V Česku mám problém dobře se najíst, tvrdí elitní kuchařka

Petra Jansová Petra Jansová
10. 10. 2014 22:04
Kamila Rundusová vařila v kuchyni jednoho z nejznámějších televizních kuchařů, zkušenost u Jamieho Olivera ale bere jen jako odrazový můstek.
Kamila Rundusová
Kamila Rundusová | Foto: Vojtěch Marek

Rozhovor - Čtyřiadvacetiletá Kamila "Kamu" Rundusová vyjela po dokončení hotelové školy hledat zkušenosti do zahraničí. Chvíli žila a pracovala na Novém Zélandu nebo v Austrálii, v uplynulém půlroce si pro změnu na měsíc "odskočila" rovnou do kuchyně známého britského televizního kuchaře Jamieho Olivera.

"Když jsem přijela na Zéland, neuměla jsem vůbec nic. Čím víc restaurací člověk projde, tím víc samozřejmě ví. Každá restaurace funguje jinak," prozrazuje recept, jak se stát špičkovým profesionálním kuchařem.

Aktuálně.cz: Rozhovory s vámi se točí především kolem osobní zkušenosti s Jamiem Oliverem. Neštve vás to trochu?

Kamila Rundusová: Do určité míry ano.

A.cz: Vařit u něho je ale dobrý záznam v kuchařském životopisu.

Přesně tak. Samozřejmě mě zároveň zajímalo, jak to v takové kuchyni funguje.

A.cz: Jak?

Podle mého je to zcela normální kuchyně střední třídy, kde všechno funguje jak na běžícím páse. Musím říct, že to opravdu byla pěkná dřina. Vlastně od rána do večera člověk jede na plný plyn. Zase to byla pro mě dobrá zkušenost.

A.cz: Byla jste v jeho kuchyni jediná žena?

Celkem tam bylo dvacet kuchařů, z toho tři ženy. Dvě z nich připravovaly studené předkrmy, saláty a dezerty a v podstatě já byla jediná, která se ocitla na výdeji. Musím ale přiznat, že to se to stalo díky náhodě. Hned první den jsem si při řezání ošklivě zranila prst a špatně se mi krájelo. Požádala jsem, aby mě přesunuli na gril. Osvědčila jsem se a nakonec jsem tam zůstala a měla ho na starosti.

Kamila Rundusová se svým oblíbeným prodejcem
Kamila Rundusová se svým oblíbeným prodejcem | Foto: Vojtěch Marek

A.cz: Vidíte a někteří známí čeští kuchaři tvrdí, že žena do profesionální kuchyně nepatří, protože nedokáže zvládnout takovýto fyzický nápor.

Něco na tom možná bude. Muži ten nápor zvládají možná o něco lépe, bez emocí. Ty nejsou v tomhle frmolu žádoucí. Musíte fungovat automaticky a nedělat si hlavu z toho, že občas padne peprnější výraz nebo se zakřičí. Na druhou stranu právě ženské oko umí dát pokrmu ve finální podobě tu správnou tečku, takže proč ne.

A.cz: A jak se v Anglii dívají na Čechy? Neměla jste problém s hledáním práce?

Vůbec ne. Naopak zde platíme za velké dříče. Takže být Čech je zvláště v tamní gastronomii velké plus.

A.cz: Anglie ale nebyla vaším prvním zahraničním "dobrodružstvím". Po hotelové škole jste odjela na Nový Zéland, kde jste si vyzkoušela i pozici šéfkuchařky. Je podle vás praxe ze zahraničí cennější?

Určitě, v zahraničí to funguje úplně jinak. Od hygieny v kuchyni až po chování kuchařů. Ti jsou tam mnohem více pro svoji práci zapálení. Tam prostě nepotkáte restauraci na úrovni naší čtyřky, protože by se neuživila. Když tam chce někdo v gastronomii podnikat, musí mít nápad, představu, kam bude podnik směřovat, a vést ho kvalitně a poctivě. U nás si může restauraci otevřít skoro každý a podle toho to taky vypadá.

A.cz: Jsou tedy Češi schopní sníst něco, co by třeba na Novém Zélandu či v Anglii člověk nepozřel?

