Křišťálový glóbus získala v Karlových Varech středověká roadmovie Křižáček

ČTK Hana Slívová ČTK, Hana Slívová
8. 7. 2017 21:08
Křišťálový glóbus za nejlepší snímek získal na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech režisér Václav Kadrnka za film Křižáček. Cena tak po 15 letech zůstává v Česku, naposledy ji v roce 2002 obdržel za Rok ďábla režisér Petr Zelenka. Příští ročník karlovarského festivalu s pořadovým číslem 53 se bude konat 29. 6. - 7. 7. 2018. V neděli 9. 7. se budou ve Velkém sále promítat oceněné filmy Čára (10:00), Chlapi nepláčou (13:00) a Křižáček (16:00). Vstup je platný buď na lístek, anebo na festivalový pass.
Křižáček Václava Kadrnky.

Křižáček je středověká roadmovie, která vznikla na základě epické básně Jaroslava Vrchlického Svojanovský křižáček. 

Vítězové MFF Karlovy Vary 2017

Křišťálový glóbus za nejlepší film: Křižáček (režie Václav Kadrnka)
Zvláštní cena: Chlapi nepláčou
Nejlepší režie:
Peter Bebjak (Čára)
Nejlepší herecké výkony:
Jowita Budniková a Eliane Umuhireová (Ptáci zpívají v Kigali), Alexander Yatsenko (Arytmie)
Nejlepší debut:
Rachel Israelová (Drobné si nechte)
Nejlepší debutující herečka: Voica Olteanová (Breaking News)
Na východ od Západu:
Jak Víťa Česnek vezl Ljochu Vrtáka do důchoďáku
Dokument:
Spousta dětí, opice a zámek (Gustav Salmerón)
Divácká cena:
Wind River (Taylor Sheridan, cenu si převzal i herec Jeremy Renner)

Film v Karlem Rodenem v hlavní roli se v českých kinech objeví od 2. srpna, na Slovensku v září.

"Snažil jsem se Křižáčka pojmout tak, aby měl čím oslovit různé typy diváků. Je to kontemplativní film s výraznou výtvarnou stylizací. Uznávám, že jde o pomalé vyprávění, tím by mohl někomu dělat potíže, ale měl by být otevřený všem - stejně jako Vrchlického předloha," řekl režisér filmu Václav Kadrnka v rozhovoru pro Aktuálně.cz. 

Na otázku, zda Křižáček vyrazí do světa, odpověděl: "Vnímám jako velký úspěch, že jsme se jako jediný český film dostali do soutěžní sekce v Karlových Varech. Věřím, že se dostane i jinam, ale nechci moc spekulovat. Snažil jsem se natočit co nejlepší film a nechávám na divákovi, kam si ho zařadí."

Filmoví kritici se shodují, že hlavní soutěžní kategorie byla letos obzvlášť kvalitně obsazená. 

Zvláštní cena putuje filmu, který oslovil Karla Ocha přes mail v Cannes

Zvláštní cenu hlavní porota udělila snímku Alena Drljeviče Chlapi nepláčou, jehož hrdiny jsou veteráni jugoslávské války podrobující se terapeutickému sezení.

Film putoval do soutěže na základě zážitku uměleckého ředitele Karla Ocha, jenž snímek viděl na filmovém festivalu v Cannes, kam mu ho autoři poslali e-mailem. Děj jím prý emocionálně zacloumal tak, jak se to žádnému filmu dlouho nepovedlo. 

Mezi režiséry dostal cenu Peter Bebjak za snímek Čára. Odehrává se v roce 2006 na slovensko-ukrajinském pomezí v prostředí pašeráků cigaret a zkorumpované policie.

"Je to nejen napínavá historka, ale v druhém plánu také sociologická sonda do východňárského zapadákova," napsal Jan Gregor v recenzi na Aktuálně.cz. 

Za herecké výkony dostaly ceny herečky Jowita Budniková a Eliane Umuhireová ex-aequo za role v polském filmu Ptáci zpívají v Kigali. Zabodoval i Alexander Yatsenko za výkon v rusko-finsko-německém snímku Arytmie.

Zvláštní uznání za nejlepší debut převzala americká režisérka Rachel Israelová za neobvyklou romantickou komedii Drobné si nechtě s autisty v hlavních rolích.

"Tento něžný, jednoduše vyprávěný příběh je vystavěn na složitých pocitech. Zároveň se jedná o jeden z nejhumornějších scénářů, se kterým jsme se kdy setkali. Vyzařuje z něj smysl pro humor, ať již se jedná o drsné vtipy komplikovaného Davida, či přímočaré výstupy jeho dívky Sarah, ženské postavy vyznačující se na plátně nevídanou životností," prohlásila o snímku porota Mezinárodní federace filmových kritiků, která filmu udělila jednu z vedlejších cen. 

Mezinárodní porota soutěže Na východ od Západu dala Velkou cenu ruskému snímku Alexandera Hanta s názvem Jak Víťa Česnek vezl Ljochu Vrtáka do důchoďáku. Film má kromě bláznivého děje také fantastický soundtrack, který sestává z ruských diskotékových skladeb. 

V soutěži dokumentů zabodoval španělský dojemný snímek Spousta dětí, opice a zámek režiséra Gustava Salmeróna. Porota na filmu ocenila pozitivní vyznění a také mravenčí práci vynaloženou na jeho přípravu.

Zvláštní cenu si odnesla Lekce francouzské konverzace Bernharda Braunsteina. Jedna z porotkyň Pavla Janoušková Kubečková pro Českou televizi řekla, že porotě se velmi líbil režisérův smysl pro humor, kamera, střih i koncept, který film držel po celou dobu.  

Diváckou cenu na základě ankety více než 77 000 diváků získal film amerického režiséra Taylora Sheridana s názvem Wind River. Převzal ji Jeremy Renner, který si v něm zahrál hlavní roli.

Předáním cen dnes Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech vyvrcholil. Na festivalu se letos podle posledních informací prodalo rekordních téměř 138 tisíc vstupenek. 

 

Právě se děje

Další zprávy