Nugety z růžové hmoty, pesticidy v hranolcích. McDonald's vyvrací mýty o svém jídle

Petra Jansová Petra Jansová
15. 1. 2016 11:34
McDonald's pokračuje v kampani Na rovinu, ve které otevřeně diskutuje nad kvalitou svých pokrmů a uvádí na pravou míru řadu mýtů a polopravd. Vyvrací například informace, že české pobočky prodávají maso napíchané antibiotiky, že místo vajec používají náhražky nebo že se nugety vyrábějí z růžové hmoty. „Neznám recepturu a technologické postupy tohoto fastfoodového řetězce. Zákazníci by ale měli mít obecné povědomí, které můžeme nazvat i zdravotní gramotností, že fastfoodové řetězce se nehodí jako běžná alternativa každodenního pokrmu,“ kontruje dietoložka Hana Mojžíšová. Na žádost redakce okomentovala mýty, které se McDonald’s snaží vyvrátit.
Hranolky
Hranolky | Foto: McDonald´s.cz

Pesticidy v hranolkách

Mýtus: Brambory na hranolky McDonald’s se ošetřují agresivními pesticidy, kvůli kterým jsou na poli několik týdnů jedovaté. McDonald’s si navíc na dodavatelích použití tohoto pesticidu vynucuje.

McDonald's: Z tvrzení vyplývá, že žádný z dodavatelů McDonald’s Europe nepoužívá pesticid „monitor“, o kterém koluje video na YouTube. Tento pesticid obsahuje nepovolenou složku methamidophos, která byla v Evropské unii zakázána v roce 2008. 

Hana Mojžíšová: "Je škoda, že McDonald's přistoupil polovičatě ke zveřejnění energetické hodnoty svých pokrmů a nápojů. V ČR je to informace, kterou ex post získáme po objednávce pokrmu a můžeme si ji přečíst na spodní straně papírového prostírání na tácu či si energetické hodnoty můžeme „vygooglovat“. Je to informace, která jistě působí jen na část veřejnosti, ale mohla by být dobrým důvodem k rozšíření spektra či odlehčení energeticky náročné stravy na základě obecné poptávky. Např. v USA je povinnost zveřejnění energetických hodnot jednotlivých pokrmů na nabídkové tabuli."

 

Právě se děje

Další zprávy