Ceny Anděl dostali Dusilová, Tata Bojs i Yzomandias, do síně slávy vstoupil Křesťan

Kultura Kultura
29. 5. 2021 22:55
Zpěvačka Lenka Dusilová se stala vítězkou sobotního udílení již 30. hudebních cen Anděl. Ze čtyř nominací za album Řeka proměnila tři. Dvě sošky si odnáší Robert Křesťan. Objevem se stala Kateřina Marie Tichá, nejlepším sólovým interpretem je 7krát3, skupinou roku pak Tata Bojs. O vítězích rozhodlo 435 akademiků, ceremoniálem vysílaným Českou televizí provázela zpěvačka Ewa Farna.
Video k albu Novákových skladeb, které natočil Jan Bartoš se Symfonickým rozhlasem Českého rozhlasu pod taktovkou Jakuba Hrůši. Foto: Vojtěch Havlík | Video: Supraphon

Klasická hudba

S nahrávkou skladeb Vítězslava Nováka, který žil v letech 1870 až 1949, si cenu Anděl v oboru klasická hudba odnáší klavírista Jan Bartoš a Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Jakubem Hrůšou. Společně natočili Novákův Klavírní koncert e moll, symfonickou báseň Toman a lesní panna a Bartoš ještě sólovou klavírní kompozici Za soumraku.

Bartoš poděkoval akademii i všem, kdo se na albu podíleli, i své ženě. Dirigent se ceremoniálu nemohl zúčastnit, protože zrovna koncertoval v Římě. "Vlastně se odehrál malý div světa: Anděla získal autor oficiálně téměř zapomenutý - Vítězslav Novák; vidím tedy, že opravdu stojí za to se i nadále nasazovat pro to, o čem jsem bytostně přesvědčený," vzkázal Jakub Hrůša.

Oceněný projekt vznikl u příležitosti 150. výročí narození Vítězslava Nováka, moravskou lidovou hudbou silně inspirovaného žáka Antonína Dvořáka.

O klavíristovi Bartošovi bylo v poslední době slyšet také v souvislosti s albem skladeb Leoše Janáčka nebo recitálem na Klavírním festivalu Rudolfa Firkušného. Kromě toho pořádá koncerty pod hlavičkou Prague Music Performance. Do české metropole se díky ní dostal pětihodinový maraton newyorského avantgardisty Johna Zorna, třídenní festival uctívající klavíristu Alfreda Brendela nebo jazzový pianista Brad Mehldau.

"Pro Bartoše jiné žánry a umělecké druhy nejsou 'odreagováním'. Výtvarné umění, literaturu a film vnímá jako nástroj k hlubšímu pochopení světa. S tím koresponduje i jeho zájem o meditaci, křesťanskou a orientální literaturu," napsala o něm na Aktuálně.cz kritička Dita Hradecká.

 

Právě se děje

Další zprávy