilustruje prosba o trpělivost z festivalové baťůžkárny.

Naše baťůžkárna opět hlásí plno! Mějte s námi trpělivost.. je vás tu hodně, nás to těší, ale tak trochu nestíháme! Moc děkujeme za vaše pochopení..

Zveřejnil(a) Karlovy Vary International Film Festival dne 06. Červenec 2017
13:40

Zatímco ve Varech je přelidněno, ulice Prahy i Brna se na svátky zcela vyprázdnily. Kdo už nestihá zajet na festival, jistě se už těší na tradiční přehlídku Šary Vary. Od soboty až do 16. července probíhají oficiální festivalové ozvěny v kinech Aero a Světozor a v brněnském Univerzitním kině Scala. 

"Mezi uzávěrkou karlovarského programu a následným programováním Ozvěn je jen něco málo přes týden. To nám musí stačit k zajištění licencí a kopií filmů, které mají být v rámci Ozvěn uvedeny. Je to sprint. Nevíme, jak je to možné, ale nakonec se vždy všechno nějak podaří nastavit," komentoval to Petr Jirásek, ředitel kina Světozor, které ozvěny karlovarského festivalu pořádá už podesáté.

Na diváky čeká celkem devětadvacet snímků a téměř polovina z nich nejde v Česku do běžné distribuce. Kompletní program přehlídky je na webu OzvěnyVarů.cz.

12:55

Režisér Jonas Carpignano poskytl rozhovor pro Festivalový deník. Rozpovídal se o natáčení posledního snímku Ciambra, kde je hlavním hrdinou čtrnáctiletý romský kluk Pio, který se za každou cenu snaží dospět.

A jaké to je natáčet s neherci? "S každým je to jiné. V Ciambře vidíte pobíhat malého kluka s cigaretou v puse. Já ho znám od narození. Je pro něj normální, že mám v ruce kameru, je na ni zvyklý. Se staršími neherci to bývá složitější. Když s nimi probírám scénář, učím je spíš, jak udělat jednotlivé scény, než abych s nimi diskutoval o charakterech - stejně hrají sami sebe," říká v rozhovoru pro Festivalový deník.

11:40

Rozhovor se sympatickým kanadským režisérem Denisem Coté, který ve Varech dělal mentora mladým filmařům. Sám vyznává punkový přístup a ve 43 letech má na svém kontě už deset celovečeráků.

11:20

Blíží se závěr festivalu a s ním i ocenění nejlepších soutěžních filmů. Který bude vyhlášen jako nejlepší? Nápovědu dává tato tabulka…

11:15

Film Křižáček Václava Kadrnky, natočený na motivy básně Jaroslava Vrchlického, provázela před karlovarským festivalem velká očekávání. Premiéra však ukázala, že Křižáček je snímek, jehož postavy neprojdou žádným vývojem a ani zdařilý hudební podkres Vojtěcha a Ireny Havlových žádnou transcendenci z totálně plochého děje nevykřeše, píše z Varů Jan Gregor.

10:25

V hlasování o diváckou cenu vede zatím izraelsko-německý snímek Cukrář debutujícího Ofira Raula Graizera s hodnocením 1,15, zařazený do hlavní soutěže. Druhý je německo-francouzský thriller Odnikud s Dianou Krugerovou v hlavní roli, která si z nedávného MFF v Cannes odnesla cenu za nejlepší ženský herecký výkon. Od diváků, kteří vždy po každé projekci vyplňují hlasovací lístky, obdržel známku 1,19. Třetí místo patří digitálně restaurovanému Oscarem oceněnému dramatu dvojice Kadár-Klos Obchod na korze se známkou 1,24.

A protože dnes hlavní soutěž končí projekcemi posledních dvou titulů, v kuloárech se diskutuje o případných kandidátech na ceny. Nejčastěji se hovoří o filmu ruského režiséra Borise Chlebnikova Arytmie z prostředí záchranky a balkánské psychologické studii o následcích války Chlapi nepláčou. Renomovaní filmoví kritici akreditovaní na festivalu z hlavní soutěže preferují i francouzské psychologické drama Korporace a zmiňovaného Cukráře.

10:24

Na karlovarském festivalu prodali k dnešnímu ránu 120 067 vstupenek. Uskutečnilo se 336 ze zhruba pěti set projekcí. Podle informací tiskového střediska se tu dosud akreditovalo 12 927 lidí, z toho je 10 850 držitelů takzvaného Festival Passu. Přijelo 368 filmových tvůrců a 1092 filmových profesionálů. V tiskovém středisku se akreditovalo 617 novinářů. Loni festival skončil s bilancí 135 000 diváků.

8:45

Tipy na 6. 7. 

11:30. Ve Velkém sále proběhne přidaná projekce dokumentu Jmenuji se Heath Ledger, portrét představitele ikonické role Jokera.

13:30. V Kinosále C hotelu Thermal uslyšíme americkou střihačku Sarah Flackovou, držitelkou ceny BAFTA za spolupráci na filmu Sofie Coppolové Ztraceno v překladu.

15:00. Režisér Jan Svěrák promluví v Domě ČT společně s tvůrcem scénáře Zdeňkem Svěrákem o filmu Po strništi bos.

16:00. Režisér Václav Vorlíček uvede slavnostní představení filmu Kdo chce zabít Jessii? v Městském divadle Karlovy Vary. Při příjezdu pozdraví diváky na červeném koberci.

17:00. Do hlavní soutěže dnes vstoupí i neobvyklá romantická komedie Drobné si nechte o dvojici, která se potká během sezení terapeutické skupiny. Americká režisérka Rachel Israel ji v mezinárodní premiéře představí ve Velkém sále hotelu Thermal.

20:00. Vhled do sociální pavučiny himalájského regionu Sikkim a vlivu kulturní imigrace na zdejší život vypovídá soutěžní snímek Cesta do Ralangu. Uvede ho indický režisér Karma Takapa ve Velkém sále.

Heath Ledger  Heath Ledger požádal o kmotrovskou službu kamaráda Jaka Gyllenhaala.
Heath Ledger Heath Ledger požádal o kmotrovskou službu kamaráda Jaka Gyllenhaala. | Foto: Profimedia.cz
8:30

Dobré ráno od Thermalu, je 8:30 a v centru dění v podstatě ani noha (všechny nohy, které jsou vzhůru, stojí frontu u pokladen). 

Foto: Hana Slívová
06:59

Odpoledne uvede v karlovarském Městském divadle režisér Václav Vorlíček svou komedii s oživlými superhrdiny z kresleného komiksu Káji Saudka Kdo chce zabít Jessii.

Na slavnostním zakončení 52. ročníku Vorlíček převezme Cenu prezidenta za celoživotní přínos českému filmu. Po ceremoniálu v sobotu 8. července uvede před půlnocí v Letním kině pohádkovou komedii Dívka na koštěti. Před pětačtyřiceti lety měla premiéru právě na tomto místě.