Já sama mám problém se tady dobře najíst. Raději než si dát nějakou hospodskou bombu, zajedu si na vietnamskou polívku do Sapy.

Kuchařské hvězdy Česka

Roman Paulus

Velký seriál online deníku Aktuálně.cz o nejlepších kuchařích České republiky.

A.cz: Úroveň stravování se ale přeci jen během posledních let podstatně zlepšila.

Určitě a souvisí to podle mého s nástupem nové generace a zájmem o kvalitní stravování, ale i suroviny. Lidé mají o jídlo mnohem větší zájem a to se na růstu počtu kvalitních restaurací a prodejen s potravinami dost projevilo. Stále si ale myslím, že máme co dohánět.

A.cz: Pracovala jste měsíc u jednoho z nejznámějších televizních kuchařů. Sledujete kulinární pořady?

České spíš ne. Miluju ale kulinární pořady jako např. Search of Perfection od Hestona Blumenthala či zábavné show Gordona Ramsayho.

A.cz: Takže jste nesledovala ani Zdeňka Pohlreicha a jeho populární Ano, šéfe?

V začátcích ano. Myslím, že pan Pohlreich udělal českému národu velikou gastronomickou osvětu. Abych se přiznala, kdysi dávno jsem koukala na Česko vaří s Pohlreichem, kde připravil syrové rajče plněné tuňákem z plechovky a úplně tuhou hovězí tagliatu před velikým italským šéfkuchařem a celým národem. To mě tenkrát trochu zklamalo a říkala jsem si "zlatý" Ano, šéfe. U toho měl zůstat. Já celkově komerční televize příliš neuznávám a nesleduju, zbytečně moc se zaměřují na takové to vaření typu Láďa Hruška nebo Jirka Babica a podle toho pak ta situace vypadá. Je to škoda. Naštěstí je tady podle mě už velká spousta lidí, kteří mají zájem o něco jiného, kvalitnějšího.

A.cz: A co je podle vás kvalitní vaření?

Já si zakládám na použití lokálních potravin od místních pěstitelů. Místo Makra si dojedu nakoupit kvalitní maso, vajíčka a zeleninu pár kilometrů za Prahu, na farmářský trh nebo pak autentické suroviny v Sapě či jiných tržnicích.

A.cz: Jak vidíte svoji budoucnost? Budete pokračovat, v čem jste započala, nebo se chystáte ucházet o místo v kuchyni nějakého vyhlášeného kuchařského mistra?

Vaření se určitě chci věnovat na profesionální úrovni a neustále se zdokonalovat.

A.cz: Něco se rýsuje?

Nechci o tom ještě mluvit, ale něco se rýsuje a jsem z toho obrovsky nadšená.

A.cz: Dobře. Ale určitě můžete prozradit, kterého českého kuchaře uznáváte.

Jedině a jedině Olda Sahajdák. Také mě baví Jan Punčochář, Paul Day a další naši kuchaři s nápady a zapálením.

A.cz: Takže to bude jeden z nich?

Opravdu o tom zatím nechci mluvit.

A.cz: Dobře. A kterou kuchyni preferujete?

Asijskou. Nejraději kombinuji thajskou, korejskou, vietnamskou nebo japonskou.

A.cz: A co třeba česká klasika? Koprovka nebo svíčková?

Českou kuchyni obdivuju v podání právě Oldy Sahajdáka nebo třeba Mirka Kaliny. Ale utopit kopr ve smetaně a glutamátech, dát k tomu knedlíky, to za pochoutku opravdu nepovažuju.

A.cz: Co jako propagátorka a zároveň specialistka na asijskou gastronomii říkáte na běžná asijská bistra?

Jsem ráda, že zde vyrostla spousta asijských restaurací, které mají úroveň, že už to nejsou jen klasické "číny", kde vám nabídnou hromadu rýže a ještě větší hromadu škrobu. Dnes se dá najíst kvalitně za přijatelné peníze. Kdo by si neujížděl na tradiční vietnamské polévce pho nebo třeba bún cha? Je to zdravé, všude dostupné a hlavně levné, což je pro mladé lidi velké plus. Jsem ráda, že se to k nám dostalo a takhle rozmohlo, máme možnost větší volby.

