Peklo na talíři: Češi konečně přestávají kupovat šmakulády

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
8. 7. 2014 10:13
Rozhovor s Martinem Krušinou, režisérem gastronomických pořadů Peklo na talíři a Jídlo, s.r.o.
Someone Ate This
Someone Ate This | Foto: Someone Ate This.com

Praha - Češi konečně začali přemýšlet nad tím, co jedí. Nemalou zásluhu na gastronomickém obrození má i pořad Peklo na talíři. Autoři v něm spolu s moderátorem Romanem Vaňkem testovali nejhorší "šmakulády" na trhu. A jak se zdá, zákazníci i výrobci na to slyšeli.

"Třeba když jsme lidem ukázali, čím je napíchané křehčené maso a že ve výsledku za ten objem masa zaplatíte víc, od té doby jsem už o křehčené maso v obchodě nezavadil," říká režisér Martin Krušina, který s Romanem Vaňkem pokračuje v gastronomické odyseji v seriálu Jídlo s.r.o.

Rozhovor jsme pořídili v mobilním stánku Galerie NE, jež shromažďuje inspirativní příběhy lidí, kteří se nebáli říct "ne" a jít svou cestou. Krušinovo odmítnutí bylo jasné a hlasité: "Ne blafům a podfukům!"

Martin Krušina, režisér a dramaturg. Autor pořadu Peklo na talíři či Jídlo, s.r.o.
Martin Krušina, režisér a dramaturg. Autor pořadu Peklo na talíři či Jídlo, s.r.o. | Foto: Zuzana Hronová

Aktuálně.cz: Co říkáte současnému trendu, kdy se z jídla stalo populární téma a z kuchařů celebrity?

Martin Krušina: Myslím si, že to je skvělý. Protože jídlo je jednou z nejpodstatnějších součástí lidského života. Že naše země dospěla na začátku 21. století k tomu, že je dobré se zamyslet nad tím, co jíme, tak to je jedině dobře. Člověk toho sežere za celý život v tunách a výrazně to ovlivňuje kvalitu i délku života.

A je dobře, že konečně posloucháme odborníky. Konečně děláme celebrity z někoho, kdo něco umí, kdo něco ví. Že už to nejsou nafouklé kvazicelebrity, které jen projedou bulvárem a už jsou "slavné". Já rozhodně dávám vždy přednost odborníkovi třeba s vadou řeči, který o tom ví první poslední, než uhlazenému moderátorovi, který si o tom jen něco narychlo přečte.

A.cz: Takže Češi si už podle vás dávají pozor na to, čím si plní břicha?

Co máme zkušenost, když jezdíme po výrobnách, tak všude říkají, že ty největší "šmakulády" jsou na ústupu. Kupuje se toho méně a lidé se snaží, aspoň co jim finanční situace dovolí, vyhledávat trochu kvalitu. Když máte tři druhy šunky, tak ta nejhorší je šunka standard, tak ta je stále nejprodávanější, ale to, co je pod tím, třeba pizza nářezy, tak to už se skoro neprodává.

Vizitka Martina Krušiny

Martin Krušina

Narodil se v roce 1975 v Praze. Vystudoval obor politologie a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.

Začínal v domácím zpravodajství České televize. Sedm let strávil v TV Nova jako redaktor a posléze vedoucí zahraničního zpravodajství. Reportážemi přispíval do Televizních novin a pořadu Střepiny, spoluzakládal a vedl redakci pořadu Víkend. Tři roky působil jako redaktor hudebního časopisu Filter.

Od roku 2007 pracuje v internetové televizi Stream.cz, nejdříve jako dramaturg a později jako šéfdramaturg vlastní tvorby. Režijně zde vedl například pořady Peklo na talíři, Závod o Hrad či Národ sobě. Jeho nejnovějším projektem je série Jídlo s.r.o.

A.cz: Vyčistil váš pořad trh s potravinami od těch nejhorších "šmakulád?
Doufáme, že jo. Máme konkrétní výsledky. Některé naše díly dokázaly něco změnit. Třeba se přestaly vyrábět špekáčky z jednoho konkrétního podniku, který nebudu jmenovat. Když jsme odvysílali, že ty špekáčky jsou hnusné a nedají se jíst, tak pan majitel se rozhodl, že to změní, a začal vyrábět špekáček z masa, a ne ze separátu. Musel ho ale tím pádem lehce zdražit a klesly mu tržby.

A.cz: Jaké jsou další praktické důsledky vašeho pořadu kromě špekáčků?

Když jsme odvysílali díl o křehčeném mase, kde jsme názorně ukázali, že to maso je nejen napíchané vodou a nějakými přídatnými látkami, ale krom toho je ho ve výsledku méně, a je tedy dražší než normální maso. A dneska? V obchodě už křehčené maso nenajdu.