Václav Vorlíček
Václav Vorlíček | Foto: ČTK
06:56

Dalšími téměř šesti desítkami projekcí pokračuje dnes v Karlových Varech mezinárodní filmový festival. V hlavní soutěži budou uvedeny poslední dva tituly - indická Cesta do Ralangu a americká romantická komedie Drobné si nechte.

21:50

Součástí filmové festivalu v Karlových Varech je již několik let také koncert karlovarského symfonického orchestru. Letos divákům společně s orchestrem zahrál Michal Hrůza a jeho Kapela Hrůzy. Koncert se konal v letním kině a vidělo ho téměř 3200 diváků. 

Zazněly písně například z jeho posledního alba Sám se sebou i starší hity. Aranžmá pro dnešní společné vystoupení napsal Hrůzův klávesista Karel Heřman. Orchestr dirigoval Martin Hybler a doprovázel jej ještě dětský sbor Coro Piccolo Praha. 

V minulosti na karlovarském festivalu zahrál se symfoniky poprvé Čechomor, poté například maďarská Omega nebo loni Aneta Langerová.

 

20:25

Tonda Blaník se vrací! V pátek 7. července ve 23:30 budou na velkoplošné obrazovce před hotelem Thermal premiérově odpromítány dva speciální díly Kanceláře Blaník. 

Na programu jsou dvě epizody nazvané  Zeman, Trump & Comp. I a Zeman, Trump & Comp. II. 

"Antonín Blaník si vzal dovolenou a vyrazil do New Yorku na svůj tradiční "shoes trip". Ale dlouhé prsty českých politiků na něj dosáhnou i tam. Nakoupí si Tonda boty? A navštíví Miloš konečně Trumpa?" Uvidíte v pátek!

Foto: Kviff
19:10

Karlovarský sociál je glosář toho, co se děje na sociálních sítích v průběhu festivalu. Zásadní téma: Co měla Eva Zaoralová v hrnku ve festivalové znělce? 

16:35

Redaktor časopisu Reflex Jiří X. Doležal má svůj film. Celovečerní snímek s názvem Nepřesaditelný představil ve Varech režisér Igor Chaun, jež režíroval seriál Česká soda. Film poodhaluje Doležalovo soukromí. "Pro mě bylo obrovskou radostí mít v pazourách chlapa, který kompletně vybalil všechno. Dodal seznam milenek, manželek, 'hejtařů'…," řekl při představení Chaun.

Výroba filmu, který si vyžádal časopis Reflex, trvala dva měsíce. Původně mělo jít o krátký dokument, avšak podle Chauna se do určených 26 minut nešlo vejít. Kdy a kde bude film k vidění, však zatím není jasné, jelikož Reflex stále jedná s televizemi a filmovými distributory. 

16:15

Zprávy ze sálu: Italský režisér Jonas Carpignano přišel ve 14:00 na projekci svého filmu Ciambra o romské komunitě v Kalábrii stylově v žabkách. Oznámil, že právě vstal a že doufá, že lidé v sále na jeho filmu neusnou. 

16:01

Festivalový deník dnes přinesl rozhovor s hlavní představitelkou italského dramatu Fortunata. Plaše působící Jasmine Trinca se ve snímku režiséra Sergia Castellitta proměnila v silnou a bojovnou svobodnou matku z římského předměstí, která sní o otevření vlastního kadeřnického salonu.

"Nemyslím si o sobě, že jsem nějaká výborná herečka, jen jsem poznala řadu lidí a řadu různých prostředí, vím, co je utrpení, a dokážu to všechno do svého herectví nějak dostat," říká v rozhovoru, který si můžete přečíst zde.

A porota canneské soutěže Un certain regard, jejímiž členy mimochodem byli herečka Uma Thurman i umělecký ředitel karlovarského festivalu Karel Och, za to Trince dala cenu pro nejlepší herečku.

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary / Jan Handrejch
15:55

Režisér Václav Kadrnka představil novinářům svůj nový film, středověkou roadmovie s názvem Křižáček. Film je volně inspirován stejnojmennou básní Jaroslava Vrchlického. Hlavní roli ve filmu obsadil Karel Roden společně s Alešem Bilíkem.  

"Zaujala mě, že tématem je otcovství, zároveň je to cesta za ztraceným synem, kterého otec nemůže dohnat, stále se opožďuje. Navíc je ta báseň i o samotě. Právě tento moment mi přišel pro film velice zajímavý, snažil jsem se tuto emoci a pocit dostat na plátno spíš filmovým jazykem než dialogy," vysvětlil volbu Kadrnka. Od začátku věděl, že film bude pracovat s tajemstvím a že jeho závěr bude nejasný.

Film pojednává o Jeníkovi, synovi rytíře Bořka, který je fascinován křižáckými výpravami a jednoho dne si obleče brnění a uteče hledat Svatou zemi. Malý dobrodruh se však čase ztratí směr a bloudí. Jeho otec se ho vydává hledat avšak všude je pozdě a zastihne vždy jen svědky, kteří dle svých slov, chlapce viděli. Ve filmu podle autora je možné najít také asociace se současnými společenskými nebo politickými tématy. Filmová premiéra je naplánována na 2. srpna. 

15:47

Kromě vzpomínek si návštěvníci festivalu mohou domů odvést také vlastní Hotel Thermal. Musí si ho pouze složit. 

13:40

Přízrak, nebo legrace? Kdo je pod tím prostěradlem? Casey Affleck to není. 

V Karlových Varech svítí slunce a panuje čilý ruch: jak se podle front na toalety i na filmy zdá, celá republika využila volných dnů k návštěvě festivalu.

Kdo bude mít možnost vidět novinku Němce Michaela Hanekeho Happy End, ať neváhá. Takový vnitřní neklid Karlovy Vary nezažily už dlouho

Přízrak

Video: Kviff
13:17

Promítání v Grand Hotelu Pupp.

#cinema #kviff

Příspěvek sdílený Monika Koblížková (@monikakoblizkova),

13:04

Režisér Vít Klusák o svém filmu Svět podle Daliborka.

12:52

V Karlových Varech je ve středu na plátně k vidění polský mistr Andrzej Wajda.

12:29

Filmový kritik Kamil Fila se rozhodl navštívit půlnoční promítání bizarního japonského hororu Masomlejnek kodoku a poznal také nebezpečí nočních ulic města. "Když skončí půlnoční projekce, nikdo není už ani na baru. Zato do tiskového centra lidé chodí pracovat i v tuto hodinu," popisuje ve své videoglose.

Půlnoční hovory o hororu Masomlejnek kodoku, kdy kritika Filu málem přejel autobus

3:06
Filmový kritik Kamil Fila se rozhodl navštívit půlnoční promítání na karlovarském festivalu. Viděl bizarní japonský horor Masomlejnek kodoku. | Video: Kamil Fila
11:38

Do Karlových Varů dorazili i youtubeři Jirka Král, Shopaholic Nicol nebo Kovy.

