Nejlepší filmy z Cannes, Berlína i Benátek promítne Be2Can

Kultura ČTK Kultura, ČTK
18. 9. 2014 12:31
Filmový festival Be2Can nabídne filmy v sedmi kinech, ale také on-line a na televizním kanálu Film Europe Channel.
Festival Be2Can uvede i snímek Andreje Zvjaginceva Leviatan.
Festival Be2Can uvede i snímek Andreje Zvjaginceva Leviatan. | Foto: kviff

Praha -  Festival Be2Can představí od 6. do 15. října devatenáct snímků, které ocenily poroty na nejprestižnějších filmových festivalech v Berlíně, Benátkách a Cannes. Budou uvedeny v sedmi kinech včetně jednoho v Bratislavě, částečně také on-line ve videotéce 02 a na televizním kanálu Film Europe Channel.

„Berlín, Benátky a Cannes jsou největší a nejvlivnější světové filmové festivaly. Jejich program značí kvalitu a určuje trend světové kinematografie,“ uvedl prezident mediální společnosti Film Europe Ivan Hronec, která přehlídku pořádá. „Jejich hodnota nespočívá pouze ve filmech, ale také v makrodramaturgii festivalových sekcí.“ Be2Can je reflexí těchto festivalů a unikátním českým a slovenským festivalově-distribučním konceptem.

Příznivci klasického "velkého plátna" mohou zamířit v Praze do kin Lucerna, Atlas a Evald, v Brně do kina Art, ve Zlíně do Velkého kina a Golden Apple Cinema, v Českých Budějovicích do kina Kotva a v Bratislavě do Kino Film Europe. Vstupenky budou stát 99 korun.

V programu se objeví například letošní držitel Zlaté palmy z Cannes Zimní spánek a Leviatan, za jehož scénář tamtéž získal cenu režisér Andrej Zvjagincev, dále film Boj sněžného pluhu s mafií nominovaný na Zlatého medvěda Berlinale 2014 a Sbohem jazyku (Cena poroty, Cannes 2014). Ve výběru nechybí poslední československý film oceněný v hlavní canneské soutěži - Jasného Až přijde kocour z roku 1963.

Festivalové filmy půjde sledovat i formou Video-On-Demand v O2 Videotéce. Tam je připraveno padesát filmů, včetně Života Adéle (Zlatá palma, Cannes 2013), Sacro GRA (Zlatý lev, Benátky 2013) a oscarové Velké nádhery (nominace na Zlatou palmu, Cannes 2013). 

Sedmačtyřicet snímků nabídne prémiový televizní kanál Film Europe Channel, který od roku 2011 přináší divákům filmy z téměř padesáti evropských zemí, oceněné na festivalech i v zemi svého vzniku.

"Ročně vznikne jen v Evropě na čtrnáct set celovečerních filmů a tyto tři festivaly jsou jejich nejlepším selektorem a potvrzením kvality," řekl Hronec. Přehlídka tak podle něj bude pro filmové fanoušky jakýmsi festivalovým echem. Europe Channel má zhruba milion domácností v Čechách a na Slovensku, dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy