Ceny Anděl dostali Dusilová, Tata Bojs i Yzomandias, do síně slávy vstoupil Křesťan

Kultura Kultura
29. 5. 2021 22:55
Zpěvačka Lenka Dusilová se stala vítězkou sobotního udílení již 30. hudebních cen Anděl. Ze čtyř nominací za album Řeka proměnila tři. Dvě sošky si odnáší Robert Křesťan. Objevem se stala Kateřina Marie Tichá, nejlepším sólovým interpretem je 7krát3, skupinou roku pak Tata Bojs. O vítězích rozhodlo 435 akademiků, ceremoniálem vysílaným Českou televizí provázela zpěvačka Ewa Farna.
Amelie Siba zpívá píseň Rain na výstavě Stanislava Kolíbala v pražském Veletržním paláci. | Video: GoOut

Alternativa a elektronika

Už druhou cenu za posledních pár měsíců převzala sedmnáctiletá písničkářka Amelie Siba, jejíž nahrávku Dye My Hair porota vybrala v kategorii Alternativa a elektronika. V březnu s ní uspěla už na cenách hudební kritiky Apollo.

"Já moc úplně nevím, co říct, ale děkuju mockrát," řekla. "Je to hezkej pocit, dostat takovouhle cenu, když jsem si to udělala všechno tak nějak omylem a tak jako se to stalo a celé je to nějak spojené s tím, že jsem prostě jenom chtěla hrozně udělat to album a trochu jsem se vykašlala na všechno ostatní. Je strašně příjemné mít ten feedback," dodala.

Pražská písničkářka v červnu předminulého roku vydala EP It Was Nice to Meet You, které vzniklo za pomoci Lukáše Vydry z kapely Dukla. Desku Dye My Hair už si Amelie Siba sama nahrála i vytvořila. Zpívá výhradně v angličtině, s češtinou se jí pracuje těžko. "Když někdo umí psát hezké české písničky, tak klobouk dolů, ale mně to moc nejde. Snažila jsem se o to, ale přijde mi to kýčovité," uvedla před časem.

 

Právě se děje

Další zprávy