Dneska na tiskovce k filmu @nejsledovanejsi o mých kamarádech! ☺️ Těším se na září do kina. 🎬 Úžasný! #kviff

Zveřejnil(a) Jirka Král dne NaN. undefined NaN
7:45

Tipy na 5. 7. 

15:00. Filmovou trilogii Zahradnictví odehrávající se na pozadí nejdramatičtějších období minulého století představí režisér Jan Hřebejk, herci a producent na besedě v Domě České televize. Tamtéž se bude promítat dokument Olgy Sommerové Červená o operní pěvkyni. Následovat bude beseda s tvůrci.  

16:00. V Themalu bude premiéra snímku rumunské režisérky Iulie Ruginăové Breaking News, který se věnuje mimo jiné problematice vztahu rodičů a dětí a sklonu současných médií bulvarizovat lidské osudy.

16:30. Diskuse s režisérem Denisem Côté v Kinosále C. Kanadský nezávislý tvůrce Côté vytvořil v rozmezí více než dvaceti let 12 celovečerních a 16 krátkých filmů ve velmi svérázném stylu. Snímek Vic+Flo viděly medvěda získal Stříbrného medvěda a Cenu Alfreda Bauera na Berlinale v roce 2013. Jeho poslední film Boris bez Béatrice měl premiéru na festivalu v Berlíně v roce 2016. Karlvy Vary uvádějí jeho první film Radisson oceněný v Locarnu cenou Zlatý leopard.

17:00. Poslední dnešní beseda + projekce v Domě ČT bude k filmu Richard Müller: Nepoznaný.

20:00. Česko má v soutěži zástupce s názvem Křižáček, stylisticky vyhraněnou adaptaci básně Jaroslava Vrchlického. Režisér Václav Kadrnka či herec Karel Roden a další jej přijdou představit do Velkého sálu. 

20:00. Tradiční open air koncert v Letním kině se bude konat v rámci Festivalového večera města Karlovy Vary od 20:00. Vystoupí na něm Michal Hrůza a Karlovarský symfonický orchestr. Lístek stojí 200 Kč.

7:17

Světová premiéra snímku režiséra Václava Kadrnky Křižáček bude ve čtvrtek součástí programu hlavní soutěže mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Dalším soutěžním titulem bude rumunský film Breaking News.

"Usilovali jsme o to, aby samotný motiv dětské křížové výpravy nebyl v prvním plánu vyprávění a spíše se s ním pracovalo jako s filmovým znakem," komentoval svou středověkou road-movie Kadrnka. Do hlavní role obsadil Karla Rodena.

6:50

Chlapi nepláčou: Zatím nejlepší film soutěže?

"V soutěži festivalu v Karlových Varech prozatím není lepší film než bosenské drama Chlapi nepláčou. Poplakat si u něj je naprosto v pořádku," píše filmový kritik Hospodářských novin Tomáš Stejskal v recenzi dalšího soutěžního snímku. V něm se skupina válečných veteránů z opačných táborů sejde na odlehlém místě v horách, aby podstoupila svéráznou terapii. "Doktoři jim už z těl dávno vytáhli úlomky granátů. Ale zůstaly jiné jizvy a ty se ani po takřka dvou dekádách nezhojily." Recenzi si přečtěte na ihned.cz.

Foto: Kviff
6:00

Film Western se týká řešení problémů mezi dvěma skupinami lidí. A jasně ukazuje, že kovbojské praktiky je třeba nechat kulisám Divokého západu. Je to dobrý film, míní recenzent Aktuálně.cz Jan Gregor. K vidění bude ještě 6. 7. ve 13:00 v Národním domě. 

22:05

Na večerní projekci filmu Misandrie o utopistické vizi světa je narváno. Těžko říct, jestli proto, že jeho režisér Bruce LaBruce natočil v roce 2010 zombie gay porno L. A. Zombie, nebo proto, že lístky už nejsou skoro na nic, hlásí z Kongresového sálu Marie Dostálová. Film uvádí producent a sales agentka, ovšem hovoří jen producent.

Foto: Kviff
20:00

Jak vypadá svět nevidomých? Festival, které týden žije tím, že nabízí vizuální zážitky, zkouší návštěvníkům zároveň ukázat i druhou stranu: stan projektu Chodící lidé  seznamuje "normální" lidi se životem nevidomých a slabozrakých.

Ve stanu je možné si vyzkoušet technologii, kterou používají nevidomí, Braillův koutek anebo soužití s vodicím psem. Děti mohou ve stanu skládat dřevěné stavebnice, vyzkoušet chůzi se slepeckou holí či scanner, který umí převádět písmo rovnou do mluvené řeči.

Stan najdete hned vedle pošty na ulici T. G. Masaryka kousek od Thermalu. 

18:00

Ptáci zpívaji v Kigali. Po každé genocidě nastává ticho. Ve Rwandě prý po masakru přestali zpívat ptáci. Supi, kteří se přemnožili na mršinách lidských těl, populace zpěvných druhů zdecimovali. Ale ticho obestírá také traumata přeživších obětí.

Tenhle film je třeba vidět, míní redaktor Aktuálně.cz Jan Gregor. 
Projekce: 5. 7. 13:00 Pupp, 7. 7. 11:30 Drahomíra

16:40

83 tisíc prodaných vstupenek. Karlovy Vary v polovině hlásí, že mají našlápnuto na osobní rekord. (Loni se prodalo něco přes 135 tisíc vstupenek). 

Foto: Kviff
16:05

Když už jsme u Jiřího Bartošky - tuhle krásnou fotku dnes na Instagramu zveřejnil její autor Benedikt Renč

FROM THE ARCHIVES: JIRI BARTOSKA FOR ELLE MAGAZINE @elleczech @kviff

Příspěvek sdílený Benedikt Renc (@benediktrenc),

16:00

Den poté. Jiří Bartoška by si povídal, ale Kamil Fila se svou selfie tyčkou bohužel musí běžet dál. Koukněte na Filovu rozpravu o korejském filmu, který chcete vidět, i když notnou část nevíte, o co v něm jde. 

Dem poté budou ve Varech dávat ještě v 7. 7. v 18:30 v Kině Čas. 

14:30

Mládí vpřed! Polovina festivalu patří desítce studentů či absolventů evropských filmových škol, kteří v Karlových Varech představují své krátké filmy v rámci sekce První podání.

Českým zástupcem se letos stal Damián Vondrášek s půlhodinovým dramatem Vězení o muži, který hodlá přijmout práci ve věznici. Film byl k vidění na loňském Famufestu, kde získal cenu za nejlepší kameru.

Dostat se do skutečných věznic a natáčet tam nebylo pro studentský filmový tým nic snadného. "Naše výkonná producentka si dopisovala snad se všemi věznicemi v Česku. Průlom nastal, až když jsem zjistil, že moje spolubydlící má otce ředitele věznice. Když pak ve vězení poznali, že nechceme točit akčňák o útěku přes mříže, byli k nám otevřenější," řekl režisér, který nyní na FAMU připravuje absolventský snímek. 

