Cannes 2014: Kněžna Nicole, Arnie na tanku a čeští Romové

Šimon Šafránek, Cannes
Aktualizováno 14. 5. 2014 16:40
Na francouzskou Riviéru dorazil filmový svět. Promítat se bude 1700 snímků. Které z nich můžou snít o zisku Zlaté palmy? O dění v Cannes bude informovat spolupracovník Aktuálně.cz Šimon Šafránek.
Nicole Kidman přijela letos do Cannes jako monacká kněžna Grace. Festival v Cannes začíná ve středu, vítěze vyhlásí 24. května.
Nicole Kidman přijela letos do Cannes jako monacká kněžna Grace. Festival v Cannes začíná ve středu, vítěze vyhlásí 24. května. | Foto: Reuters

Cannes 2014 (od našeho spolupracovníka) - Sedmašedesátý filmový festival v Cannes si libuje v neobvyklých setkáních. V oficiálním programu se potká 3D film matadora Jean-Luca Godarda s debutem herce Ryana Goslinga, po rudém koberci budou stoupat herečky Nicole Kidman, Marion Cottilard nebo Kristen Stewart a hned dva filmy tu má Robert Pattinson. V jedné z vedlejších sekcí se představí i skvělý český film Cesta ven.

Festival v Cannes je výjimečnou událostí. K betonovému filmovému paláci na romantickém břehu francouzské Riviéry se sletí téměř 40 tisíc filmových producentů, režisérů, herců a dalších fesionálů, stejně jako novinářů.

V oficiálním programu můžou zhlédnout zhruba čtyřicet filmů, které programový ředitel Thierry Frémaux vybral z téměř dvou tisícovek přihlášek. Omilostnil britské tvůrce, kteří loni zcela absentovali, a klade akcent na režisérky: o Zlatou palmu soutěží hned dvě, Jane Campion je navíc prezidentkou poroty.

Dvojka ze Stmívání i Nezávislé hvězdy

Festival zahajuje životopisné drama Grace of Monaco od Oliviera Dahana (Edith Piaf) o herečce Grace Kelly (Nicole Kidman), která se vzdala kariéry, aby po boku svého manžela mohla plnit povinnosti monacké kněžny.

Předsedkyní poroty je letos australská režisérka Jane Campion, která vyhrála Zlatou palmu s filmem Piano.
Předsedkyní poroty je letos australská režisérka Jane Campion, která vyhrála Zlatou palmu s filmem Piano. | Foto: Reuters

Už zahajovací snímek tak připomíná jednu canneskou specialitu: filmy výrazných autorských osobností, v nichž hrají populární herci, kteří mají možnost vykročit ze škatulek upírských princezen a nejrůznějších supermanů.

Letos například francouzský buřič Olivier Assayas soutěží se svým prvním anglicky mluveným dramatem Clouds of Sils Maria. Stárnoucí herečku ztvárnila Juliette Binoche, ovšem její mladinkou rivalku hraje Chloe Grace Moretz a do Cannes se s filmem vrací i Kristen Stewart, která po sáze Twilight čím dál častěji sází na nezávislé kino.

Marion Cotillard ve filmu bratří Dardennů.
Marion Cotillard ve filmu bratří Dardennů. | Foto: FDC

Slavnou herečku ulovili také bratři Dardennové. Marion Cotillard hraje v sociálním dramatu Two Days, One Night ženu, která bojuje o práci. V nečekané roli se v Cannes představí i lidový komik Steve Carell. V životopisném dramatu Foxcatcher od Bennetta Millera zobrazuje paranoidního vraha, který zavraždí zápasnického olympijského vítěze Davea Schultze (Mark Ruffalo), jehož mladší brácha Mark (Channing Tatum) se s tím srovnává jen těžko.

