Zdravá strava? Všechno je naopak. Potravinářský průmysl falšuje studie, varuje Slimáková

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
5. 6. 2018 6:30
Populární výživová specialistka Margit Slimáková v květnu vydala Velmi osobní knihu o zdraví. Čtenářům v ní radí, jak zvládat jídlo, prevenci nemocí, léčení, kariéru, rodinu, pohyb i péči o sebe. Mimo jiné odhalí, jaké mýty se podařilo zakořenit potravinářské či farmaceutické lobby, a místo drahých triků radí jednoduchou poučku: jezte co nejvíc základních potravin a co nejméně těch průmyslově upravených. Projděte si malou ochutnávku z knihy, Aktuálně.cz ji připravilo na základě rozhovoru s autorkou, jenž se týkal hlavně stěžejní části publikace – jídla. Nahlédli jsme však i do kapitol o zdraví.
Foto: Albatros/Remi Pavlovská

Konopí do škol. Je v něm více vápníku než v mléce

Aktuálně.cz: Přicházíte také s odvážnou změnou hesla "mléko do škol" na "konopí do škol". Je to nadsázka, nebo by skutečně dětem lépe prospěla konopná semínka, která jsou dle vaší knihy bohatší na vápník než mléko?

Margit Slimáková: Jde samozřejmě o nadsázku, myšlenou jako kritika zastaralého spotřebního koše. Tahle vyhláška je nejen stará, ale podle mě i zcela nezdravá. Deset kategorií povinných potravin je nastaveno výživově nesmyslně. Základ celé vyhlášky stojí na počítání gramů potravin z těchto kategorií a zcela se ignoruje kvalita potravin, neomezeně jsou povolena aditiva, umělá sladidla či zvýrazňovače chutí.

(Ilustrace z knížky od Remi Pavlovské)

 

Právě se děje

Další zprávy