Přečtěte si o ostatních filmech z Prvního podání, které jsme měli možnost vidět už před festivalem. 

13:25

Ohlasů v tisku na karlovarský festival není málo. A informuje se i o tom, co se filmu bezprostředně netýká. Například Česká tisková agentura píše, že v centru města lze potkat i policisty se samopalem (my jsme zatím tu čest neměli) a že při zahájení festivalu policie ve spolupráci se soukromou firmou vyzkoušela poprvé v Česku systém, který zaznamenává výskyt dronu. Dokáže zjistit nejen létající drony, ale i aktivní ovladače a lokalizovat je.

V den zahájení festivalu tak prý systém zjistil v okolí tři aktivní ovladače. V jednom případě šlo o dětskou hračku. Ostatní dvě zařízení jejich majitel vypnul dřív, než na místo přijela policie. 

Foto: Kviff
11:20

O knize Mezi-obrazy: Mediální praktiky kameramana Jaroslava Kučery jsme psali nedávno v souvislosti s oceněním její odborné kvality. Ve Varech o ní včera autorka Kateřina Svatoňová hovořila s veřejností. Přidal se i grafik Aleš Najbrt

"V knize najdete screenshoty z filmů a materiál, který Kučera tvořil jako přípravu k filmům - různé skici a fotografie, nicméně ty by samy o sobě mohly být považovány za umělecké dílo. Jsou tam i některé jeho obrazy, co se zachovaly ze 60. let. Kučerova kamera byla hodně výtvarná."

11:00

Čára je dobrá. "Film slovenského režiséra Petera Bebjaka otevírá východňárský polosvět, o kterém nemáme ani potuchy," píše Jan Gregor v recenzi na Aktuálně.cz.

Snímek je možné vidět ve Varech ještě dnes ve 13:00 v Puppu a 6. 7. v Drahomíře od 11:30.

8:35

Tipy na úterý 4. 7. 

9:00. Film Sakra, kluku! oceněný Evropskou filmovou cenou v roce 2013, uvede ve Velkém sále režisér Jan Ole Gerster. 

14:30. Debata britského režisérsko-scénáristického dua Ken Loach a Paul Laverty, které včera dostalo Křišťálový glóbus za celožitovtní přínos kinematografii. Dnes s diváky pohovoří o dlouholeté spolupráci.

15.00. V Domě České televize bude beseda s tvůrci filmu Křižáček, historické roadmovie odehrávající se v době vrcholného středověku, inspirované básní Jaroslava Vrchlického.

17:00. Ve Velkém sále bude mít premiéru soutěžní izraelsko-německý Cukrář, jenž vypráví o Thomasovi, který se po smrti milence vydává do Izraele, rodné země svého milovaného. Do Varů ho přivezl režisér Ofir Raul Graizer, který se kromě hrané režie věnuje také videoartu.

17:45. V Domě ČT proběhne beseda s režisérkou Jitkou Němcovou a českým rockerem, protagonistou jejího dokumentu Nechte zpívat Mišíka.

22:00. Další soutěžní snímek Ptáci zpívají v Kigali zavede diváky do Rwandy roku 1994, do doby genocidy. Početná delegace představí poslední snímek manželského a tvůrčího dua Krzysztof Krauze - Johanna Kos-Krauzeová ve Velkém sále.                              

23:00. Dokumentární esej 78/52, složená z 52 záběrů, nahlíží na zlomek filmové historie v mnoha perspektivách - od zákulisních historek přes osobní vyznání filmových tvůrců po seriózní úvahy a analýzy akademiků. Ve Velkém sále ji přijde představit režisér Alexandre O. Philippe.                                   

7:45

Z rozhovoru s režisérem loňského dokumentu Nepoznaný o Richardu Müllerovi Miro Remem. Film se bude promítat ve 21:30 v kině Čas a ve středu v 17:00 v Drahomíře. 

"Pro observační styl jsme se rozhodli poté, co jsme viděli, že Richard nemá energie nazbyt. A tu, která mu zůstala, věnuje novému albu. Tak jsme začali toto dramatické energetické zápolení sledovat. S odstupem jsem za toto "rozhodnutí" Richardovi vděčný. Poskytlo nám výlet do jeho mentálního světa, silně determinovaného jeho psychickým onemocněním. Zkoušeli jsme ke konci natáčení i rozhovor, ale Richard se rozhodl zůstat nepoznaný. Nedokázal na naše konfrontační nekompromisně intimní otázky odpovídat. Film jsme ale v té chvíli už měli hotový a fungoval i bez dalších slov."

Nepoznaný trailer

Video: YouTube / Miro Remo
7:30

Dobré Festivalové ráno! Začněte den s Festivalovým deníkem, ve kterém je dnes text o kontroverzním dokumentu Nepoznaný o Richardu Müllerovi (projekce ve 21:30 v kině Čas), rozhovor s herečkou Janou Plodkovou, slovenským režisérem Jurajem Lehotským, jenž soutěží v sekci Na východ od Západu s filmem Ninai, i včerejším držitelem Křišťálového glóbu, režisérem Kenem Loachem. Anebo Denisem Coté, který radí mladým filmařům v sekci První podání. S ním bude brzy rozhovor i na Aktuálně.cz. 

Stardance
Stardance | Foto: David Raub, ČT
23:30

Britský režisér Ken Loach a parťák, scenárista Paul Laverty, dostali na festivalu Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii. 

Jejich práci ovlivnily filmy z celé Evropy, pro ty české si ale Loach vymezuje zvláštní místo: "Především novou vlnu 60. let mám tak rád, že bych si je s sebou vzal i na opuštěný ostrov. Z téhle série filmů jsem si odnesl ponaučení, že je důležité být pravdivý, a čím jednodušším způsobem je pravda podaná, tím líp," řekl na tiskové konferenci. 

Mezi režiséry nové vlny v Československu počítáme napříkad Věru Chytilovou, Jana Němce, Pavla Juráčka, Miloše Formana či Jiřího Menzela. 

Foto: Economia
21:45

DJ Myslivec jde na věc. Už jste byli v Aeroportu, ve festivalovém pop-up klubu nedaleko Thermalu přes říčku Teplou? Dnes v noci tam hraje DJ Myslivec, jinak též člen skupiny Midi Lidi

Foto: DJ Myslivec
21:30

Diskuse o Daliborkovi. Vít Klusák, Adéla Elbel a Marianna Stránská odpovídají na otázky publika, které se ptá na detaily z filmu Svět podle Daliborka. "Neřekl bych, že jsme situace inscenovali, spíše jsme rekonstruovali to, co jsme v té domácnosti viděli a zažili," říká Klusák. 

V diskusi zmiňuje jeden z momentů při natáčení, kdy neonacista Dalibor K. dle svědectví kameramana řekl, že plynové komory musely být hrozné. "Zdá se, že někde hluboko o věcech přemýšlí jinak. Ale rozhodl se hrát tuhle roli pro své okolí." 

