Zdravá strava? Všechno je naopak. Potravinářský průmysl falšuje studie, varuje Slimáková

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
5. 6. 2018 6:30
Populární výživová specialistka Margit Slimáková v květnu vydala Velmi osobní knihu o zdraví. Čtenářům v ní radí, jak zvládat jídlo, prevenci nemocí, léčení, kariéru, rodinu, pohyb i péči o sebe. Mimo jiné odhalí, jaké mýty se podařilo zakořenit potravinářské či farmaceutické lobby, a místo drahých triků radí jednoduchou poučku: jezte co nejvíc základních potravin a co nejméně těch průmyslově upravených. Projděte si malou ochutnávku z knihy, Aktuálně.cz ji připravilo na základě rozhovoru s autorkou, jenž se týkal hlavně stěžejní části publikace – jídla. Nahlédli jsme však i do kapitol o zdraví.
Foto: Thinkstock

Zdravé margaríny? Potraviny pro diabetiky? Nadělají víc škody než užitku

Aktuálně.cz: Upozorňujete na škodlivost dalších donedávna vychvalovaných potravin, jako jsou margaríny vydávané za "zdravou" náhražku "zabijáckého másla" nebo "dia potraviny", které jsou přitom pro diabetiky dle vaší knihy zcela nevhodné. Jak mohly být tyto produkty tak dlouho vydávané za zdravé a pod tímto dojmem i tak hojně kupované? Je za tím spíše nevědomost, nebo spíše lobby?

Margit Slimáková: Jedná se o kombinaci všeho - špatných studií, lobby prodejců, kteří to tak chtěli. Ale kdyby se člověk řídil tou základní poučkou a konzumoval výhradně skutečné, minimálně upravené potraviny, v životě by nemohl naletět na něco s tak hrozným složením jako margarín s trans tuky. Já jsem tady máslo vždycky doporučovala a obhajovala, když na něj byly pořádány hony, však mě pak také honili právníci výrobců margarínů a měla jsem s nimi problémy. 

To samé tzv. dia potraviny, ty jsou také z výživového hlediska naprostý nesmysl. A slazení fruktózou bych nedoporučovala nikomu, natož diabetikům. Nadbytek fruktózy ve stravě je spjatý s celou řadou vážných zdravotních rizik, která v knize rovněž zmiňuji.

 

Právě se děje

Další zprávy