"Kde je ten prďola, co tady čepuje to pivo?" Připomeňte si Korunu a bufety za socíku

Dan Poláček Magazín Dan Poláček, Magazín
10. 10. 2023 6:00
Bufety, kde si lidé mohli dát na stojáka párek s hořčicí a zapít to půllitrem piva, byly základním pilířem socialistického stravování. Neméně oblíbené byly před revolucí také mléčné bary, ve kterých člověk zase mohl posnídat sladký loupák s kakaem. Dnes už jsou ale kdysi tak populární jídelny k vidění nanejvýš v televizních seriálech. Zavzpomínejte si, jak za totality vypadalo rychlé občerstvení.
Stravující se lidé z pražských bufetů. Rok 1948
Stravující se lidé z pražských bufetů. Rok 1948 | Foto: ČTK

Většinu československých stravovacích zařízení po poválečné kolektivizaci provozovaly místně příslušné národní výbory. Podle kvality jídla a služeb se řadily do pověstných čtyřech cenových skupin.

 

Právě se děje

Další zprávy