Zapomeňte na kapra a řízky. Na Vánoce zkuste jídlo prababiček: kyselo, muziku i sučuk

Anna Lazorová
23. 12. 2018 15:05
Bramborový salát a smažený kapr nebo řízek je nedílnou součásti typické české štědrovečerní večeře. Historie současného vánočního menu je přitom poměrně krátká. Velkou měrou se popularizaci smaženého kapra podílela Magdalena Dobromila Rettigová. Salát se do českých domácností dostal až po první světové válce. Dříve se jedla například hrachová kaše, sušené ovoce nebo houby. Staré regionální tradice si přitom mnoho domácností stále drží. Podívejte se, jaké regionální speciality se v Česku o Vánocích chystají.
Vánoční jídlo
Vánoční jídlo | Foto: Shutterstock

Chodsko

Chodská vánoční večeře byla prostá, uvařená z těch nejdostupnějších surovin, jako jsou brambory, hrách, čočka a kroupy. Například na Domažlicku se ke štědrovečerní večeři jako první chod obyčejně místo polévky podávala hustší houbová omáčka. Do ní se máčely kousky rozpečeného chlebového těsta.

Nejobvyklejším houbovým pokrmem však býval tradiční kuba. Obvykle se dělal z krup a hřibů modráků, od nichž pak dostal jméno "černý". Kuba se většinou podával místo ryb.

Na stole nesměly chybět calty (vánočky), které se pekly z kynutého těsta, s rozinkami a mandlemi. Dále se pekly vánoční perníky, které se dávaly do vyřezávaných dřevěných forem na obrázku, aby patřičně uležely.

 

Právě se děje

Další zprávy