Debata k Daliborkovi

Video: YouTube / Kiff
18:00

Ještě ve středu od 9:00 se bude v kině Drahomíra promítat důležitý film Korporace.

Vypráví příběh chladné personalistky, jejímž světem i loajalitou k velké firmě otřese sebevražda jednoho z jejích podřízených. "O pracovních vztazích vzniká čím dál víc filmů. Mě zajímal příběh jednotlivce vyprávěný skrz jeho práci. Můj otec je konzultant v oblasti personalistiky a hodně jsme spolu podobné téma rozebírali. Většina filmů se ale týká obětí. Já se chtěl podívat na ty na druhé straně," prozradil režisér Nicolas Silhol.

Poslechněte si rozhovor, který na toto téma karlovarský tým natočil s hercem Lambertem Wilsonem.

Korporace

Video: YouTube / Kviff
17:30

Rada nad zlato: Karlovarák radí, kam se jít na festivalu najíst. 

17:15

Postřehy z kinosálu od Marie Dostálové: "Donald Trump je hrubián a demagog," hřímá Bernie Sanders z plátna na vyprodané projekci dokumentu Kampaň, který přijel uvést švýcarský režisér Lionel Rupp

Kampaň vypráví příběh oddaných příznivců demokratického socialisty Bernieho Sanderse, který v primárkách Demokratické strany podlehl Hillary Clintonové. K vidění bude ještě v úterý v kině Drahomíra od 17:00. 

Foto: Kviff
17:00

Režisér a jeho scenárista. Karlovy Vary mají další držitele Kříšťálového glóbu. Od Jiřího Bartošky je dostali režisér Ken Loach a jeho dlouholetý scenáristický parťák Paul Laverty. Takoví britští Hřebejk a Jarchovský, chtělo by se dodat. Filmy letošní návštěvy jsou ale více zaměřené na sociální témata. 

15:30

Druhá strana naděje - Kaurismäkiho majstrštyk

"Je skvělé, že se na něco, či spíše na někoho dá v téhle branži stoprocentně spolehnout. Kaurismäki je cinefilní jistota v dobách zlých a ještě zlejších. Kulisy příběhů se mění, doba je čím dál víc vymknutá z kloubů, ale tenhle finský melancholik točí nakažlivě optimistické zprávy o potřebě naděje a o tom, že solidarita mezi lidmi ještě nevymřela." Redaktor Aktuálne.cz Jan Gregor byl na novém filmu Aki Kaurismäkiho a odcházel nadšen. 

15:13

Opravdu by se zbožný muž zabil? Režisér George Ovašvili v Karlových Varech před třemi lety získal hlavní cenu za film Kukuřičný ostrovLetos na festivalu soutěží se snímkem, který líčí poslední dny gruzínského prezidenta Zviada Gamsachurdii. Přečtěte si o něm na ihned.cz. 

14:30

Nemáte roli pro Aňu? Herečka Aňa Geislerová si na karlovarském festivalu postěžovala ČTK, že se jí vyhýbají nabídky rolí v pohádkách

"Každé léto, když se točí pohádky na Vánoce, čekám, že mě někdo osloví, ale nikdo mě do nich nechce. Přitom bych brala cokoliv. Vím, že nemůžu hrát princeznu, ale třeba královnu, vílu či nějakou jinou bytost… V prvním díle Anděla Páně jsem byla sice svatou Annou, ale jinak opravdu nic. Dokonce i mí kamarádi točí pohádky, ale beze mě," postěžovala si.

Herečka se po prázdninách objeví ve dvou dílech Hřebejkovy trilogie Zahradnictví. Natočila s ním i druhou sérii seriálu HBO Až po uši, což bude prý hodně veselé.

Začátkem listopadu se představí v roli obávané soudkyně Ludmily Brožové v procesu s Miladou Horákovou v celovečerním historickém snímku Davida Mrnky Milada

Foto: ČTK
13:55

Do Karlových Varů si za světskou zábavou vyrazil i arcibiskup Dominik Duka.

Foto: Kviff
13:50

Už za chvíli! Dlouholetí spolupracovníci, režisér Ken Loach a scenárista Paul Laverty, převezmou Křišťálový glóbus. 

12:00

Kamil Fila byl včera na premiéře Světa podle Daliborka od Víta Klusáka a tady jsou jeho postřehy. 

11:25

Divácký postřeh z Velkého sálu, kde se včera promítal Přízrak s Casey Affleckem. V hlavní roli PROSTĚRADLO.  

Foto: Tereza Urbancová
10:15

Uma Thurmanová Na plovárně. Držitelka Zlatého glóbu a oscarové nominace Uma Thurmanová se v neděli večer sešla s Markem Ebenem Na plovárně. Diskuse se točila hlavně kolem uváděných dílů Kill Billa a také kolem Pulp Fiction: Historek z podsvětí, ale také kolem spolupráce s režiséry Woodym Allenem a Larsem von Trierem.

"Ve dvanácti jsem dostala první práci, bylo to v čínské restauraci, kde jsem myla nádobí. Ale vyhodili mě hodně brzo, hned ve chvíli, kdy zjistili, kolik mi je," zavzpomínala na své mládí.

Eben se od dětství odrazil přímo k spolupráci s režisérskými esy. "Woodyho Allena jsem se obávala, kolovala o něm totiž docela strašidelná vyprávění. Pak mě ale překvapilo, jak přímočarý člověk to je. A vždycky všechno natočil na jeden záběr, byli jsme doma v jednu odpoledne," okomentovala spolupráci Uma Thurmanová. Na účet Larse von Triera poznamenala: "Byl divoký, hodně divoký a rád to o sobě slyšel lidi říkat."

Herečka na konci pořadu dodala, že chystá vstup na Broadway. Diváci ji uvidí v politické komedii Pařížská žena od scenáristy televizního seriálu Dům z karet Beaua Willimona. 

Foto: ČTK
10:00

Tipy na pondělí 3. 7. 

  • 11:30. Melodrama Fortunata, oceněné na nedávném festivalu v Cannes, uvede herečka Jasmine Trincaová ve Velkém sále hotelu Thermal.

  • 14:00. Před promítáním filmu Sladkých šestnáct let ve Velkém sále převezmou režisér Ken Loach a scenárista Paul Laverty Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

  • 15:00. Beseda k filmu Svět podle Daliborka. S portrétem autentického českého neonacisty z Prostějova diváky seznámí režisér Vít Klusák a členové jeho delegace.

  • 15:30. Dnešní KVIFF Talk se bude věnovat osobnosti Jaroslava Kučery, kameramana, jenž pracoval s Věrou Chytilovou či Vojtěchem Jasným. Fanoušci se dozví víc o povedené monografii Mezi-obrazy: Mediální praktiky kameramana Jaroslava Kučery, která kriticky zpracovala jeho pozůstalost.
  • 17:00 V hlavní soutěži se dnes představí ve Velkém sále turecký film Ještě víc, psychologická studie o přerodu dospívajícího chlapce pod vlivem okolností.

