reklama
 
 

Big Mac navozuje podobné stavy jako opiáty, varují výživoví odborníci

25. 9. 2015
Američtí výživoví odborníci si vzali na paškál oblíbený hamburger Big Mac z řetězce rychlého občerstvení McDonald´s a ukázali jeho konzumentům, jak ovlivňuje zdraví člověka. Nadměrná konzumace dvoupatrového hamburgeru může způsobit onemocnění cév a srdce a po prvních minutách vyvolává podobné mozkové změny, které navozují opiáty.
Doporučujeme

Praha – Dehydratace, zvýšený krevní tlak i návykovost. Konzumace Big Macu přináší podle studie serveru Fast Food Menu Pricecelou řadu zdravotních negativ. Závěry výzkumu amerických odborníků potvrzuje i námi oslovená  specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková, která navíc varuje před nabouráním přirozené imunity a také možnými změnami chování.

Studie se zabývala otázkou, co se děje v lidském těle bezprostředně po konzumaci oblíbeného hamburgeru z řetězce rychlého občerstvení McDonald´s.

Výsledky jsou následující: V prvních deseti minutách od pozření dojde k abnormálnímu zvýšení hladiny cukru v krvi, po půl hodině se dostaví pocit žízně a za dalších deset minut navíc i hlad. Po hodině se zpomalí i proces jeho trávení, tvrdí výživoví odborníci.

Vysoká kalorická dávka navíc vede k vyšší produkci "hormonu štěstí", takže obyčejný Big Mac podle amerických odborníků vyvolá podobné stavy jako opiáty, a povzbuzuje v zákaznících chutě k další konzumaci. 

Tyto závěry potvrzuje i Margit Slimáková. "Určitě lze najít některé společné projevy, jako je třeba postupné budování závislosti a touha po zvyšujících se dávkách," vysvětluje.

Transmastné kyseliny

Transmastné kyseliny jsou tuky, které se průmyslově vyrábějí procesem zvaným hydrogenace (ztužování). Výsledkem hydrogenace je tuhý a snadno roztíratelný výrobek, který je také dlouho skladovatelný. Zvyšují hladinu cholesterolu, a jsou tak rizikem srdečně cévních onemocnění, která jsou ve vyspělých zemích nejčastější příčinou úmrtí.

Nadprůměrně vysoká dávka cukru je v Big Macu obsažená ve formě kukuřičného škrobu a po dvaceti minutách od snědení poprvé navodí pocit hladu. 

Když lidské tělo "vybojuje bitvu" s cukry, tak si ve třicáté minutě od konzumace bude muset poradit ještě se solí. Dvoupatrový hamburger jí totiž obsahuje 970 miligramů. Takové množství způsobí dehydrataci, která nemusí nutně vyvolat pocit žízně, ale dotyčný bude mít spíš chuť sáhnout znovu po dalším pokrmu.

Nadužívání soli může vést ke zvýšenému riziku onemocnění srdce a cév. "Sodík není rizikem, rizikem je jeho nadměrný příjem. Nejzávažnějším následkem přejídání se solí je zvýšení krevního tlaku, které může být až život ohrožující," tvrdí Slimáková.

Pocit hladu se dostaví po čtyřiceti minutách. Kalorické jídlo (americký Big Mac obsahuje 540 kalorií) totiž omezilo schopnost lidského organismu kontrolovat hladinu cukru v krvi. Sacharid v kukuřičném škrobu se rychle vstřebává, čímž vyvolává zvýšenou produkci inzulínu. A právě tento hormon, který produkuje slinivka břišní, cukr v krvi hlídá, a než se mu podaří ho definitivně znormalizovat, budeme chtít znovu jíst. 

Big Mac navíc obsahuje vysoké procento transmastných kyselin, které zpomalují trávení, takže i po 60 minutách od konzumace se bude stále nacházet v trávicím traktu. To může způsobit zahnívání nebo kvašení, které způsobuje jednak nepříjemné pocity v břiše, ale i narušení přirozené mikrobiální rovnováhy střev vedoucí k poruchám imunity, a dokonce i změnám chování.

Horší stravitelnost se podle Margit Slimákové samozřejmě netýká pouze sortimentu McDonald´s, ale veškerého jídla s vysokým obsahem jednoduchých cukrů, soli a tuků nebo transtuků.

Uvedenou kombinaci navíc považuje i za nejnávykovější. "Úplně nejvíce návyková je právě tato trojkombinace. Najdete ji ve většině typických polotovarů. Jako příklad uvedu chipsy," upřesňuje Slimáková.

Tiskový mluvčí řetězce se ale nařčením amerických výživových specialistů jménem společnosti hlasitě brání. Zákazníky rovněž žádá, aby si zjistili přesné nutriční hodnoty u vybraného pokrmu.

Společnost podle mediálních zástupců udělala celou řadu kroků, aby sortiment odpovídal všem zdravotním standardům. "Více než deset let pracujeme na tom, abychom snížili množství cukru a soli v našem jídle, například konkrétně v Big Macu je nyní o 22 procent měně cukru než před lety," uvedl.

Oponoval i tvrzení, že produkty McDonald´s obsahují transmastné kyseliny. "V naší nabídce nenajdete nic, co by transmastné kyseliny obsahovalo. Mohu rovněž potvrdit, že náš kultovní Big Mac neobsahuje žádná umělá barviva ani příchutě," dodal.

Nutriční hodnoty Bic Macu v České republice jsou odlišné. Podle tiskové mluvčí společnosti McDonald´s obsahuje  Bic Mac 2,3 gramů soli.

"Strava, kterou člověk přijímá, by měla být vyvážená. Z tohoto důvodu u všech našich produktů pravdivě informujeme zákazníky o energii, tucích, sacharidech, soli a dalším složení," upřesnila dále Zuzana Svobodová ze společnosti McDonald´s.

Zdravé stravování dětí je věc rodičů, nesmíme jim ale podkopávat nohy, říká specialistka na výživu Margit Slimáková. Podle ní se plánované omezení prodeje sladkostí ve školách stále změkčuje. | Video: Martin Veselovský |  15:09

Související

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama
    reklama
    Komerční sdělení
    reklama
    reklama