Chodí nejméně lidí za posledních 10 až 12 let. Českým multikinům chybí hit

ČTK ČTK
26. 4. 2024 17:02
Česká multikina v prvních třech dubnových týdnech navštívilo výrazně méně lidí než obvykle. Důvodem je nižší počet kasovních trháků v důsledku loňské stávky herců a scenáristů v Hollywoodu a začátkem měsíce teplé počasí. Méně lidí ale do biografů chodí i proto, že neustále zdražuje průměrná cena vstupenek, v případě multikin až ke 200 korunám. Lepší je situace v pražských jednosálových kinech.
Do multikin začátkem dubna chodilo nejméně lidí od pandemie koronaviru.
Do multikin začátkem dubna chodilo nejméně lidí od pandemie koronaviru. | Foto: Reuters

První dubnový víkend podle Unie filmových distributorů dorazilo do českých kin na nejnavštěvovanějších 20 filmů v součtu necelých 70 tisíc diváků, tržby činily zhruba 13,4 milionu korun. O týden později přišlo přibližně 78 tisíc osob, tržby narostly o půl milionu korun. Minulý víkend už provozovatelé napočítali přes 156 tisíc diváků a utržili 29,6 milionu korun.

"Dubnová čísla byla nejnižší za posledních deset až dvanáct let, pokud nebudeme počítat extrémně nízká covidová čísla," říká šéf kin CineStar Jan Bradáč.

Zvlášť slabý byl víkend 13. a 14. dubna. Žebříček návštěvnosti vyhrálo páté pokračování americké série Krotitelé duchů: Říše ledu, k čemuž mu stačilo pouhých 11 tisíc diváků. Pro srovnání - sci-fi Duna: Část druhá podle románu spisovatele Franka Herberta za první víkend ve zdejších kinech zhlédlo přes 121 tisíc návštěvníků.

"Loňská stávka udělala díru v americké produkci, která tvoří dvě třetiny návštěvnosti. Navíc bylo vidět, že český segment ztratil trochu dech. Filmy jako Jedeme na teambuilding nebo Aristokratka ve varu atakují hranici 300 tisíc návštěvníků, což celkem jde, ale pak je mezera. Je vidět, že ohlas je u diváků rozbitý, letošní rok bude jako na houpačce," myslí si Jan Bradáč.

Nejúspěšnějším filmem roku v českých kinech je zatím právě Duna: Část druhá, která za dva měsíce od premiéry přilákala 456 tisíc diváků a utržila přes 103 milionů korun. V létě by do multiplexů mohlo lidi přivábit další akční sci-fi Deadpool & Wolverine od firmy Marvel, jež bude mít premiéru 25. července a v němž se superhrdina Deadpool hraný Ryanem Reynoldsem setká s Wolverinem v podání Hugha Jackmana. "Problémem je, že takových filmů je málo," podotýká Jan Bradáč.

Firma Marvel dříve uváděla do kin tři až čtyři tituly ročně, letos je Deadpool & Wolverine jedinou položkou v její nabídce. Také další americká studia kvůli stávce nestihla dokončit projekty plánované na letošek a odložila je na příští rok.

V Česku diváky odrazují i ceny vstupenek. Podle ceníku Cinema City platného od 1. listopadu 2023 vstupné na jejich projekce ve 2D dospělého vyjde na 275 korun, ve 3D bez brýlí na 290 korun a s brýlemi na 320 korun. Průměrná cena vstupenky do kin CineStar je dle Bradáče do 200 korun.

Podle Iva Andrleho, spoluzakladatele a ředitele artové distribuční společnosti Aerofilms provázané s pražskými artovými kiny Světozor, Aero a Bio Oko, královéhradeckým Biem Central a brněnskou Scalou, je v jednosálových kinech situace lepší.

"V těch pražských, která nespoléhají na blockbustery, to za první čtvrtletí vypadá dobře. Některá jednosálová kina, třeba Světozor, předbíhají v návštěvnosti i multikina," konstatuje Andrle.

"Ale je potřeba, abychom se do kladných čísel dostali všichni, protože jedna část bez druhé nepřežije. Takže nemám radost, že se někde nedaří, všichni jsme na jedné straně řeky," uzavírá šéf Aerofilms.

Video: Trailer z filmu Deadpool & Wolverine

Film Deadpool & Wolverine uvedou česká kina 25. července. | Video: Falcon
 

Právě se děje

Další zprávy