Zdravá strava? Všechno je naopak. Potravinářský průmysl falšuje studie, varuje Slimáková

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
5. 6. 2018 6:30
Populární výživová specialistka Margit Slimáková v květnu vydala Velmi osobní knihu o zdraví. Čtenářům v ní radí, jak zvládat jídlo, prevenci nemocí, léčení, kariéru, rodinu, pohyb i péči o sebe. Mimo jiné odhalí, jaké mýty se podařilo zakořenit potravinářské či farmaceutické lobby, a místo drahých triků radí jednoduchou poučku: jezte co nejvíc základních potravin a co nejméně těch průmyslově upravených. Projděte si malou ochutnávku z knihy, Aktuálně.cz ji připravilo na základě rozhovoru s autorkou, jenž se týkal hlavně stěžejní části publikace – jídla. Nahlédli jsme však i do kapitol o zdraví.
Foto: Shutterstock.com

Tučná jídla jsou podstatně zdravější než sladká

Aktuálně.cz: Mnoho studií roky tvrdilo, abychom se vyhýbali tučným jídlům, která byla synonymem nezdravosti. Vy říkáte, že zdraví jde zásadně zlepšit i bez omezování tuků, či dokonce při jejich zvýšeném příjmu. To je opět  zcela naruby, než je zažité. Můžete to blíže vysvětlit?

Margit Slimáková: Naše tělo umí spalovat cukry i tuky, ale nejlépe samostatně. Když jíme stravu, která je postavena na sacharidech, tak spalujeme cukry, když je jich nadbytek, můžeme je ukládat i v podobě tuku a hlavně se omezuje jejich spalování z tukové tkáně. Když silně omezíme příjem sacharidů, tělo může přepnout na spalování tuků. To je stabilnější a pomalejší proces než spalování cukrů, takže delší dobu nemáme hlad. Zatímco cukry nás rychle zasytí, ale také je po nich znovu rychle hlad a nutí nás to znovu jíst. A vůbec nejhorší je jídlo, v němž je hodně sacharidů i tuků, což je většina fastfoodových jídel a vysoce průmyslově upravovaných potravin.

 

Právě se děje

Další zprávy