  • 19:30. Před domem České televize zahraje Xavier Baumaxa.
  • 20:00. Ve světové premiéře vstoupí do hlavní soutěže ve Velkém sále thriller slovenského režiséra Petra Bebjaka Čára o pašerácích cigaret přes slovensko-ukrajinskou hranici.
9:15

Ještě jedno ohlédnutí za noční premiérou Světa podle Daliborka o neonacistovi Daliborovi. Toto je filmová delegace, čtvrtá zprava stojí protagonistka, která přežila koncentrační tábor Osvětim. 

Foto: Kviff
9:20

Co nového ve Varech? O filmovém dění i dění "okolo" opět pečlivě informuje Festivalový deník, který si můžete přečíst také na webu. 

01:00

Po projekci filmu Svět podle Daliborka lidé tleskali ve stoje. Jejich pozornost se upřela na protagonistku snímku - ženu, která přežila koncentrační tábor Osvětim.

23:55

Na dobrou noc si můžete pustit třeba tento remix killbilláckého hitu Bang Bang - My Baby Shot Me Down, původně od Nancy Sinatrové

23:40

Foto: Herečka Uma Thurmanová před plným Letním kinem uvedla oba Kill Billy z let 2003 a 2004. 

22:38

Z Velkého sálu se ozývá kritika hlavy státu. Režisérovi Vítu Klusákovi se nelíbí, že Miloš Zeman nesouhlasí se zbouráním prasečáku v Letech na místě, kde býval romský koncentrační tábor. "Stydím se za našeho prezidenta," prohlásil Klusák s početnou delegací filmu Svět podle Daliborka v zádech. 

Foto: Marie Dostálová
22:30

Věděli jste, že trpěliví sběrači autogramů získají během karlovarského festivalu až sto podpisů? Zatímco s Umou Thurmanovou to měli lovci autogramů těžké, neboť rozdala jen pár kousků, Casey Affleck byl prý štědřejší. Informovala o tom ČTK. 

21:45

Všechno platí, Uma Na plovárně i v Letním kině. Ve 22:30 a zdarma pro všechny. 

21:30

Kdo umí tančit jako Uma Thurmanová v Pulp Fiction, ať vstane a ukáže to! Jako tihle karlovarští návstěvníci. 

Uma Thurmanová v Pulp Fiction

Video: Kviff
17:50

Dialog se přeceňuje! V neděli v půl páté se divákům představila delegace k filmu Přízrak v čele s režisérem Davidem Lowerym a hercem v hlavní roli Caseym Affleckem. Přízrak je netradiční duchařská love story, v rámci níž se hlavní postava většinu času pohybuje po domě s velkým bílým prostěradlem přehozeným přes tělo.

Co chytlo Afflecka na roli, v níž skoro nemluví a až na pár scén v ní není vidět? "Chtěl jsem zase pracovat s tímhle úžasným týmem," vyznal se oscarový herec, který před čtyřmi roky hrál v Loweryho debutovém thrilleru Ain´t Them Bodies Saints, jenž se také pouštěl v Karlových Varech.

"A vůbec, myslím si, že dialog se přeceňuje. Tenhle příběh zatlačí diváka do křesla vizuálním zpracováním. Věděl jsem, že David je výborný vizuální vypravěč, ale tohle byla skutečně slušná výzva," řekl herec o filmu, který nechává spoustu motivů nedořčených.

Což vzápětí v roztomilém momentu potvrdil sám Affleck, když se ujal mikrofonu a svému kamarádovi režisérovi položil otázku. "Co cítí moje postava ducha v závěru po emociální stránce, proč je ze své duchařské existence vysvobozená?

Loweryho odpověď se samozřejmě nesluší spoilerovat, pokud jste ale film viděli a nepochopili zcela jeho závěr, nezoufejte. Jste na tom stejně jako herec hlavní role, který film také poprvé zhlédnul až tady ve Varech.

Na diskusi s Casey Affleckem byl redaktor Aktuálně.cz Jan Gregor. 

Foto: Sundance
16:50

Svět podle Daliborka. Dokumentarista Vít Klusák je ve Varech, film má premiéru ve 22:30 ve Velkém sále. 

"Prosím, neodsuzujte Dalibora. To by byl ten nejpohodlnější přístup. Zkuste ho pochopit, vžít se do jeho situace. Právě vyhnout se odsouzení bylo při natáčení nejtěžší, udržet balanc mezi kritickým odstupem a empatií," říká režisér Klusák o svém filmu o neonacistovi Svět podle Daliborka. 

Foto: Bontonfilm
16:15

V Becherově vile je k vidění výstava fotografky Zuzany Mináčové. Ta je úzce spjatá s festivalem, který pravidelně fotí od 90. let. Ve vile ovšem vystavuje svou volnou tvorbu

Před dvěma lety festival uvedl film Očima fotografky, v němž syn Mináčové Matěj zrekonstruoval její životní příběh. Zuzana Mináčová jako dítě prošla koncentračním táborem. 

Foto: ČTK
15:00

Vstupenky na zítra, tedy na pondělí, jsou až na malé výjimky zcela vyprodané, hlásí z Varů Marie Dostálová. Nezbývá než okukovat Terminátora vystaveného u Thermalu.

Terminátora II hrají v sekci půlnočních filmů dnes, ve středu a v sobotu v Malém sále vždy od 23:59. 

Foto: Marie Dostálová
14:30

Tak takhle to tam vypadá. Lukáš Bíba skvěle zachytil lesk i obyčejnost karlovarského festivalu. V jeho fotogalerii jsou obrázky z prvních tří dnů. 

14:00

Už to máme potvrzené ze dvou zdrojů - Janička je prostě dobrá. 

Kamil Fila při toulání Karlovými Vary chválí film o metalu, Bohu a ovečkách

3:50
Filmový kritik Kamil Fila hodnotí ve svém videoblogu francouzský muzikál Janička o mládí Jany z Arku, který se představil na karlovarském festivalu. | Video: Kamil Fila
13:15

Film o "něžném" neonacistovi. Dnes večer bude mít ve Varech ve Velkém sále premiéru ostře sledovaný dokument Svět podle Daliborka o prostějovském neonacistovi Daliborovi K. S režisérem Klusákem hovořila Hana Slívová o natáčení filmu.

Kdo Daliborka nestihne ve Varech, ten na něj může zajít od 13. července do kina. 

12:45

Jak je vidět, večery nejsou dlouhé jen pro karlovarské fanoušky, ale i pro filmové delegace. Na ranní projekci (od 10:00) soutěžního snímku Chlapi nepláčou dorazil z celé výpravy jen režisér

12:30

Na filmu Příběh jednoho života, inspirovaném Guye de Maupassantem, seděl Kamil Fila vedle dvou plačících žen. "Skoro mě dojalo sedět vedle nich a vidět, jak na ně film intenzivně působí, jako by v něm viděly i svůj život, "v němž není tak všechno zlé, paní hraběnko", píše ve své glose na ihned.cz

Film v naší infografice doporučovala i Eva Zaoralová. Podívat se na něj můžete ještě dnes v 17:00 v Kinosále B a 6. 7. v Národním domě od 16:00.

