Provokatér Stone láká Gordona-Levitta do role Snowdena

jla
23. 9. 2014 12:24
Joseph Gordon-Levitt dostal nabídku zahrát si Edwarda Snowdena ve filmu The Snowden Files. Vybral si ho režisér Oliver Stone.
Joseph Gordon-Levitt
Joseph Gordon-Levitt | Foto: Reuters

New York - Známý kontroverzní režisér Oliver Stone (Wall Street, JFK, Nixon) zřejmě našel představitele Edwarda Snowdena, Američana, který ukázal světu tisíce přísně utajovaných dokumentů. Roli nabídl Josephu Gordon-Levittovi (Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil, Počátek, 500 dni se Summer).

Stone potvrdil, že již koupil práva ke knize Time of the Octopus, jíž napsal Snowdenův právník Antoly Kucherena. Titul Stoneova filmu The Snowden Files může odkazovat i ke stejnojmenné knize novináře Luka Hardinga.

Američan Edward Snowden pracoval pro Národní bezpečnostní agenturu (NSA). V létě loňského roku vynesl informace o masivním a utajovaném celosvětovém sledování telefonů a elektronické komunikace ze strany bezpečnostních služeb USA.

Šlo tak o nejrozsáhlejší narušení státního tajemství od roku 1969, kdy Daniel Ellsberg zveřejnil dokumenty o zahraničních vztazích s Vietnamem v době Vietnamské války. Nyní je Snowden na útěku a schovává se v Rusku, hrozí mu až 30 let vězení.

Film by se měl začít natáčet začátkem příštího roku a vkročit do kin by měl v roce 2016.

Joseph Gordon-Levitt se rychle stal jedním z nejflexibilnějších hollywoodských herců současnosti, zejména díky jeho schopnosti rychle měnit žánry od komedie, přes akční film až po vážné drama.

 

Právě se děje

Další zprávy