Uzeniny a červené maso zvyšují podle WHO riziko rakoviny. Odborníci: Kvalitní maso není nebezpečné

Petra Jansová Petra Jansová
Aktualizováno 26. 10. 2015 14:34
Maso je stejně nebezpečné jako cigarety, uvedla britská stínová ministryně zemědělství. Konzumace zpracovaného červeného masa zvyšuje riziko rakovinového onemocnění i podle Světové zdravotnické organizace. Specialisté na výživu nabádají k opatrnosti. "Nebuďme fanatiky. Neexistuje žádná jedině správná cesta. Vždy záleží na věku, pohlaví, výšce, váze, tělesné stavbě, genetické zátěži, aktuální fyzické a psychické zátěži, aktuálním zdravotním stavu a předchozích stravovacích zvyklostech. Zkrátka neexistuje něco univerzálně dobrého pro každého. Pro mě je vegetariánství filozofií, a ne stravovacím konceptem," tvrdí například Kateřina Cajthamlová.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Londýn/Praha – Vynechat uzeniny a červené maso ze svého jídelníčku je pro spoustu lidí těžko myslitelné. Když proto britská stínová ministryně zemědělství Kerry McCarthyová prohlásila, že maso je stejně nebezpečné jako kouření a vzápětí přišla s vážným varováním i Světová zdravotnická organizace, zaručeně to vyvolá spoustu polemiky i odporu.

Zapřisáhlá veganka se ve svých tvrzeních opírala o studii, která poukázala na souvislost konzumace masa a vyššího rizika onemocnění rakovinou, kardiovaskulárními chorobami, obezitou, a dokonce dřívějšího úmrtí.

Strava s vysokým obsahem živočišných bílkovin má podle studie stejné zdravotní následky jako dvacet vykouřených cigaret denně.

Její názor, hojně kritizovaný především z řad zemědělců, ale nesdílejí ani britští výživoví poradci a specialisté na zdravou stravu.

Odborník na výzkum rakoviny z univerzity v Oxfordu Tim Key tvrdí, že jsou taková tvrzení zavádějící. Podle něj totiž nelze nikotin a maso s ohledem na zdravotní dopady vůbec srovnávat.

Podobně jako kolegové z Velké Británie se k problematice staví i oslovení čeští odborníci na výživu.

Například podle Margit Slimákové kvalitní maso nemůže být škodlivou potravinou. Za zdravotně problematické až rizikové ale považuje maso nekvalitní a také produkty z něj vytvořené, které obsahují spoustu aditiv. Stejně tak podle ní může ublížit i technologie jeho přípravy, jako je smažení na přepáleném tuku nebo uzení.

Bez masa se přitom obejdou podle průzkumu agentury STEM/MARK asi čtyři procenta Čechů.

"Maso není esenciální potravinou a vše, co obsahuje, lze získat i z jiných potravin. Kvalitní a pestrá vegetariánská strava v pohodě vše zajistí a podle už desítky let opakovaných vyjádření mezinárodních výživových lékařských organizací může být vhodná a prospěšná pro kohokoliv," připouští Slimáková.

Také podle Kateřiny Cajthamlové existují studie, které určité vegetariánské mutace považují za nejzdravější a nejpřirozenější pro lidské tělo. Maso z velkých savců podle ní ale potřebují především lidé při velké fyzické zátěži. To tedy znamená, že vegetariáni nejsou dlouhodobě schopni provádět fyzicky náročnou práci.

Rovněž připouští, že jsou i případy, kdy může být vegetariánská strava pro organismus zátěžová. Například v souvislosti s alergiemi na nějakou složku potravy a při onemocnění trávicího traktu.

"Nebuďme fanatiky. Neexistuje žádná jedině správná cesta. Vždy záleží na věku, pohlaví, výšce, váze, tělesné stavbě, genetické zátěži, aktuální fyzické a psychické zátěži, aktuálním zdravotním stavu a předchozích stravovacích zvyklostech. Zkrátka neexistuje něco univerzálně dobrého pro každého. Pro mě je vegetariánství filozofií, a ne stravovacím konceptem," dodává Cajthamlová.

Proti vyhraněným postojům se staví i britští lékaři. Svoje argumenty navíc opírají o rozsáhlou studii provedenou během uplynulých dvanácti let na více než půl milionu lidí z 10 evropských zemí. Ta prokázala, že konzumace malého množství masa (maximálně 80 gramů denně) neměla žádný vliv na zdravotní stav člověka.

Musíme se naučit nově přemýšlet, setrvání u modelu chemické medicíny je slepá cesta. Chemický lék působí úplně jinak, než to v organismu probíhá, tvrdí zakladatel Univerzity Nové doby Milan Calábek | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

před 8 hodinami

Tradiční novoroční oběd naplánovali Zeman s Babišem na 5. ledna

Na tradičním novoročním obědě se prezident Miloš Zeman s premiérem Andrejem Babišem sejdou v neděli 5. ledna. Ještě jednou se setkají do Vánoc. Ve středu spolu na pravidelné večeři ve středočeských Lánech probrali zahraniční politiku včetně prezidentova plánu jet na jaře do Moskvy na oslavy výročí konce druhé světové války.

"Pan prezident mne informoval, že chce navštěvovat kraje a že se chystá na oslavy v květnu do Moskvy, kde má být americký prezident a další prezidenti. Takže jsme nějak koordinovali zahraniční aktivity," uvedl Babiš po zhruba půldruhahodinové schůzce. S prezidentem hovořili také o aktuálních otázkách, jako jsou plány v jaderné energetice či schvalování rozpočtu na příští rok.

Zdroj: ČTK
před 8 hodinami

Na summitu NATO bude Česko zastupovat Zeman, chce navrhnout změny

Česko bude na summitu NATO v Londýně 3. a 4. prosince zastupovat pouze prezident Miloš Zeman. Premiér Andrej Babiš (ANO) se zúčastní projednávání rozpočtu ve sněmovně, dohodli se na tom při pravidelné večeři na zámku v Lánech. Předseda vlády po jednání novinářům řekl, že na Severoatlantickou alianci má s prezidentem stejný názor, naznačil, že by se její pravidla měla po sedmdesáti letech změnit. Mluvit o tom chce na Evropské radě.

"Je to důležitá aliance, ale je potřeba aby si evropské členské státy víceméně řekly, že možná nastal čas celkově mluvit o té smlouvě, která byla podepsána před sedmdesáti lety," uvedl Babiš.

Zdroj: ČTK
Další zprávy