12:00

Jan Gregor se byl podívat na očekávaném filmu Bruno Dumonta Janička, který netradičním způsobem vypráví o Janě z Arku. Na rozdíl od ostatních vydržel do konce a odcházel nadšen. Tady je jeho recenze. Film bude k vidění ještě 7. 7. od 21:30 v Malém sále. 

10:30

Zajímavá festivalová data. Kolik lidí je aktuálně ve Varech? 

Foto: Kviff
10:00

Tipy na neděli 2. 7. 

  • 14:00. Po promítání filmu Přízrak proběhne v 16:30 Kongresovém sále debata s režisérem Davidem Lowerym, producenty Toby Halbrooksem a Jamesem M. Johnstonem a hercem Casey Affleckem. Diskuse je v angličtině a není potřeba akreditace ani lístek.

  • 14:30.  Artisans in Focus. Je to nový program, který se zaměří na ty, kdo prací s obrazem či zvukem dotvářejí atmosféru filmů. Hosty budou rakouská stříhačka Monika Willi, polský kameraman Wojciech Staroń, americká kostýmní výtvarnice Annell Brodeur a český filmový architekt Ondřej Nekvasil.

  • 17:00. Do soutěže o Křišťálový glóbus dnes vstoupí ve Velkém sále francouzské drama Korporace. Druhým soutěžním filmem bude ve 20:00 ve Velkém sále snímek Chibula gruzínského režiséra a vítěze festivalu v roce 2014 George Ovašviliho.

  • 19:30. Před domem České televize zazpívá Klára Vytisková & The Pop, koncert je zdarma. 

  • 22:30. Světová premiéra Světa podle Daliborka ve Velkém sále. Jeho tvůrce, český dokumentarista Vít Klusák, přichází se stylizovaným portrétem autentického českého neonacisty, který nesnáší svůj život, jenže neví, co v něm změnit. Film uvede delegace tvůrců.

  • 22:30. Uma Thurmanová uvede v Letním kině snímek Quentina Tarantina Kill Bill. Na programu budou oba díly tohoto filmu o vášni, zradě a sladké chuti pomsty. Vstup do Letního kina je zdarma! Uma bude také 21:00 v Městském divadle Karlovy Vary hostem veřejného natáčení pořadu Na plovárně. Lístky na akci už jsou ale rozebrány.
Foto: Svět podle Daliborka
9:30

Co dnes najdete ve Festivalovém deníku, který je možné číst i na internetu? Rozhovor s Evou Zaoralovou o dobách, kdy festival ještě nikdo neznal, s Vítem Klusákem o Daliborkovi (na Aktuálně.cz si přečtěte velký rozhovor) anebo ohédnutí za masterclass vedenou skladatelem Jamesem Newtonem Howardem, nominovaným na osm Oscarů. 

00:40

Skvělý Josef Somr v hlavní roli nové festivalové znělky. Kastrolům zdar! 

00:20

Oscarový film Obchod na korze od dvojice Kádár-Klos má za sebou digitalizovanou premiéru. Přečtěte si o ní víc.  

Foto: Kviff

Casey Affleck chválí Karlovy Vary. I když trochu instantně. 

Casey Affleck

Video: Kviff
20:45

Jak pracuje hudební skladatel? Jan Gregor se byl podívat na masterclass Jamese N. Howarda, kde skladatel vykládal o tom, jak byl jako mladík namyšlený a jak se potrápil při skládání hudby k Fantastickým zvířatům a kde je najít.

20:15

Kamil Fila vzkazuje: "Na festivalu se zatím nejvíc mluví o tom, že zahajovací komedie Pěkně blbě (recenze zde) byla slušná depka, prezident festivalu urazil prezidenta republiky a Jitka Čvančarová měla na červeném koberci tak velký výstřih, že by se do něj vešel celý Miroslav Donutil." 

Foto: Lukáš Bíba
18:10

Ilustrační fotografie k filmu Woody Allena Spáč aneb každodenní realita festivalového života. 

Foto: Lukáš Bíba

Dnes už je všechno ve starých festivalových kolejích. Baťůžkáři - mazáci čekají před sálem, protože dobře vědí, že na žádaný film se s festival passem na krku dostane jen ten, kdo přijde včas

Foto: Kviff
14:20

Heath Ledger. Posviťte si na něj! Tedy na dokument o něm. Ve Varech se bude promítat ještě 2. 7. v Kině Čas a 7. 7. ve Velkém sále. 

13:50

A ještě jedna Kamilova (selfie)glosa - opět se týká filmu Hora, ale také následujícího francouzského snímku podle Guy de Maupassanta Příběh jednoho života. Ten na rozdíl od Hory Kamil Fila doporučuje

Takhle to začalo. Podívejte se na sestřih ze zahájení karlovarského festivalu. 

Uma poklekla před Bartoškou, Casey obdivoval Vary. Video ze zahájení festivalu

2:29
Příjezdy hvězd a předávání cen Umě Thurman a Caseymu Affleckovi. Podívejte se na sestřih zahájení Mezinárodního festivalu v Karlových Varech. | Video: Economia
13:30

Karlovarská glosa Kamila Fily. Předminulý rok měl Kamil boreliózu, usínání na projekcích tedy mělo důvod. Letos za spánek ovšem mohl íránský film Hora, ve kterém se nonstop buší do skály.

Víme ale i o dobrých filmech. Diváky ve Varech zaujal například snímek Ciambra o chlapci z cikánské komunity, který se snaží vyrovnat otci a bratrovi. 

12:45

Takhle zní Hunger Games. Poslechněte si rozhovor Emmy Smetany z DVTV se skladatelem Jamesem Newtonem Howardem. Smetana rozhovor začala zpěvem písně

Láska. Ještě jedna momentka ze včerejšího záhájení. Na fotografii je prezident festivalu Jiří Bartoška a jeho žena Andrea

Foto: Kviff

Kdo hrál ve filmu s největšími tržbami? Na festival do Varů jezdí hollywoodské hvězdy pravidelně. Týdeník Ekonom se podíval, která má na kontě film s nejvyššími tržbami. Z posledních let to překvapivě byla Judi Denchová. Do Varů příjela roku 2011, o rok později účinkovala v bondovce Skyfall, která utržila 1,1 miliardy dolarů. Zato komerčně nejúspěšnější snímek letošní hvězdy Umy Thurmanové, Batman a Robin z roku 1997, utržil jen 238 milionů dolarů. Pulp Fiction dokonce jen 213 milionů.

Foto: Economia
10:30

Atmosféra. Přesně tohle je ten důvod, proč máme festival v Karlových Varech rádi. 