Kuchařské hvězdy Česka

Roman Paulus

Velký seriál online deníku Aktuálně.cz o nejlepších kuchařích České republiky.

A.cz: Co říkáte nejčastějšímu argumentu, že výrobci vyrábí nekvalitní jídlo, protože to tak zákazník chce? Chce mít ten svůj špekáček za pár korun… Je to alibismus?

Není. Prostě to tak je. Je to všechno otázka poptávky. Dokud ta poptávka bude, tak budou i tyto výrobky. O tom je vlastně náš další pořad, Jídlo s.r.o., kde se ptáme výrobců: "Proč toto vyrábíte?" Odpověď bývá vždy stejná: "Vyrábíme to, protože to po nás chce zadavatel." Tedy většinou nějaký řetězec. A ten řetězec to chce, protože to lidi kupují. Když to lidi přestanou kupovat, tak ten řetězec není blbej, aby prodával něco, co lidé nechtějí. Pak je ale otázkou, zda náš národ je připraven na to, jíst kvalitnější, a tudíž dražší potraviny.

A.cz: Mají Češi už menší "peklo na talíři"?

Ten pořad měl sice poměrně veliký zásah, některé díly viděly dva miliony lidí, ale to jsou pořád jen dvě desetiny národa. Ti, co to viděli, co se o to zajímají, tak jim to mohlo změnit stravovací návyky. Ostatně i mně osobně to změnilo návyky.

A.cz: Máte nějaký "kultovní" díl, kde jste odhalili něco ale opravdu nechutného?

Natočili jsme přes sedmdesát epizod, kde jsme rozebrali téměř sedmdesát podivných druhů jídla, ale co nám přišlo opravdu jako nechutný humáč, z něhož jsme se málem všichni při natáčení pozvraceli, tak to bylo, když jsme testovali vepřové konzervy. Když jsme je otevřeli, linul se z nich neuvěřitelný smrad. Vrcholem bylo, že když jsme otevřeli konzervu pro psy, tak tam bylo víc masa než v té konzervě pro lidi. Teda, jíst se to taky nedalo, taky to smrdělo a bylo to nechutné, ale byly tam mnohem větší kusy masa. Tak to nás tedy dostalo.

A.cz: A co na to výrobce?

My jsme Peklo na talíři nedělali jako konfrontaci s výrobci, protože těch dílů bychom natočili jenom pár, brzy by se nám tam nikdo nevyjádřil. Takže jsme to dělali tak, že jsme vždy nakoupili něco, co se nám zdálo divné, a nahrnuli jsme to před Romana Vaňka či jiného odborníka se slovy: "Tak a teď nám řekněte, co si o tom myslíte."

A.cz: Jakou máte zpětnou vazbu od výrobců? Co třeba žaloby?

Za tu dobu, co jsme ten pořad dělali, a to jsme natočili 77 epizod, tak ani jednou ta situace nedošla k soudu.

A.cz: Čím to asi bude…

No, to mi přijde vypovídající. Nicméně těch stížností byla spousta, většinou kvůli znevažování jména výrobce. Čili oni se nebránili těm informacím, co jsme tam našli za nekvalitní věci. Ale vadil jim třeba expresivní slovník Romana Vaňka: "Podívejte, co nám to sem ti šmejdi tady dávaj?!" Takže hned jsme dostali dopisy od výrobců i od řetězců kvůli znevažování jména.

A.cz: Kdo nese hlavní díl viny za nekvalitní jídlo v českých obchodech?

Jak už rok jezdíme po výrobnách, tak myslím, že výrobci nejsou ti hlavní viníci. Oni potřebují nakrmit svoje zaměstnance. Přijde za nimi řetězec a řekne, že chce vyrobit párky za šedesát, za padesát a taky za pětatřicet. Umíte? Jestli neumíte, objednáme si to třeba v Polsku. Jim je jedno, kde si to objednají. Výrobce stojí před existenciálními otázkami: Mám tu dvě stě zaměstnanců, skloním se a budu vyrábět i šmejdy, abych je uživil? Nebo budu vyrábět jen kvalitu, ale budu mít tři zaměstnance a budu to prodávat ve třech obchodech v okolí.

A.cz: Přijde mi, že se mění i výjevy v supermarketech. Dříve se tam lidé přetahovali o nejlevnější potraviny, dnes si pečlivě čtou složení výrobku a podle toho se rozhodují, zda si ho koupí.

Ano, to je moc dobře. Zákazníci si už snad uvědomují, že je výhodnější si koupit jeden kvalitní masitý špekáček než za stejnou cenu dva ze separátu. Roman Vaněk říká nádhernou věc: "Lepší do břicha lžička medu nežli kýbl hnoje." Tím by se lidi měli řídit a nekupovat plné vozíky nekvalitních potravin, ale raději menší objem, ale kvalitnější kousky. 

