reklama
stravování
Havlíček: Západní svět se zdravotně sype. Náš životní styl je neslučitelný se životem
Rozhovor s výživovým poradcem Petrem Havlíčkem o tom, proč tolik Čechů trpí obezitou a jakou daň platí obyvatelé západního světa za své pohodlí.
Přehled
"Kde je ten prďola, co tady čepuje to pivo?" Připomeňte si Korunu a bufety za socíku
Lidové bufety a mléčné bary jsou dnes k vidění nanejvýš v televizních seriálech. Zavzpomínejte si, jak za totality vypadalo rychlé občerstvení.
"Zelenina je podvod." Masová extrémní dieta je stále populárnější a budí kontroverze
Alternativní typ stravování se uchytil mezi vyznavači fitness cvičení i u lidí, kteří tak trochu nedůvěřují systému a chtějí se "vrátit ke kořenům".
Lékařka: Steve Jobs spal jen pět hodin denně a podlehl rakovině. Stres nás může zabít
Rozhovor s imunoložkou Zuzanou Střížovou o tom, proč dnes přibývá alergiků, čím lidé nejvíc škodí své imunitě i jaká je budoucnost léčby rakoviny.
Etiketa musí stranou. Jezte s otevřenou pusou a rukama, požitek je větší, radí vědci
Kultivované stravování podle vědců z Oxfordské univerzity lidské smysly příliš omezuje. Bez sluchových či hmatových vjemů je zážitek z jídla neúplný.
Pivo z Matfyzu podle čísla pí. Karlova univerzita čepuje studentům vlastní nealko
Prohlédnout si
19 fotografií
Nebojte se mléka, radí vědci. Zjistili, že snižuje riziko srdečních chorob
Rostlinné náhražky mléčných výrobků se stávají čím dal větším hitem. Podle nového výzkumu ale konzumace mléka snižuje riziko infarktů a mrtvic.
Párek v rohlíku člověku zkrátí život o 36 minut, vypočítali vědci. Škodí sůl a tuk
Američtí vědci zkoumali více než pět tisíc různých jídel a vypočítali, kolik času života může člověk po jejich konzumaci získat, či naopak ztratit.
Bistro u zatopeného lomu i kiosek na Šumavě. Dobře najíst se dá všude, ukazuje Hejlík
"Na některých místech člověk, co se týče podniků, očekává horší průměr, a pak překvapivě narazí na něco originálního a poctivého," říká Lukáš Hejlík.
Maso škodí, varují vědci. Nadměrná konzumace vede k nemocem srdce, žaludku i cukrovce
Masožravce kvůli jejich nezdravému jídelníčku více postihují srdeční choroby, cukrovka nebo zápal plic.
Francouzi mohou obědvat u pracovního stolu. Vláda kvůli covidu zrušila bizarní zákaz
Francouzský zákoník práce, který zaměstnancům nařizoval obědvat v restauracích a konverzovat u toho s kolegy, po letech prošel radikální změnou.
Kvůli anorexii nejedla ani ovoce, bojovala se sebepřijetím. Teď s nemocí pomáhá jiným
"Měla jsem permanentní hlad, na jídlo jsem pořád myslela, ale zároveň jsem si ho zakázala," popisuje Lada Brůnová své zkušenosti s mentální anorexií.
Historik: Gothaj v bramborovém salátu? Komunisté chtěli Vánoce bez náboženských prvků
S historikem Martinem Francem o tom, jak se kapr dostal do trojobalu, kdy chlebíčky přestaly být luxusní zboží a jak chutě Čechů ovlivnil socialismus.
Veganská strava může vést k vyššímu riziku zlomenin kostí, varují vědci
Lidem, jejichž dieta je založena pouze na stravě rostlinného původu, hrozí vyšší riziko zlomenin než těm, kdo jedí i maso, uvádí lékařská studie.
Influencerka vyměnila veganství za masovou dietu. Cítí se lépe, ale fanoušky naštvala
"Odporné. To zvíře chtělo žít. Styď se za to, že jsi zradila veganské ideály," napsal Alyse Parkerové jeden z bývalých fanoušků.
Vegetariány více postihuje mozková mrtvice, ale méně jim hrozí infarkt, tvrdí vědci
Vyšší riziko mozkové mrtvice u vegetariánů lze podle vědců vysvětlit tím, že mívají nižší hladinu cholesterolu a nedostatek některých živin.
Deprese u teenagerů může souviset s nezdravým jídlem, zjistili vědci
Američtí výzkumníci zkoumali vzorky moči a u depresivních teenagerů v nich našli vysoký podíl sodíku, který je obsažený v rychlém občerstvení.
Jíst zdravě je téměř nemožné. Ročně může kvůli potravinám zemřít až pět milionů lidí
Potravinářský průmysl má negativní dopady na ekologii, ekonomiku i lidské zdraví.
Nízkosacharidová dieta zkracuje život, tvrdí studie. Vyměňte maso za rostlinné tuky, radí doktoři
Podle americké studie může nízkosacharidová dieta bohatá na živočišné tuky a proteiny za kratší život.
"Alergie" na lepek nebo mléčné výrobky. Móda vyřazovat určité potraviny dělá z lidí nutrichondry
Nutrichondrie je posedlost vlastní stravou a náchylnost k samodiagnostikování příznaků údajné alergie či nesnášenlivosti určitých potravin.
Pokračovat
reklama
Nejnovější zprávy do e-mailu
Přihlášením k newsletteru beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle
Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů
, a souhlasím se
Všeobecnými obchodními podmínkami
vydavatelství Economia, a.s.
reklama
reklama