Zdravá strava? Všechno je naopak. Potravinářský průmysl falšuje studie, varuje Slimáková

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
5. 6. 2018 6:30
Populární výživová specialistka Margit Slimáková v květnu vydala Velmi osobní knihu o zdraví. Čtenářům v ní radí, jak zvládat jídlo, prevenci nemocí, léčení, kariéru, rodinu, pohyb i péči o sebe. Mimo jiné odhalí, jaké mýty se podařilo zakořenit potravinářské či farmaceutické lobby, a místo drahých triků radí jednoduchou poučku: jezte co nejvíc základních potravin a co nejméně těch průmyslově upravených. Projděte si malou ochutnávku z knihy, Aktuálně.cz ji připravilo na základě rozhovoru s autorkou, jenž se týkal hlavně stěžejní části publikace – jídla. Nahlédli jsme však i do kapitol o zdraví.
Foto: Shutterstock

Když se hodně hýbu, všechno spálím? Omyl

Aktuálně.cz: Tvrdíte, že pohybem nezhubneme, důležitá je úprava jídelníčku. Není potřeba se ale pravidelně hýbat a k tomu mít zdravý a střídmý jídelníček?

Margit Slimáková: Celá teorie spalování kalorií je přenesená z laboratoře a nerespektuje vliv hormonů a mikrobů, které v organismu máme. Tělo nefunguje tak jednoduše jako nějaký kalorimetr. To, co sníme, se může uložit v podobě bílkovin ve svalech, uložit v podobě tuku v tukové tkáni, spálit na energii, využít na tvorbu tepla. A nemůžu si dát buchtu a říct si, že chci, aby se mi uložila v podobě svaloviny.

Zásadní je náš hormonální systém, jenž rozhoduje o tom, jak se živiny využijí. Co se týče pohybu a hubnutí, tak když budeme běhat půl hodiny denně, tak nespálíme skoro nic. A když se začneme hýbat intenzivněji, tak budeme více unavení a hladoví a budeme více jíst. Pohyb je velmi důležitý, moc ho doporučuji, ale neplatí, že když se hýbu, můžu jíst, co chci, protože stejně všechno spálím.

 

Právě se děje

Další zprávy