VIDEO Colin Firth řádí jako agent-gentleman firmy Kingsman

Kultura Kultura
24. 9. 2014 8:56
Režisér Matthew Vaughn se v druhé upoutávce na akční komiksovou adaptaci předvádí s bojovně laděným, gentlemanským agentem Colinem Firthem i nekorektním padouchem Samuelem L. Jacksonem. Podívejte se.
Colin Firth ve filmu KIngsman: Tajná služba.
Colin Firth ve filmu KIngsman: Tajná služba. | Foto: zdroj: 20th Century Fox

Praha - Čím dál ví je jasnější, proč Matthew Vaughn opustil přípravu filmu X-Men: Budoucí minulost, aby mohl adaptovat další drsný komiks Marka Millara. V nejnovější upoutávce filmu Kingsman: Tajná služba nechává řádit Colina Firtha jako mentora hlavního hrdiny a dovoluje Samuelu L. Jacksonovi ostré výrazy, zatímco jeho poskok Gazella řeže protivníky s břitvami na protézách nohou. Koncentrovaná bláznivost, která to myslí vážně.

V Kingsmanovi má Vaughn zkrátka blíž kontroverznímu Kick-Assovi. I v tomto případě šlo o převedení komiksového příběhu Marka Millera. V něm se náctiletí pokoušeli o dráhu superhrdinů bez superschopností a skončilo to spoustou krve a vulgárních výrazů. Kingsman je pravda pragmatičtější. Hrdinové jsou lidé, byť se ve stylu špiónských dobrodružství Jamese Bonda mohou zaštítit bojovým výcvikem, šikovnými technickými hračkami a stylizovanou variací krutého padoucha.

Podívejte se na upoutávku z filmu Kingsman: Tajná služba
Podívejte se na upoutávku z filmu Kingsman: Tajná služba

Představitele organizace Kingsman hrají známé osobnosti - vedle Colina Firtha, který zúročuje britskou odměřenost za účelem vtipné přeměny ve zkušeného rváče, to je třeba Mark Strong.

Naopak ústředního hrdinu, který je svým věkem bližší cílové čtenářské, respektive divácké skupině, se ujal celovečerní debutant Taron Egerton, s kterým budeme jako nováčci nahlížet do tajů špionážních špiček. Jak trailer napovídá, jedním z důvodů, proč si ho Firthův agent vybere, je dávné přátelství s jeho otcem. Cesta za úspěchem ale bude ještě bolet.

Dynamický režijní styl plný šílených nápadů Matthew Vaughn uplatňuje pro potřeby zvláštního příběhu tajné služby. Neprůstřelné deštníky se zabudovanou zbraní jsou jen detail. Vaughn prokázal jak v Kick-Ass, tak X-Men: První třída, že velkorozpočtové projekty umí zvládnout a přitom jim dodat moderní filmařský šmrnc.

Ještě o stupeň výš z ukázky vyčnívá Samuel L. Jackson jako ďábelský Valentine, který je neméně excentrický jako v jiných předchozích úlohách, zmiňme třeba maniakálního zloducha ve Spiritovi, stárnoucího, rasistického majordoma v Nespoutaném Djangovi nebo malou roli poskoka v remaku Oldboye.

Do kin Kingsman: Tajná služba zamíří zkraje příštího roku. České biografy zasáhne 19. února 2015.

 

Právě se děje

Další zprávy