Mysteriózní detektivka z Krušných hor soutěží v Jižní Koreji

Kultura ČTK Kultura, ČTK
24. 9. 2014 13:29
Nízkorozpočtový česko-německý snímek Schmitke bude mít světovou premiéru na jihokorejském filmovém festivalu v Pusanu.
Schmitke.
Schmitke. | Foto: Schmitkefilm.com

Praha, Pusan - Schmitke, nízkorozpočtový absolventský film režiséra Štěpána Altrichtera, bude mít světovou premiéru na filmovém festivalu v Pusanu v Jižní Koreji, který se koná od 2. do 11. října.

Mysteriózní detektivka o pátrání po chuti do života na vrcholcích Krušných hor byla zařazena mezi 35 filmů z 29 zemí, které jsou výběrem prvních či druhých snímků neasijských režisérů. Spolu s dalšími dvanácti kandidáty v užším výběru aspiruje na diváckou cenu zaručující vítězi distribuci filmu v Koreji.

Podívejte se na ukázku z filmu Schmitke.
Podívejte se na ukázku z filmu Schmitke.

"Pro náš mladý tým je velkou poctou účastnit se tohoto festivalu, zejména ve spojení s výběrovou nominací na distribuční cenu. Po čtyřech letech tvrdé práce náš film konečně naplno ožívá a jsme zvědavi, jak bude přijat asijským publikem," komentoval účast na festivalu producent Tomáš Vach.

Příběh filmu se odehrává v současném Německu a Česku, jeho hlavní část pak na pomezí - v malém městečku uprostřed Krušných hor. S lehkým komediálním nadhledem nabízí mix detektivní zápletky s místy až dokumentárně realistickým pohledem na dnešní Sudety.

Schmitke.
Schmitke. | Foto: Schmitkefilm.com

Hlavní postavou je stárnoucí inženýr Julius Schmitke. A také Krušné hory, které byly, stejně jako on, už téměř úplně prázdné a zničené. V současnosti se však dávají znovu dohromady a život se do nich pomalu vrací.

Altrichter svůj absolventský film charakterizuje jako podivné mystérium, trochu ve stylu Kafkova Zámku, které vychází z povídky spisovatele a scenáristy Tomáše Končinského s názvem Julius Schmitke proklouznul smrti jako neobratný tuleň.

Schmitke.
Schmitke. | Foto: Schmitkefilm.com

"Naším záměren bylo natočit film, který bude na jedné straně žánrově tajuplný a napínavý, na druhé straně však přinášející trochu jiný pohled a silné poselství," uvedl režisér. Atmosférou ho přirovnal k seriálu Davida Lynche Twin Peaks nebo k filmu Seriózní muž bratří Cohenů.

"Julius Schmitke je česká verze této filmové tradice, která se v Evropě vyskytuje v poslední době bohužel jen ojediněle," vysvětlil Altrichter.

Mladý český režisér žijící v Berlíně ke spolupráci přizval mezinárodní tým talentovaných tvůrců, jako je například rumunský kameraman Cristian Pirjol. Titulní roli ztvárnil německý divadelní a filmový herec Peter Kurth, který čerstvě získal cenu kritiků za nejlepšího herce v adaptaci Čechova Strýčka Váni. Z českých herců ve filmu hrají Helena Dvořáková, Jakub Žáček a Petr Vršek. Film momentálně hledá svého českého distributora.

 

Právě se děje

Další zprávy