___

Máte rádi zpravodajský on-line deník Aktuálně.cz? Hlasujte pro nás v anketě českého internetu Křišťálová lupa. Svůj hlas nám můžete dát zde. Děkujeme!

 

Právě se děje

Aktualizováno před 4 hodinami

Corbyn by prý při novém referendu o brexitu zůstal neutrální

V případě referenda o brexitové dohodě vyjednané vládou Labouristické strany by její lídr Jeremy Corbyn zaujal neutrální stanovisko a neprosazoval žádnou ze dvou možností. Britský opoziční předák dnes tento svůj záměr potvrdil v debatě s občany, kterou vysílala BBC. Před asi 150 diváků postupně předstoupili lídři čtyř nejsilnějších politických stran a museli se vypořádat s těžkými otázkami i bezprostředními reakcemi publika. Předseda britské vlády Boris Johnson řekl, že bez dokončení brexitu nelze skutečně oživit ekonomiku Británie.

Labourista Corbyn čelí dotazům ohledně svého názoru na vystoupení z Evropské unie dlouhodobě a kvůli nejasným vyjádřením je terčem kritiky a posměchu ze strany vládních konzervativců. Ačkoli dnes neřekl, zda odchod své země z EU v principu podporuje, či nikoli, podle britských médií poprvé jasně řekl, jak by se zachoval v případě referenda o svém brexitovém plánu.

Zdroj: ČTK
před 4 hodinami

Neymar se po výletu na Davis cup vrátil do sestavy PSG

Brazilský útočník Neymar se po delší zdravotní pauze vrátil na hřiště, odehrál 65 minut a pomohl fotbalistům Paris St. Germain k domácí ligové výhře 2:0 nad Lille. Obhájci titulu po ní vedou tabulku s náskokem 11 bodů.

Nejdražší hráč světa Neymar nastoupil poprvé od zranění stehna z říjnové reprezentační přípravy. Kouč Thomas Tuchel ho zařadil do základní jedenáctky i přesto, že Neymar v týdnu o své vůli odletěl na finálový turnaj tenisového Davisova poháru. V úterý večer v Madridu sledoval zápas světové jedničky Rafaela Nadala.

Neymar byl na hřišti u obou branek PSG, které v prvním poločase vstřelili Mauro Icardi a Ángel di María. V 65. minutě ho vystřídal Kylian Mbappé.

Zdroj: ČTK
před 5 hodinami

Americký regulátor označil čínské firmy Huawei a ZTE za ohrožení národní bezpečnosti

Americká Federální komise pro spoje (FCC) dnes jednohlasně označila čínské firmy Huawei a ZTE za ohrožení národní bezpečnosti. Největšími klienty těchto firem jsou v USA hlavně venkovští operátoři, kteří při nákupu produktů a služeb Huawei a ZTE nemohou napříště využít prostředky z vládního fondu, jenž má k dispozici 8,5 miliardy dolarů (bezmála 197 miliard Kč). Telekomunikační regulátor navrhuje, aby se čínské vybavení stávajících telekomunikačních sítí nahradilo, informovala agentura Reuters.

Jde o poslední z řady kroků americké vlády, jejichž cílem je zamezit nákupu vybavení od Huawei a ZTE. Konečné nařízení jejich vybavení ze sítí odstranit se podle Reuters očekává nejdříve příští rok. Huawei krok FCC považuje za nezákonný a komisi žádá, aby rozhodnutí "založené na iracionálních spekulacích a dohadech" znovu zvážila.

před 5 hodinami

Airbnb mimo USA a Čínu měla loni zisk 46 milionů USD

Aktivity Airbnb mimo Spojené státy a Čínu loni vykázaly zisk 46,47 milionu USD (1,1 miliardy Kč) ve srovnání se ztrátou 97,22 milionu USD v předchozím roce. Uvádí to zpráva, kterou firma zprostředkovávající ubytování v soukromí předložila úřadům v Irsku a jejíž obsah dnes zveřejnila. Výnosy, které tvoří poplatky vybrané Airbnb, nikoliv celkové peníze vybrané od hostů, se zvýšily o více než 35 procent na 2,42 miliardy USD (56 miliard Kč).

Další zprávy