 

Právě se děje

před 2 hodinami

Zemřel autor dobrodružných bestsellerů Clive Cussler

Ve věku 88 let zemřel americký autor dobrodružných knih Clive Cussler, který po celém světě prodal desítky milionů výtisků svých knih spojených s postavou hlavního hrdiny, oceánografa Dirka Pitta. O jeho pondělním úmrtí ve středu informovala agentura AP. Cusslerovy bestsellery vyšly ve více než 40 jazycích, včetně češtiny.

Cussler je autorem více než 80 dobrodružných románů, největšího ohlasu však dosáhla série inspirovaná jeho vlastním vášnivým zájmem o hledání lodních vraků. Hlavním hrdinou více než dvacítky knih učinil autor své alter ego Dirka Pitta, který řeší detektivní případy, pátrá po ztracených pokladech na dně oceánů a snaží se rozplést záhadné mocenské konspirace.

"Předlohou pro Dirka jsem byl já sám. Oba jsme stejně vysocí a máme zelené oči… Jediný rozdíl je, že on to umí lépe se ženami a že zestárl jen o deset let, zatímco já o 50," řekl Cussler v jednom z rozhovorů, z nějž citoval server BBC.

Zdroj: ČTK
před 2 hodinami

Basketbalistky USK na závěr Euroligy vyhrály v Braine

Basketbalistky USK zakončily základní část Evropské ligy bezbroblémovým vítězstvím 89:65 na palubovce belgického Braine. Pražanky měly postup do čtvrtfinále jistý už před zápasem, ale jméno soupeře pro play off se dozví až po administrativní dohře skupiny B, jejíž závěr zkomplikovalo šíření koronaviru na severu Itálie.

Pražanky, které v Eurolize obhajují bronzové medaile, na úvod play off čeká třetí tým skupiny B, ale jeho jméno zatím neznají. Šoproň totiž kvůli obavám ze situace na severu Itálie odmítla nastoupit k utkání posledního kola na palubovce Schia.

Zápas byl stejně jako utkání skupiny A mezi Benátkami a Rigou nejprve přeložen na čtvrtek a přesunut do Lublaně. Dnes však evropská sekce FIBA informovala o tom, že oba duely byly zrušeny a o případné kontumaci bude vedení soutěže teprve rozodovat.

Na dnešní výhře USK, který měl už před zápasem jisté druhé místo v tabulce, se 21 body podílela pivotka Brionna Jonesová, dalších 17 bodů přidala Kateřina Elhotová. Pražanky zakončily skupinu s bilancí 12 výher a dvou porážek, které jim obě nachystal obhájce titulu a vítěz skupiny Jekatěrinburg.

První utkání čtvrtfinále hraného na dvě vítězství jsou na programu 11. března, odvety pak 18. března a případné třetí zápasy 25. března. Závěrerčný turnaj Final Four, o jehož pořadateli se bude teprve rozhodovat, by se pak měl uskutečnit od 17. dubna do 19. dubna.

Evropská liga basketbalistek - 14. kolo:

Skupina A:

Castors Braine - USK Praha 65:89 (16:26, 33:51, 45:75)

Nejvíce bodů: Siksnuiteová 13, Trahanová-Davisová 12, Wallaceová 8 - Jonesová 21, Elhotová 17, Oblaková 15. Fauly: 17:11. Trestné hody: 12/10 - 10/7. Trojky: 5:6. Doskoky: 31:49.

Jekatěrinburg - Cukurova 112:37, Orenburg - Bourges 74:65.

1. Jekatěrinburg 14 13 1 1258:851 27
2. USK Praha 14 12 2 1199:846 26
3. Orenburg 14 9 5 938:911 23
4. Bourges 14 8 6 969:961 22
5. Castors Braine 14 3 11 922:1073 17
6. Benátky 13 4 9 780:961 17
7. Cukurova 14 3 11 787:1177 17
8. Riga 13 3 10 866:939 16

Skupina B:

Dynamo Kursk - Gdyně 64:58, Lyon - Fenerbahce Istanbul 78:65, Montpellier - Girona 45:57.

1. Fenerbahce Istanbul 14 11 3 1003:838 25
2. Lyon 14 8 6 1020:984 22
3. Montpellier 14 7 7 969:980 21
4. Dynamo Kursk 14 7 7 957:993 21
5. Girona 14 6 8 904:913 20
6. Schio 13 7 6 774:793 20
7. Šoproň 13 6 7 803:826 19
8. Gdyně 14 3 11 926:1029 17
Další zprávy