David Cronenberg a Robert Pattinson v Cannes už soutěžili s filmem Cosmopolis.
David Cronenberg a Robert Pattinson v Cannes už soutěžili s filmem Cosmopolis. | Foto: Reuters

Největším lamačem srdcí je ovšem Robert Pattinson, též z Twilightu. Letos si dá na Croisette double. V soutěžní satiře Davida Cronenberga Maps To The Stars o jedné hollywoodské dynastii hraje Pattinson řidiče limuzíny, který sní o herecké kariéře. Zcela odlišný je druhý Pattinsonův canneský film: v drsném postapokalyptickém thrilleru Davida Michôda The Rover si to rozdá na život a na smrt s Guyem Pearcem i s rozpálenou australskou pustinou.

Nejodvážnější z hollywoodských hvězd je ale Viggo Mortensen, který si plácnul s argentinským milovníkem fotbalu a tichých filmů Lisandrem Alonsem nad projektem Jauja. Mortensen tu hraje Dána na cestě po jihoamerické poušti a nejspíš toho moc nenamluví. Tenhle dánsko-argentinský snímek soutěží ve vedlejší sekci Un Certain Regard.

Ve stejné sekci se pak nad jednou látkou sešly i dvě velmi nekonvenční ženy: režisérka Asia Argento a herečka Charlotte Gainsbourg natočily velmi osobní snímek Misunderstood.

Expendables 3: Sylvester Stallone
Expendables 3: Sylvester Stallone | Foto: Expendables 3

Festival na druhou stranu zve i ten pravý, plnotučný Hollywood. Proběhne projekce animovaného spektáklu Jak vycvičit draka 2, na Croisette by se měla odehrát i speciální promo akce k chystanému akčnímu hitu Expendables 3: Sylvester Stallone i Arnold Schwarzenegger by se měli na projekci ukázky dostavit ve skutečných tancích.

Goslingův debut

Pokud jde o jakousi soutěž národů, papírově vede domácí Francie. Hned čtyři galští režiséři soutěží o Zlatou palmu. Vedle Assayase představí svůj první 3D film starý mistr Jean-Luc Godard. Jeho Goodbye to Language má být veršovanou meditací nad „pádem dolaru… a smrtí červenky“, jak říká sám režisér.

Režisér Michel Hazanavicius a jeho partnerka Berenice Bejo slavili úspěch s černobílým Umělcem.
Režisér Michel Hazanavicius a jeho partnerka Berenice Bejo slavili úspěch s černobílým Umělcem. | Foto: Reuters

Očekávána bude novinka Michela Hazanaviciuse, jehož The Artist se stal senzací roku 2011 včetně úspěšného tažení na Oscara. Provokatér Bertrand Bonello (Nevěstinec) zase přiváží již druhý letošní portrét módního návrháře Yvese Saint Laurenta. Všeobecně se čeká, že Bonellův Saint Laurent ale bude odvážnější než snímek Yves Saint-Laurent, který dosud běží v českých kinech.

Hned se třemi filmy bude soutěžit Kanada. Vedle Croneneberga se vrací i matador Atom Egoyan s psychologickým thrillerem The Captive o únosu malé holčičky a javorové mládí pak reprezentuje pětadvacetiletý Xavier Dolan se svým už šestým snímkem Mommy. Opět se věnuje vztahu matky a syna, jejich vztah naruší dotěrný soused. Sílu kanadského talentu dotváří i režijní debut herce Ryana Goslinga Lost River ve vedlejší sekci Un Certain Retard. Mělo by jít o surrealistickou podívanou, kde mladý kluk objeví cestu do jakéhosi podvodního města.

Kdo může pomýšlet na Zlatou palmu?

Zlatou palmu pro nejlepší film udělí Jane Campion se svými kolegy až v sobotu 24. května, už teď se ale rýsuje několik favoritů, které spojuje strohé vyprávění.

Andrej Zvjagincev soutěží s filmem Leviathan.
Andrej Zvjagincev soutěží s filmem Leviathan. | Foto: FDC

Je tu pomalé, nádherně nasnímané tříhodinové drama tureckého režiséra Nuriho Bilge Ceylana Winter Sleep, stejně jako jen o málo kratší Leviathan od Andreje Zvjaginceva, a také střídmý western amerického herce Tommy Lee Jonese The Homesman o šupákovi, který odvážné ženě pomáhá vyvézt tři šílenkyně z Nebrasky do Iowy.