Foto: Kviff
10:00

Tipy na sobotu 1. 7.

  • Dokumentární portrét o předčasně zesnulém americkém herci Jmenuji se Heath Ledger bude mít evropskou premiéru ve Velkém sále. 

  • Skladatel James Newton Howard se představí v 16:00 na Master Class v Kongresovém sále hotelu Thermal. Pomocí ukázek z filmů a živé hry na klavír ukáže, jak se skládá filmová hudba. Vstup je volný.

  • Hlavní soutěž zahájí v 17:00 ve Velkém sále drama o setkání veteránů války v Jugoslávii Chlapi nepláčou. Film, který se snaží poukázat na odlišné interpretace smutné minulosti a na který se velmi těší i festivalový umělecký ředitel Karel Och, představí v hlavních rolích špičku balkánské mužské herecké scény.

  • Dvě světové premiéry otevřou soutěžní sekci Na východ od západu. Debut kosovského režiséra Edona Rizvanolliho Nechtění (Městské divadlo, 16:00) o nevyřešených křivdách a stínech minulosti a ázerbajdžánské komorní drama z prostředí skrovné rodinné usedlosti Sad granátovníků (Městské divadlo, 18:30).

  • Ve 14:00 se ve Velkém sále bude promítat digitálně zrestaurovaný Obchod na Korze.

  • V 16:30 začíná v Poštovním dvoře hudební večer, na kterém zahrají například Mig 21 nebo Tata Bojs.
Foto: Supraphon, Salim Issa
9:45

Druhý festivalový den lze i doma přivítat s Festivalovým deníkem, který nabízí texty o Umě Thurmanové (přijela s dětmi), Janu Svěrákovi či o partě cyklistů. Ta se po vzoru Miloše Formana a Theodora Pištěka, kteří v červenci 1990 dorazili do Varů na kole z Francie, vydala na bicyklech z Prahy.

9:35

Po koncertu následoval ohňostroj. 

9:30

Karlovy Vary za sebou mají povedený koncert, na němž symfonici hráli pod vedením skladatele a dirigenta Jamese Newtona Howarda hudbu k filmu Fantastická zvířata a kde je najít. Šlo o koncertní premiéru této hudby.

Foto: ČTK

To nejdůležitější ze zahajovacího dne z pohledu týmu, který píše Festivalový deník (list ideální k ranní kávě!)

20:53

Tohle je horor. Tradiční pódiová show bratří Cabanů využila živou hudbu Karlovarského symfonického orchestru i dvou desítek tanečnic v tělových trikotech. Jmenovala se Zavěšený horor s podtitulem Masochista maso chystá. Dvě desítky tanečnic zavěšených v igelitových pytlích skončily v krvavé lázni.

Foto: Lukáš Bíba

Začalo to pěkně blbě
(postřehy redaktora Hospodářských novin Tomáše Stejskala)

"Když na červený koberec mířily hlavní hvězdy letošního zahajovacího ceremoniálu - herci Casey Affleck a Uma Thurmanová či skladatel James Newton Howard - a nad hlavami diváků visel obří nápis Pěkně blbě, vypadalo to, jako by si dramaturgové festivalu letos moc nevěřili. Šlo však o název zahajovací romantické komedie, která je naopak coby úvodní film skvělý tah. Snímek nadchnul publikum amerického festivalu Sundance, kde letos vyvolal zdaleka největší salvy smíchu. Tento skutečný příběh pákistánského imigranta a stand-upového komika Kumaila Nanjianiho, který vedle napsání scénáře ztvárnil i hlavní roli, řeší s nadhledem a přesto realisticky jak rasové předsudky, tak otázky života a smrti. Recenzi si přečtěte na Aktuálně.cz

A tak jediný, kdo se měl dnes večer "pěkně blbě", byly tanečnice, na něž si choreografové slavnostního zahájení, bratři Cabanové, vymysleli taneční "mučení" v hororovém duchu.

Diváci v sálech se naopak už v průběhu odpoledne měli skvěle, třeba na srbsko-bulharském dramatu Requiem za paní J. To také mísilo černý a patřičně sprostý humor s vyobrazením krušného života v zemi, kde kvůli byrokratické mašinerii není možné ani spáchat sebevraždu." 

Foto: Tomáš Stejskal
20:00

Karlovarský festival je zahájený, Uma Thurmanová a Casey Affleck mají svá ocenění a návštěvníci akce ať si nenechají ujít ohňostroj, který přijde na řadu po koncertě Jamese Newtona Howarda. 

Hvězdy festivalu se prošly po červeném koberci. Z těch českých nechyběly Aňa Geislerová, Zuzana Stivínová či sestřenice Issovy. 

17:00

Už jdou? Takhle se ve Varech čeká na hvězdy - i letos. 

Foto: Lukáš Bíba

Letošní znělku s režisérem Ivanem Zachariášem natočil herec Josef Somr. Připojil  se tak k šesti českým držitelům Křišťálových glóbů za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii nebo Cen prezidenta - například Věře Chytilové, Miloši Formanovi nebo Zdeňkovi Svěrákovi. Znělku diváci uvidí během zahajovacího večera. 

Foto: KVIFF
16:30

Hvězda číslo jedna: Uma ThurmanováPřečtěte si její profil od Tomáše Stejskala z Hospodářských novin. Uma dnes dostane Cenu prezidenta a v neděli od 22:30 v letním kině uvede oba díly Kill Billa. Vstup je zdarma pro všechny. 

Foto: KVIFF

Největší očekávání se týkají dokumentu Víta Klusáka Svět podle Daliborka, který vypráví o "něžném" neonacistovi Daliborovi K. Film bude ve Varech k vidění 2. 7. ve Velkém sále (22:30) a 3. 7. v Drahomíře (11:30). 

16:00

Po červeném koberci se kromě Casey Afflecka či Umy Thurmanové projde i americký hudební skladatel James Newton Howard, který večer obdrží Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos kinematografii. Howard vystoupí také během veřejně přístupného koncertu ve 22:45 před hotelem Thermal, kde ve světové premiéře oddiriguje provedení části své hudby k fantasy Fantastická zvířata a kde je najít.  Přečtěte si na Aktuálně.cz o skladatelových plánech najít zpěvačku do svého projektu. 

15:45

Pěkně blbě, to je zahajovací film letošního ročníku festivalu. Dobrá volba, míní recenzent Aktuálně.cz Jan Gregor. Film můžete vidět ještě 7. 7. od 19:00 ve Velkém sálu. 

Ticho před bouří anebo klid po bouři. Festival chvíli před vypuknutím. 

Foto: MFF Karlovy Vary
15:30

Všechno důležité o 52. karlovarském festivalu se dozvíte v naší přehledné grafice. Jsou v ní i tipy na filmy, které je dobré vidět, a také tipy na last minute ubytování. 

Kultura Hana Slívová Kultura, Hana Slívová
Aktualizováno 8. 7. 2017 16:42
 

Právě se děje

Další zprávy