Ceny Anděl: Desku roku natočil Stypka, uspěli Ewa Farna nebo Smack

Kultura Kultura
27. 4. 2022 23:07
Nejlepší loňské album vydal hudebník, který z roku 2021 zažil jen deset dnů. Písničkář David Stypka zemřel 10. ledna jedenačtyřicetiletý, po dvou letech boje s rakovinou slinivky, na komplikace spojené s nemocí covid-19. Jeho posmrtná deska Dýchej tuto středu získala tři ceny Anděl včetně té pro album roku. Stypka byl též vyhlášen nejlepším sólovým interpretem. Skladbou roku je jeho song Farmářům.
Singl Tělo od Ewy Farne je hymnou ženskosti. | Video: Ewa Farna

Ewa Farna

Ze čtyř nominací na letošní Anděly nakonec jen jednu proměnila osmadvacetiletá Ewa Farna. Stala se nejlepší sólovou interpretkou.

Farna zpívá od 13 let, pravidelně se objevovala v televizních estrádách i soutěžích. Své páté české album nazvané Umami vydala vloni po sedmileté pauze. "Nejenže jde o její nejlepší desku, ale podává i důležitou zprávu o možnostech a budoucnosti zdejší populární hudby," napsalo Aktuálně.cz, podle nějž se jedná o "suverénní, současnou, osobitou a hlavně srozumitelnou desku, jaká v nejvyšších patrech českého showbyznysu nemá obdoby".

Farna na jevišti řekla, že cenu nečekala. "Děkuji moc, mám strašnou radost a strašně jsem si to přála. Nebudu vám kecat, že ne," prohlásila. "Naposled jsem na andělském pódiu, když jsem nemoderovala, přebírala cenu snad v roce 2009 za album Virtuální," připomněla. Je ráda, že sošku dostala právě za novinku Umami. "Co vám budu vyprávět, byl to porod a vím, o čem mluvím," rozloučila se Ewa Farna, která nedávno porodila druhé dítě.

 

Právě se děje

Další zprávy