Rusko vysílá do oscarového klání "protiruského" Leviatana

Kultura Kultura
Aktualizováno 30. 9. 2014 14:59
Seznam cizojazyčných filmů, které se budou ucházet ve své kategorii o Oscara za rok 2014, se pomalu rozrůstá. Aktuálně kandidáta představilo Rusko. Leviatan Andreje Zvjaginceva má velkou šanci.
Snímek Andreje Zvjaginceva si odvezl z Cannes cenu za scénář. Nyní je Leviatan jedním z favoritů na Oscara pro cizojazyčný film.
Snímek Andreje Zvjaginceva si odvezl z Cannes cenu za scénář. Nyní je Leviatan jedním z favoritů na Oscara pro cizojazyčný film. | Foto: FDC

Praha - Před týdnem čšeští akademici oznámili, že jejich reprezentantem v oscarových dostizích bude sportovní drama Fair Play, které diváky zavedlo do dob normalizace a světa podvodného dopingu. Nějaké steroidy by se snímku hodily i v soutěži filmů. Konkurence je totiž značná.

Velké šance má překvapivý kandidát z Ruska. Tamní komise totiž poslala do klání snímek Leviatan Andreje Zvjaginceva, který hodně ostře kritizuje způsoby chování politické reprezentace a korupci ve své domovině. V Cannes získal cenu za scénář a rovněž byl promítán v Karlových Varech. Zbytek republiky se premiéry dočká v listopadu.

Francouzský film bude zastupovat drama Saint Laurent Betranda Bonella s Gaspardem Ullielem v hlavní roli, kterého můžeme znát třeba z Příliš dlouhých zásnub s Audrey Tautou a z nepříliš oblíbeného dovětku Hopkinsovovy trilogie o Hannibalovi.

Pozoruhodné na francouzském výběru je, že letošní rok přinesl dvě zpracování životních osudů módního návrháře Yvese Saint Laurenta, který na konci padesátých let v pouhých jednadvaceti letech převzal umělecké řízení návrhářského domu Christiana Diora.

Podívejte se na francouzskou upoutávku filmu Saint Laurent
Podívejte se na francouzskou upoutávku filmu Saint Laurent

První film s názvem Yves Saint Laurent v režii Jalila Lesperta dorazil v březnu i do českých kin. Francouzští akademici ale vybrali pozdější snímek, který má v tamních kinech premiéru až nyní, koncem září. Koncentruje se také pouze na pozdější, vrcholnou dráhu v letech 1967 až 1976. Ve světové premiéře se film představil na letošním ročníku festivalu v Cannes.

Přestože letošní rok nemá tak výrazného a nedostižného kandidáta, jako byla loňská Velká nádhera, dosavadní seznam účastníků oscarového klání vzbuzuje respekt. Turecko vysílá do boje držitele Zlaté palmy z Cannes Zimní spánek, který bude v Česku v říjnu k vidění v rámci přehlídky Be2Can a posléze i v běžné kinodistribuci. Český divák také bude moci posoudit snímek soutěžící za Kanadu Mami! od Xaviera Dolana, který se předvedl již na karlovarském festivalu a koncem října bude uveden do distribuce.

Hodně se slibuje od zatím posledního filmu bratrského dua Jeana-Piera a Luca Dardennových s titulem Dva dny, jedna noc. V hlavní roli vystupuje Marion Cotillard (Půlnoc v Paříži, Temný rytíř povstal), která se snaží udržet svoji práci, a tak v krátkém čase musí přesvědčit kolegy, aby hlasovali pro její setrvání. Vedení firmy totiž nechce vypadat zle, a tak rozhodnutí o propuštění ženy, která se léčí s depresemi, kvůli kterým meškala v práci, mají v rukou zaměstnanci. Snímek soutěží za Belgii, ačkoli vznikal v koprodukci s Francií a Itálií.

Jednotlivé země mohly své filmy přihlásit do konce září, hlavní pětice nominovaných bude známa 15. ledna 2015, kdy Akademie ohlašuje hlavní nominace. Vítěz bude znám během finálového večera, který oproti letošnímu posunu kvůli olympijským hrám v Soči proběhne 22. února 2015.

 

Právě se děje

Další zprávy