Zdravá strava? Všechno je naopak. Potravinářský průmysl falšuje studie, varuje Slimáková

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
5. 6. 2018 6:30
Populární výživová specialistka Margit Slimáková v květnu vydala Velmi osobní knihu o zdraví. Čtenářům v ní radí, jak zvládat jídlo, prevenci nemocí, léčení, kariéru, rodinu, pohyb i péči o sebe. Mimo jiné odhalí, jaké mýty se podařilo zakořenit potravinářské či farmaceutické lobby, a místo drahých triků radí jednoduchou poučku: jezte co nejvíc základních potravin a co nejméně těch průmyslově upravených. Projděte si malou ochutnávku z knihy, Aktuálně.cz ji připravilo na základě rozhovoru s autorkou, jenž se týkal hlavně stěžejní části publikace – jídla. Nahlédli jsme však i do kapitol o zdraví.
Foto: Shutterstock.com

Lobby potravinářského průmyslu se podobá tabákovému průmyslu

Aktuálně.cz: Překvapující je i pasáž, v níž citujete instrukce pro lidi v americkém limonádovém průmyslu - odvádějte pozornost od problému, svádějte tloustnutí na nedostatek pohybu, použijte celebrity, vnuťte se menšinám, lobbujte mezi politiky, financujte jim kampaně, útočte na vědu… Jedná se podle vás o běžnou praxi i v Česku?

Margit Slimáková: Tato ukázka pochází z výborně rešeršované knihy americké právničky Michele Simonové, která se již přes dvacet let věnuje mapování potravinářského průmyslu, jeho politice a lobby a přirovnává jeho praktiky k praktikám tabákového průmyslu. Na konkrétních případech dokumentuje, jak brání smysluplné legislativní regulaci, jak usilují o to, aby se mohly samy regulovat.

Neznám interní manuály jednotlivých firem, ale tato praxe je celkem běžná. Takto se třeba teď v Česku propaguje fruktózový sirup jako zdravé sladidlo bez omezení pro těhotné, obézní, diabetiky či děti útlého věku. Firma ho prodává v prodejnách zdravé výživy a stále jí to prochází. Existuje tady spousta podobných děr a stát si nepohlídá podobná absurdní tvrzení.

 

Právě se děje

Další zprávy