Ceny Anděl: Desku roku natočil Stypka, uspěli Ewa Farna nebo Smack

Kultura Kultura
27. 4. 2022 23:07
Nejlepší loňské album vydal hudebník, který z roku 2021 zažil jen deset dnů. Písničkář David Stypka zemřel 10. ledna jedenačtyřicetiletý, po dvou letech boje s rakovinou slinivky, na komplikace spojené s nemocí covid-19. Jeho posmrtná deska Dýchej tuto středu získala tři ceny Anděl včetně té pro album roku. Stypka byl též vyhlášen nejlepším sólovým interpretem. Skladbou roku je jeho song Farmářům.
Kvůli písni Volám čelili Mirai kritice, že refrén včetně beatu a melodie ukradli jihokorejským BTS. Nařčení odmítli. | Video: Univeral Music

Skupina roku: Mirai

Skupinou roku se stali Mirai z Frýdku-Místku, kteří jsou už několik let jednou z nejpopulárnějších českých sestav. Nedávno získali Slavíka, jejich frontman Mirai Navrátil tančil v oblíbené televizní soutěži StarDance.

Vloni na podzim vydali album Maneki Neko. Nazvali ho podle japonské sošky "vábící kočky", jež má majiteli přinášet štěstí a bohatství. "Deska nabízí přes půl hodiny perfektně zprodukovaných písniček a neurazí, ne vždy ale vyvolá emoce," konstatovalo Aktuálně.cz.

Mirai hned v úvodu středečního ceremoniálu naživo zahráli píseň Vedle tebe usínám právě z loňské desky. Mirai Navrátil ji na jevišti začal zpívat uložený v posteli postavené na výšku.

"Dobrý večer, obrovsky děkujeme. Jsem celoživotní skeptik a vždy zpochybňuji naše ceny," řekl frontman později, když přebíral ocenění. "Mám pocit, že je to nějaká haluz, že jsme si to nezasloužili a že bych s tím měl přestat. Strašně moc si toho vážíme, kdyby nebyly tyhle signály, které mi dávají pocit, že to smysl má, bylo by to se mnou k nevydržení," dodal. Poděkoval kolegům z firmy Universal Music nebo producentovi známému pod přezdívkou Fiedlerski.

Mirai na podzim čekají dva koncerty v pražské O2 areně, k původnímu datu 15. září museli pro velký zájem přidat i druhý termín 13. října.

 

Právě se děje

Další zprávy