Ceny Anděl: Desku roku natočil Stypka, uspěli Ewa Farna nebo Smack

Kultura Kultura
27. 4. 2022 23:07
Nejlepší loňské album vydal hudebník, který z roku 2021 zažil jen deset dnů. Písničkář David Stypka zemřel 10. ledna jedenačtyřicetiletý, po dvou letech boje s rakovinou slinivky, na komplikace spojené s nemocí covid-19. Jeho posmrtná deska Dýchej tuto středu získala tři ceny Anděl včetně té pro album roku. Stypka byl též vyhlášen nejlepším sólovým interpretem. Skladbou roku je jeho song Farmářům.
Moderátor Martin Mikyska známý jako Mikýř a zpěvačka Ewa Farna na cenách Anděl.
Moderátor Martin Mikyska známý jako Mikýř a zpěvačka Ewa Farna na cenách Anděl. | Foto: ČTK

Mikýř

Ceny Anděl byly po dvou netradičních pandemických ročnících uděleny ve středu večer v pražském Veletržním paláci opět za účasti publika. Večerem provázel youtuber a bývalý snowboardista Martin Mikyska známý jako Mikýř.

Na jeviště přišel v bílých teniskách a obleku, který však záhy shodil a před diváky stanul v zeleném trikotu. "Budu dnešní večer uvádět, přestože mě většina z vás asi nikdy neviděla," varoval a představil se jako "člověk, který si na internetu občas dělá srandu z manipulativních a namotivovaných lidí".

Řekl, že producenti galavečera se ho bojí výrazně víc, než se on bojí jich. Varoval, že pokud selže, organizátoři stisknou červené tlačítko a Mikýře nahradí moderátor Libor Bouček. Ten se na jeviště skutečně hned v úvodu snesl zavěšený na laně, aby vzápětí zase odešel připravit se do zákulisí.

"Zbytečná válka, extrémní inflace, supernakažlivá pandemie. Před těmito tématy není úniku, poslední dva roky žijeme v existenciální úzkosti z problémů, které nás zajímají," zmínil později Mikýř, už zase v obleku. Proto před kamery pozval písničkáře Pokáče s "veselou písní na odlehčení" nazvanou Putin je vrah. Ta má na YouTube přes 637 tisíc zhlédnutí.

Součástí Mikýřova vystoupení byla i krátká parafráze nedávného incidentu z amerických Oscarů, kde herec Will Smith udeřil komika Chrise Rocka, jenž se nevhodně vyjádřil o Smithově manželce. V reakci na to Mikýř na Andělech zmínil písničkáře Jordana Haje, který pak podobně jako Smith nakráčel na pódium. Místo aby však Mikýře udeřil, políbil jej.

"V kategorii rap není jediný nominovaný s kérkou na obličeji. Neuvěřitelné," vtipkoval ještě později Mikýř. Tetování na obličeji má například jeden z nejpopulárnějších českých raperů Yzomandias. "Volte mě, až budu kandidovat na prezidenta," rozloučil se Mikýř na závěr.

V průběhu ceremoniálu, jejž v přímém přenosu vysílala stanice ČT1, vystoupili kapela Mirai, Jordan Haj s Emmou Smetanou nebo zpěváci Ewa Farna a David Koller. Ten se svým Kollerbandem představil předloňský singl Pouta s textem spisovatele Jáchyma Topola a Barbory Hankové.

Vzpomínková část byla věnována slovenskému zpěvákovi Miroslavu Žbirkovi, který vloni zemřel ve věku 69 let, stejně jako dalším zesnulým osobnostem české hudby. Na jejich počest organizátoři odpálili symbolický ohňostroj.

O výsledcích rozhodli v novém tříkolovém systému členové České hudební akademie. Ta ceny uděluje od roku 1991, složena je z hudebníků, producentů i dramaturgů. Radě předsedá novinář Honza Vedral, šéfredaktor hudebního časopisu Headliner.

 

Právě se děje

Další zprávy