Ceny Anděl: Desku roku natočil Stypka, uspěli Ewa Farna nebo Smack

Kultura Kultura
27. 4. 2022 23:07
Nejlepší loňské album vydal hudebník, který z roku 2021 zažil jen deset dnů. Písničkář David Stypka zemřel 10. ledna jedenačtyřicetiletý, po dvou letech boje s rakovinou slinivky, na komplikace spojené s nemocí covid-19. Jeho posmrtná deska Dýchej tuto středu získala tři ceny Anděl včetně té pro album roku. Stypka byl též vyhlášen nejlepším sólovým interpretem. Skladbou roku je jeho song Farmářům.
Videoklip ke skladbě Šedesátá léta od Vladimíra Mišíka natočila Michaela Pavlátová. | Video: Supraphon

Vladimír Mišík

Pětasedmdesátiletý písničkář Vladimír Mišík vloni oznámil, že kvůli zdravotním problémům ukončil koncertní kariéru. "I přes zvyšující se dávky léků jsem dlouhodobě zkoušel pokračovat v koncertování, ale už opravdu nemohu," uvedl. Na podzim se však přihlásil s albem Noční obraz, už druhým natočeným s kapelou Blue Shadows právníka a skladatele Petra Ostrouchova. Tuto středu za něj Mišík obdržel Anděla v kategorii folk.

"Ze 14 Mišíkových nových písní se sypou nápady tak nečekané a pestré jako kdysi z beatlovského Seržanta Peppera, který se také díval s nadhledem na různé formy a styly," napsalo Aktuálně.cz o desce, na které Mišík zhudebnil své texty i ty od Josefa Kainara, Jiřího Ortena nebo Jana Skácela.

Pro cenu Anděl si ve středu nepřišel, zastoupila ho rodina. "Táta vás moc zdraví, bohužel mu dneska nebylo dobře, tak vyslal potomstvo," vysvětlil mladší syn Adam Mišík.

Mišík vloni poskytl rozhovor pro Aktuálně.cz. "Rádius mojí chůze se omezil na nějakých 50 až 100 metrů, takže jsem odkázaný na hospodu Vegtral, kterou mám hned za rohem, vedle domu. Naštěstí se tady sdružuje hromada bezvadných sousedů," řekl s odkazem na restauraci z pražské Letné.

 

Právě se děje

Další zprávy