Na cenu by mohlo dosáhnout i rodinné drama talentované italské režisérky Alice Rohrwacher (Corpo celeste) s názvem Le Meraviglie s Monicou Bellucci. Africké kino potom zastupuje Timbuktu od Abderrahmane Sissaka (Bamako), které vypráví o malijském páru odsouzeném k smrti ukamenováním.

Strauss-Kahn, Rudá armáda a čeští Romové

Aktuální politika je v Cannes vždycky až na prvním místě, a tak není divu, že dramaturgové nakonec schválili mimosoutěžní projekci třaskavého kusu Welcome to New York od Abela Ferrary, kde Gérard Depardieu hraje muže, který chováním i osudem připomíná padlého francouzského politika Dominiqua Strauss-Kahna.

Podívejte se na ukázku z filmu Sergeje Loznicy Majdan.
Podívejte se na ukázku z filmu Sergeje Loznicy Majdan.

Mimo soutěž se pak hodně čeká od dokumentu Sergeje Loznici Majdan o náměstí, které hnulo Ukrajinou. Cannes tradičně nedává dokumentům žádné úlevy ani speciální sekci, a tak je jich tu spíše poskrovnu. Ossama Mohammed přiveze syrský pohled na občanskou válku Silvered Water, Syria Self-Portrait a Gabe Polsky přiveze hokejistu Vjačeslava Fetisova a snímek Red Army, který analyzuje úspěch sovětské hokejové školy.

Podívejte se na ukázku z filmu Cesta ven.
Podívejte se na ukázku z filmu Cesta ven. | Video: Aerofilms

V Cannes se bude promítat i český film: v přidruženém panelu L’Acid si světovou premiéru odbude Cesta ven od Petra Václava, letos zatím zdaleka nejlepší tuzemské drama. Václav v něm vypráví příběh mladé romské matky, která se snaží žít normální život. Režisér je přísný na všechny, nikomu nenadržuje a výsledkem je tvrdý, realistický kus s několika vyloženě poetickými momenty.

Petr Václav je držitelem Stříbrného Leoparda z MFF v Locarnu 1996 (Marian) a režisér nejlepšího českého filmu 2001 oceněného Zlatým Ledňáčkem (Paralelní světy), po delším působení ve Francii natočil film ve svém rodném jazyce. Zároveň se 18 let po premiéře Mariana opět tematicky vrátil mezi Romy.

Fair play.
Fair play. | Foto: Falcon

Na filmovém trhu se bude promítat Fair Play od Andrey Sedláčkové a České filmové centrum také připravilo projekci ukázek z připravovaných snímků Místa, My2, Děti a Díra.

Naposledy byl český "dospělý" film zařazen do programu v Cannes v roce 1998. Postel od Oskara Reifa se tehdy promítala v sekci Semaine de la Critique.

České filmové centrum připravilo v Cannes také projekci ukázek ze čtyř filmů, které jsou ve fázi postprodukce. Díra je režijním debutem Miroslava Krobota, celovečerní debut My2 Slobodanky Radunové vznikl podle scénáře napsaného s Radkou Denemarkovou, Místa Radima Špačka jsou dramatem o lásce, ztrátě a pomstě a povídkový Film Děti o komplikovaném vztahu rodičů a jejich potomků natočil ve slovensko-české koprodukci Jaro Vojtek.

Cannes na startu.
Cannes na startu. | Foto: Reuters

Tomáš Hrubý, jeden ze spoluzakladatelů pražské produkční společnosti nutprodukce, která se zaměřuje na objevování talentů, témat a přístupů k evropské kinematografii, byl vybrán mezi účastníky programu Producers on the Move. Dalším z důležitých programů pro filmové profesionály je Producers Network, na který je zváno kolem 500 producentů z celého světa. Za Česko se ho zúčastní Petr Tichý, ředitel společnosti Barrandov Studio.

 

Právě se děje

Další zprávy