Ceny Anděl: Desku roku natočil Stypka, uspěli Ewa Farna nebo Smack

Kultura Kultura
27. 4. 2022 23:07
Nejlepší loňské album vydal hudebník, který z roku 2021 zažil jen deset dnů. Písničkář David Stypka zemřel 10. ledna jedenačtyřicetiletý, po dvou letech boje s rakovinou slinivky, na komplikace spojené s nemocí covid-19. Jeho posmrtná deska Dýchej tuto středu získala tři ceny Anděl včetně té pro album roku. Stypka byl též vyhlášen nejlepším sólovým interpretem. Skladbou roku je jeho song Farmářům.
Smackův novodobý protestsong Molotow má jen na YouTube přes 1,6 milionu zhlédnutí. | Video: Archetyp 51

Smack

V kategorii rap uspěl Smack, který do Česka přenesl britský žánr grime, s albem nazvaným Chimera Pt. 3: Snake. To na přelomu roku ovládlo český albový i singlový žebříček.

Pozornost vzbudil zejména protestsong Molotow, který má doteď na YouTube přes 1,6 milionu zhlédnutí. V hudbě, k níž patří drsná nadsázka, Smack jako příčiny zmaru vyjmenovává moderátora Leoše Mareše, hudebníka Michala Davida, členy prezidentské kanceláře nebo komunisty a fašisty.

Raper track naživo předvedl také na středečním předávání Andělů. Vyhnul se několika vulgaritám, například prezidentova poradce Martina Nejedlého oproti originálu označil jen za "agenta ruskýho". Zároveň ale rapoval "zapálit Kikinu starýho i mladýho". Byla to narážka na exprezidenta Václava Klause a jeho syna, bývalého politika z ODS a později hnutí Trikolora.

"Pokud bychom chtěli najít umělce, který stojí mezi starou a novou generací žánru, je to právě Smack," napsalo o Smackovi letos Aktuálně.cz, podle nějž je z vítězného alba slyšet chuť znít jinak a myšlení nezatížené škatulkami nebo pravidly. "Smack ze sebe nesype slova tak rychle jako dřív, projev staví na svižných a nekašírovaných textech," popsal kritik Ondřej Horák.

Smack ve středu nejprve převzal cenu fanoušků. "Díky moc, boží. Moje máma má narozeniny v sobotu, moje babička měla narozeniny včera, takže: babi, mami, všechno nejlepší," řekl. "A shout out mým fans, nejlepší fanoušci, přemejšlí nad tou muzikou, toho si extrémně vážím," dodal.

O chvíli později se vrátil ještě pro sošku za nejlepší rapové album. "Děkuju, hej, babičky mají radost. Zdravím i druhou babičku, celou rodinu i svůj tým. Mám neuvěřitelně kvalitní tým," zmínil a vyjmenoval několik členů. "Před rokem mi doktor řekl, že až se do mě pustí, možná začnu vyhrávat Anděly. Chtěl bych pozdravit mého doktora, měl jsi pravdu. Říkal, že dneska je nejenergičtější den v roce a že se dějou velké věci. Okay," přitakal Smack.

 

Právě se děje

Další zprávy